Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2008. december

Címoldal
Álljunk meg egy pillanatra
Községi események
Karácsonyi gondolatok
Szép vers Karácsonyra
Út Eszék és Temesvár között
Most már nyugodtak vagyunk
A Szent Család
Karácsony
Mikulás-nap Moholon
Miki atyát és a Mikulást köszöntötték
Újabb elismerések a Termometalnak
Fából vaskarika
Tíz éves az Aranykapu
Sáros téli hónapjaink
Stop a mobbingnak
Az adai Önkéntes Tűzoltó Testület 125 éve (3.)
Hírek
Rendőrségi hírek
Csősz-ügyek
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő 
In memoriam Gyurkovics Tibor
Zöld levél
Fridrik Tamás életműve nyomában (III)
Címeres nemeslevelek - VIII.
Sport
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
Tarka oldal
Politikai Krónika
Impresszum

Most már nyugodtak vagyunk
Befejeződött a Szarvas Gábor könyvtár tetőzetének teljes cseréje

    Láthattuk a nyár folyamán és a kora őszi hónapokban, hogy a Szarvas Gábor könyvtár (közismerten a szövetkezeti otthon) épületén elvégezték a tetőcserét, a régi megroggyant, helyen-ként igencsak beázó helyett teljesen új szerkezetet kapott. Ugyanakkor az épület külsőleg is csinosabb lett, átfestették, és most egy tetszetősebb épülettel gazdagabb Ada központja.
    Hogy miként került sor erre az igencsak komoly beruházásra és milyen eszközökből, erről a könyvtár igazgatónője, Barna Kolozsi Valéria adott bővebb tájékoztatót.


A tetőjavítás...


...és a kész tető

    - Már hosszú idő óta nagyon sok gondot okozott az állandóan beázó tető. Esőzések alkalmával csöpögött a víz az emeleti termekben, folyt le a falon, átázott a mennyezet, ennek főleg a zeneiskola látta a legnagyobb kárát. Velünk együtt ők is feladatként tűzték maguk elé, hogy a tanév kezdése előtt meg kellene javítani, azaz kicserélni a tetőzetet. Erre a nyár folyamán került sor, mégpedig olyan formában, hogy 2007 végén az épület tetőzetének cseréjére vonatkozóan átadtunk egy pályázatot a Tartományi Művelődési és Oktatási Titkárságnak, azzal az indoklással, hogy javítsunk a munkafeltételeinken. El kell mondanom, hogy mivel az épület a könyvtár gondjaira van bízva, a pályázatot mi írtuk meg és adtuk át. Átnézve a pályázatot, a tartományi titkárság talált egy jobb megoldást, ami elfogadható volt mindkét félnek. Azt ajánlotta, hogy a zeneiskola is pályázzon, így mindkét intézménynek adhatott támogatást, ami meg is történt. A megpályázott eszközök majdnem két egyenlő arányban érkeztek meg: a könyvtár kb. 1.700.000 dinárt, a Bartók Béla Zeneiskola pedig mintegy két millió dinár támogatást kapott. Ebből már lehetett valamit kezdeni, de ami még fontos, hogy ezek az eszközök idejében, még a munkálatok előtt megérkeztek, ami nagyon megnyugtató volt. Nem úgy a munkálatok kezdete, ami viszont eléggé kitolódott, úgyhogy a befejezés már jól belenyúlt a tanévbe. Ma, amikor novembert írunk, minden a helyén van, sikerült belülről is, kívülről is szebbé tenni az épületet. Itt kell kihangsúlyoznom, hogy az önkormányzat megvásárolta a szükséges festékmennyiséget az épület újrafestéséhez, amit az építővállalat ráadásként – mert késtek a kezdéssel – elvégzett, így egy tetszetős épülettel dicsekedhet Ada központja. Azt is érdemes megjegyezni, hogy a tetőzeten semmi változtatás nem történt, eredeti alakjában került vissza, azzal, hogy teljesen új anyagot használtak fel.


A Szövetkezeti Otthon korábbi kinézete

    A színház épülete is nemrég kapott új tetőt…
    - Igen, a színházat 2007-ben újítottuk fel teljes egészében, szintén állami támogatásból, így a tetőt is kicseréltük rajta, de sok más, a rendes működéséhez szükséges munkát is elvégeztünk. Hátra van még a villany- és vízvezeték részleges cseréje, úja ajtók és ablakok kellenek a régiek helyére. De még ezekkel a fogyatékosságokkal is nagyot léptünk előre. Ebből a zeneiskola sem vonta ki magát, hisz saját szükségleteiről is szó van. Általában véve, most, hogy így rendbe tettük az épületet, elmondhatom, hogy a 2008-as év sikeresen zárul a beruházásokat illetően. Ma már jó érzéssel lehet belépni a világos, biztonságos, fűthető színházterembe és az épület többi helyiségébe is. A könyvtár, a kiállító terem, a színház mind használható, teljes mértékben rendelkezésünkre áll, de hozzátenném, pénzhiányban folyamatos tartalmat nem tudunk biztosítani – fejezte be az igazgatónő.

Vastag J.

    Megjegyzés: A szóban forgó épület (amit ma a Szarvas Gábor könyvtár használ), a köztudatban úgy él mint szövetkezeti otthon („zadružni dom”), ami 1950-ben épült fel az Első ötéves terv (1947-1951) vége előtt. Építése rohammunkában valósult meg, az idősebb korosztály még emlékszik, hogy pár hónap alatt elkészült – habár semmilyen technikai segédeszköz (emelő, daru, betonkeverő stb.) nem állt az építők rendelkezésére. Abban az időben szinte minden település „kapott” szövetkezeti otthont, ami meghatározott munkafeltételek biztosításával a művelődésnek is otthont adott. Az elmúlt 58 év alatt semmilyen nagyobb beruházás, javítás nem történt ezen az épületen sem.

decembar 2008.

Naslovna strana
Opštinski događaji
Molski dobošar
Vesti iz policije
Politička hronika
Impresum


Design by VA