Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2008. december

Címoldal
Álljunk meg egy pillanatra
Községi események
Karácsonyi gondolatok
Szép vers Karácsonyra
Út Eszék és Temesvár között
Most már nyugodtak vagyunk
A Szent Család
Karácsony
Mikulás-nap Moholon
Miki atyát és a Mikulást köszöntötték
Újabb elismerések a Termometalnak
Fából vaskarika
Tíz éves az Aranykapu
Sáros téli hónapjaink
Stop a mobbingnak
Az adai Önkéntes Tűzoltó Testület 125 éve (3.)
Hírek
Rendőrségi hírek
Csősz-ügyek
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő 
In memoriam Gyurkovics Tibor
Zöld levél
Fridrik Tamás életműve nyomában (III)
Címeres nemeslevelek - VIII.
Sport
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
Tarka oldal
Politikai Krónika
Impresszum

A közös munka és a jó vezetés eredménye
Újabb elismerések a Termometalnak
  • Az adai Termometal az év utolsó hónapjaiban két jelentős sikerrel is dicsekedhet. November végén átvehette az év legjobb vállalatának odaítélt 50 000 eurós első díjat, ami a média- és promóciós költségek fedezésére használhatnak fel, majd december első harmadában a legsikeresebb kiszállítónak járó, szintén első díj került a birtokába. Mindkét díjat a kis- és középvállalatok kategóriájában osztották ki

    Ezekkel a legújabb eredményekkel kapcsolatban Micsiz József, a Termometal tulajdonosa-igazgatója nem titkolta örömét, hisz ezeken keresztül látszik a befektetett munka eredménye, sikere, amit egy ország ismert el. Az effajta elismerés pedig újabb sikerekre és jobb munkákra serkenti a vezetőt és a munkást is. Minderről a vállalat tulajdonosa így nyilatkozott:
    – Úgy gondolom, hogy ez egy rendkívül értékes elismerés, mert a díj odaítélésekor nagyon sok feltételnek kellett eleget tenni. A kritériumok a következők voltak: a vállalat megvalósított forgalma, a fizetőképessége, a kivitelben való részvétele, rentabilitása, új foglalkoztatottak száma, új technológiák bevezetése és alkalmazása, a tudományos és más intézményekkel való együttműködés, a végtermék sokrétegűsége és összetettsége. Nos, ezeknek a követelményeknek a Termometal eleget tett, így született meg a döntés, ami az első helyet jelenti.

    Hogy még pontosabb  legyek, el kell mondanom, hogy ezt az akciót a Press, és a Biznis újságok, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat és a Legyél a Magad Ura nevű magáncég indította, ami a kis- és közép vállalatokra vonatkozott. Az akció címe különben Legyél éremre érdemes volt, azzal a szlogennel, hogy Kitüntetés az ügyvitelért. Három kategóriában írták ki a pályázatot: a legjobb ötlet, a legjobb ügyvitel és a legeredményesebb üzletember. A Termometal is részt vett ezen a pályázaton és a LEGJOBB ÜGYVITEL kategóriában győztesnek hirdette ki a zsűri. Így nyertük el azt az 50.000 eurós első díjat, amit a média- és promóciós kampányra költhetünk el. A díjat a vállalkozók kiállításán vettük át, amit november 26. és 29. között tartottak meg Belgrádban. Ennek kapcsán, Iva Popović, a PPG (Press Publishing Group) igazgatóhelyettese, aki átadta az 50.000 euróra szimbolikusan kiállított csekket, elmondta, hogy ez a díj kizárólag a szerbiai kis- és középvállalatok fejlesztésére irányul, felismerve azt a tényt, mennyire jelentős szerepet tölt be a média támogatása éppen az ilyen kis- és középvállalatok fejlesztése terén.
    Néhány szót a másik díjról.
     – A másik díjjal kapcsolatban, ami kizárólag a kivitelre vonatkozik, őszintén szólva, magam is meglepődtem, noha tény, hogy a Termometal termékeinek 60%-át a külföldi piacon értékesíti, amit azonnal néhány statisztikai adattal is alátámasztanák: vállalatunk a 2008-as évben 19 külföldi cégnek szállított ki különféle alkatrészeket – Németországba, Olaszországba, Szlovéniába, Magyarországra, – összesen 7 cégnek, (ebből 4 német partner). továbbá 2 cégnek szállítunk Horvátországba, 8-nak Boszniába, 1-nek Montenegróba és 1-nek Koszovóba. Ezek közül négy ország EU-s tag, és ez fontos szerepet játszott a díj odaítélésekor. Elmondhatom, hogy Termometal valamivel több  mint 2.550.000 eurós kivitelt valósított meg ebben az évben, ami 20%-kal magasabb az előző évhez viszonyítva. Ezt a díjat a külföldi beruházásokra és a kivitel serkentésére létesült ügynökség (SIEPA) által kiírt pályázaton nyertük meg, úgyszintén a kis- és középvállaltok kategóriájában, megosztva a kraljevói Radijator inžinjering  magáncéggel. Ugyanis a megkövetelt paraméterek annyira egyformák voltak, hogy a díjat odaítélő zsűri nem tudta eldönteni, melyik vállalat a jobbik. Ez azonban semmit sem csökkent az első díj értékén.


