Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2008. december

Címoldal
Álljunk meg egy pillanatra
Községi események
Karácsonyi gondolatok
Szép vers Karácsonyra
Út Eszék és Temesvár között
Most már nyugodtak vagyunk
A Szent Család
Karácsony
Mikulás-nap Moholon
Miki atyát és a Mikulást köszöntötték
Újabb elismerések a Termometalnak
Fából vaskarika
Tíz éves az Aranykapu
Sáros téli hónapjaink
Stop a mobbingnak
Az adai Önkéntes Tűzoltó Testület 125 éve (3.)
Hírek
Rendőrségi hírek
Csősz-ügyek
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő 
In memoriam Gyurkovics Tibor
Zöld levél
Fridrik Tamás életműve nyomában (III)
Címeres nemeslevelek - VIII.
Sport
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
Tarka oldal
Politikai Krónika
Impresszum

Út Eszék és Temesvár között
Az adai Tisza-híd jelentősen közelebb hozza Eszéket és Temesvárt

    November 3.-án nemzetközi jellegű ünnepi esemény színhelye volt az adai Park szálló biznisz-terme. Itt találkozott ugyanis kilenc vajdasági, illetve horvátországi és romániai polgármester, és aláírták azt a szándéknyilatkozatot, amellyel kezdeményezik és a továbbiakban támogatják a Vajdaságot kelet-nyugat irányban átszelő útvonalnak az építését, amely az adai hídon keresztül vezetne át. Ezzel három ország kerülne közelebb egymáshoz: Horvátország, Szerbia és Románia, de a kishegyesi csomópontnál az E-75-ös autópályán keresztül Magyarország is bekerülne ebbe a vérkeringésbe. Ez az útvonal egyenesen kötné össze Eszéket Temesvárral, a következő vajdasági községek érintésével: Zombor, Kúla, Topolya, Kishegyes, Ada, Csóka, Törökbecse, Nagykikinda és Nagybecskerek.


Pillanatkép az aláírási ünnepségről

    A szándéknyilatkozat aláírását kezdeményező házigazda, Bilicki Zoltán Ada polgármestere bevezetőjében kiemelte, hogy a helyi önkormányzat megértette a legfontosabb problémákat, és olyan infrastrukturális tervek lefektetésére és realizálására irányulnak, melyek a későbbi generációk számára is fennmaradnak. A községünkben folyamatban lévő jelentős beruházások között található a híd felépítése is, de a híd megléte önmagában nem elég, fontos, hogy utakkal legyen összekötve. Ennek a szándéknyilatkozatnak is az a célja, hogy lehetőséget nyújtson a helyi önkormányzatoknak, községeknek és városoknak, hogy nagyobb eséllyel és eredményesebben pályázhassanak az anyaországi és Európai Uniós intézményeknél és alapítványoknál az úthálózat kiépítésére a régió gyorsabb fejlődésének elősegítése érdekében.
    A továbbiakban elsőként Zoran Dragin, a polgármester tanácsadója egy átfogó, látványos, képekkel illusztrált prezentáción keresztül bemutatta a vendégeknek községünk létesítményeit, az eddig elért szemmel látható eredményeket, a felépített objektumokat, a gazdasági, kulturális, művelődési, sport- és turisztikai lehetőségeinket. Színesen ecsetelte az eddig elért eredményeket, melyekre büszkék lehetünk, de itt megállni nem szabad, folytatni kell a megkezdett munkákat, és az új követelményeknek is eleget kell tenni.
    Horti György, a kommunális városrendezési és környezetvédelmi osztály vezetője beszámolójában elmondta, hogy a tiszai híd építésével szinte párhuzamosan nyugati irányba épül a moholi Nagyút, néhány kilométeres szakasza már készen áll, ugyanakkor kelet irányába is megtörténtek az első lépések. Hidunk ezáltal régiós jelentőségűvé válik, mert az Eszék–Temesvár útvonal rajta haladna keresztül, az E-75 autópályát pedig összekötné a majdan kiépülő magyarországi Deszk–Nagykikinda–Nagybecskerek–Smederevo útvonallal, amely Bánátot szelné át.
    Az elhangzott és bemutatott ismertetőkből kitűnik ennek az útvonalnak fontossága és jelentősége, hiszen hozzájárulna az érintett régiókban a gazdaság, mezőgazdaság, turizmus, kultúra fejlődéséhez, az emberek egymáshoz való közeledéséhez és az életszínvonal emelkedéséhez.
    Fontos kiemelni, hogy az említett útvonal kiépítését mind a kilenc érintett vajdasági község támogatja, viszont az adai aláíráson nem jelentek meg Nagybecskerek és Kúla község képviselői. A szándéknyilatkozatot kézjegyével látta el Veljko Stojanović zombori alpolgármester, Bábi Attila topolyai, Csóré Róbert kishegyesi, dr. Predrag Mijić csókai, Jagoda Tolicki nagykikindai, Bilicki Zoltán adai polgármester és Matija Kovač, a törökbecsei képviselő-testület elnöke. Eszék város képviseletében Ivan Beslić városi tanácsadó, míg Temesvár részéről Diana Berti városi tanácsnok írták alá.

Vastag János

decembar 2008.

Naslovna strana
Opštinski događaji
Molski dobošar
Vesti iz policije
Politička hronika
Impresum


Design by VA