Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2008. december

Címoldal
Álljunk meg egy pillanatra
Községi események
Karácsonyi gondolatok
Szép vers Karácsonyra
Út Eszék és Temesvár között
Most már nyugodtak vagyunk
A Szent Család
Karácsony
Mikulás-nap Moholon
Miki atyát és a Mikulást köszöntötték
Újabb elismerések a Termometalnak
Fából vaskarika
Tíz éves az Aranykapu
Sáros téli hónapjaink
Stop a mobbingnak
Az adai Önkéntes Tűzoltó Testület 125 éve (3.)
Hírek
Rendőrségi hírek
Csősz-ügyek
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő 
In memoriam Gyurkovics Tibor
Zöld levél
Fridrik Tamás életműve nyomában (III)
Címeres nemeslevelek - VIII.
Sport
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
Tarka oldal
Politikai Krónika
Impresszum

HÍREK

FOGORVOSI RENDELŐ AZ ISKOLÁBAN

    November végén dr. Tóth Barna Elvira, a helyi egészségház igazgatója átadta az új fogorvosi rendelőt a Cseh Károly Általános Iskola II. számú épületében. A rendelőt felújított fogászati székkel és korszerű fogászati eszközökkel szerelték fel a tartományi egészségügyi titkárság 1,2 millió dináros támogatásából. Dr. Kaszás Lengyel Márta gyermekfogorvostól megtudtuk, hogy a rendelőben fogászati kezelést és prevenciós vizsgálatot is végeznek. Nagypál Tibor, az iskola igazgatóhelyettese elmondta, hogy fontos beruházásról van szó, az épületben ugyanis eddig nem volt fogorvosi rendelő. Korábban a mintegy 250 diáknak kezelésekre és szűrővizsgálatra a központi iskolaépületbe kellett mennie, de a jövőben mindezt helyben is lebonyolíthatják.

csin


Mézkiállítás volt Adán

    November utolsó vasárnapján az adai Zöld Sziget Ökológiai Mozgalom a Park-szálló elegáns és kellemes nagytermében megrendezte a hagyományos mézkiállítását, amelyik elsősorban az egészséges élelmet, a gyógyító mézet, másodsorban pedig a környezetvédelem és a biogazdálkodás fontosságát kívánta hangsúlyozni. A megnyitón Rákos Rózsa vezetésével, bájos muzsikálásával fellépett az adai zeneiskola növendékeinek harmonika-zenekara, majd Balázs Csenge általános iskolai tanuló egy érdekes Fehér Ferenc verset adott elő. Mindez az ízléses kiállítás hangulatát is emelte, amelynek egyik kiemelkedő részlete volt Terhes Zoltán méhészeti történeti visszatekintő kiállítása, minek során könyvekkel, folyóiratokkal és korabeli képekkel mutatta be az adai, ezen keresztül pedig a vajdasági méhészet fejlődésének mozzanatait. A kiállításon úgyszólván minden megvolt, csak a tömegesség hiányzott. Ez arra int, hogy a jövőben körültekintőbben kell végezni a reklámozást.


A zeneiskola kis harmonikásai


A kiállítók meg a látogatók egy csoportja

K.J.


Da Vinci kiállítás

    Ne higgye az olvasó, hogy valami rendkívüli, a nagy géniusszal kapcsolatos munkák bemutatásáról van szó. Nem, ez esetben egy péterrévei képzőművészeti csoportról van szó, amely ezt a nevet választotta magának.
    A csoport december 2-án egy tarka kiállítással mutatkozott be Adán, amikor a közönség festményeket, grafikákat, fafaragásokat, csont-és más anyag precíz megmunkálását, gipszfigurákat, fémből készült gyertyatartókat láthatott, szóval az alkotás széles skáláját hozták magukkal szomszédjaink. Amint a megnyitón is elhangzott, csupán néhány éve működnek, nem kizárólag festészettel foglalkoznak, hanem minden más kifejezési mód is megtalálható náluk melyen keresztül az alkotást, az elképzelést, a belső érzelmeket igyekeznek művészi szinten kifejezni. A kiállítás december 8-ig tartott.

V.J.


Jogunk van szeretni és védeni a Tiszát

    Érdekes, rendhagyó de egyben tanulságos kiállítás nyílt a könyvtár kiállítótermében december 10-én az egyetemes emberi jogok világnapján. A téma ezúttal a Tisza, amit jogunk van szeretni, jogunk van megvédeni. A Tisza a miénk, mindenkié.
    A kiállítást – amely fotókon, festményeken, gyermekrajzokon, korabeli térképeken keresztül mutatja be a Tiszát – az adai Zöld Sziget Öko-mozgalom szervezte, együttműködve a sátortáborozók egyesületével, a Sidro csónakkikötővel, a horgászegyesületekkel és a polgárok bevonásával. A nagyszámú kiállított fotó, festmény mind a Tiszáról szól, érdekessége abban rejlik, hogy mindenki saját érzéseiből kiindulva örökítette meg, vagy festette le ezt a szelíd, de olykor dühöngő folyót, ami nélkül mi tiszamentiek el sem tudjuk képzelni mindennapjainkat.
    A kiállítást Ljiljana Vlanikolin nyitotta meg, aki bevezetőjében kitért arra az örökös problémára, hogy a nagyfokú felelőtlenség következtében  gyakran szennyeződik a Tisza, amiért fel kell emelni szavunkat az illetékeseknél a környezetvédelmi törvény betartására, mert csak így őrizhessük meg a folyót a jövő nemzedéknek.
    A Zöld Sziget Öko-mozgalom köszönetet mond minden támogatójának, az önkormányzatnak, az iskoláknak, az iskolás kor előtti intézménynek, a nyújtott segítségért amivel létre jöhetett ez a kiállítás. A megnyitó rövid ünnepi műsorában az általános iskola tanulói, a Bartók Bála zeneiskola harmonika együttese, Bacsi Erzsébet költőnő és az adai tamburások vettek részt.

V.J.


Fotó Gergely

    Figyelemre méltó Madárnaptárt szerkesztett az idén is a neves zentai fotós-újságíró, Gergely József. A naptáron szereplő fényképekből és egyéb természetfotóiból december 10-én a zentai alkotóházban kiállítást is nyitott, amelyet, mint fotó- és madárbarát, Király János nyitott meg Adáról, és amelyen érdeklődéssel vettek részt a zentai ökológusok, középiskolai diákok, valamint a fotós helyi és vidéki barátai, tisztelői

 K. J.

decembar 2008.

Naslovna strana
Opštinski događaji
Molski dobošar
Vesti iz policije
Politička hronika
Impresum


Design by VA