A legjobb exportőrnek járó díj is a Termometálé

    Az ünnepélyes átadásra a belgrádi Képviselő-testület székházában került sor, ahol jelen volt Mirko Cvetković kormányfő, Mlađan Dinkić gazdasági és területfejlesztési miniszter, valamint Jasna Matić, telekommunikációs miniszterasszony. A díjat Vesna Perić, a SIEPA igazgatónője adta át a kitüntetetteknek. Elmondta, hogy ezt az elismerést már ötödik éve osztják ki. A zsűrinek ezúttal is nehéz dolga volt, mert a kis- és középvállalatok sorából sokkal többen pályáztak, mint az előző években. A döntés mégis az adai Termometal és a kraljevói Radijator inžinjering javára született meg, mert rendkívüli sikereket értek el az EU-s országokba való kivitel terén.
    Elmondhatom még, hogy az első díj pénzjutalma 10.000 euró, amit a DHL fuvarozási és szállítmányozási cég biztosított, és ezt osztjuk a kraljevói céggel, egyenlő arányban. Ide kívánkozik még egy adat: a Termometal kivitele majdnem háromszorosa a behozatalának, ami azt jelenti, hogy a több mint két és fél millió euró értékű kivitel mellet 980.000 eurós behozatalt valósítunk meg. Ez a tény is fontos szerepet játszott a díj odaítélésekor. Ezt az 5.000 eurót kizárólag szállítmányozási költségként lehet elkölteni, tehát nem készpénzről van szó, mint ahogyan az előző esetben sem, hanem számlák fizetéséről. 
    Micsiz Józsefet nem kell külön bemutatni. Ismerjük ténykedését az előző időszakból, amikor szívvel-lélekkel Adáért dolgozott, harcolt a legjobb lehetőségekért, megoldásokért, legyenek azok gazdasági vagy egyéni jellegűek. A májusban megtartott választásokon alul maradt, a polgárok nem szavaztak neki újra bizalmat, ám ez nem törte le, ellenkezőleg: sokkal több időt tud szentelni cégének, családjának, hobbijának. Ezzel kapcsolatban is készségesen megválaszolta a kérdéseinket:
    - Azzal, hogy lejárt a mandátumom, mint Tartományi képviselőnek, kb. tíz funkcióm szűnt meg. Egyetlen egy maradt még meg, a szerbiai kis-és közép vállaltok ügynökségének igazgató bizottság elnöki posztja, ami december 22-én lejár. Mint magánember elmondhatom, hogy amikor funkcióban voltam napi két-három órát tudtam szentelni a vállalatomnak, a többi nyolc-tíz órát a község és a többi funkcióim becsületes helytállása kötött le. Mióta nincsenek ezek a kötelezettségeim, a Termometal is érezhetően fellendült, de el kell mondanom azt is, hogy az első szabad hónapjaimban nem találtam fel magamat. El kellett múlni egy bizonyos időnek, hogy újra értékeljem magamat, a vállalatomat, megismerjem a problémákat, hogy teljesen beleláthassak saját cégembe. Mostmár személyesen is megismerkedhettem a partnereinkkel, mert azelőtt erre nem volt lehetőségem. Szabadabban lendültem bele egy jelentős beruházásba is, ami azt jelenti, hogy 10 olyan gépet vásároltam, amivel a cég ütőképesebbé válik, olyan igényeket tud kielégíteni, melyeket a nyugati piac megkövetel. Úgy érzem, hogy éppen ez a beruházás áthidaló értékű lehet ebben a válságos gazdasági világban. Mindez mellett sokkal több szabad időm maradt a családomra, saját magam számára, a hobbimra, ami főleg a vadászat, mostmár nem vagyok időzavarban. Nagyon sokat köszönhetek a munkatársaimnak, a körülöttem lévő menedzsmentnek, akikre mindig is számíthattam, mert nélkülük ezek az eredmények nem születhettek volna meg amiről a fentiekben már beszéltünk. Tehát a közös munka mindig is sikereket hozott. A jövőt illetően pedig optimista vagyok, függetlenül a fenyegető gazdasági krízisre. Ez a több mint kétszáz munkás nyugodt lehet, mert már most annyi munkát tudtunk biztosítani, hogy két váltásban kell dolgozni, az új beruházás pedig olyan munkák felvállalását is lehetővé teszi, amit eddig nem tudtunk megvalósítani.

Vastag János

decembar 2008.

Naslovna strana
Opštinski događaji
Molski dobošar
Vesti iz policije
Politička hronika
Impresum


Design by VA