Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2008. december

Címoldal
Álljunk meg egy pillanatra
Községi események
Karácsonyi gondolatok
Szép vers Karácsonyra
Út Eszék és Temesvár között
Most már nyugodtak vagyunk
A Szent Család
Karácsony
Mikulás-nap Moholon
Miki atyát és a Mikulást köszöntötték
Újabb elismerések a Termometalnak
Fából vaskarika
Tíz éves az Aranykapu
Sáros téli hónapjaink
Stop a mobbingnak
Az adai Önkéntes Tűzoltó Testület 125 éve (3.)
Hírek
Rendőrségi hírek
Csősz-ügyek
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő 
In memoriam Gyurkovics Tibor
Zöld levél
Fridrik Tamás életműve nyomában (III)
Címeres nemeslevelek - VIII.
Sport
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
Tarka oldal
Politikai Krónika
Impresszum

FIATALOK ÍRJÁK

Etno-nap

    December hónap a Cseh Károly Általános Iskola hetedikes és nyolcadikos tanulói számára a karácsonyi készülődésen kívül etnikai napok szervezésével és annak lebonyolításával telt. Iskolánk ezeknek az óráknak a megtartására a Vojvođanski centar za ljudska prava egyesülettől kapott támogatást.
    Az első ilyen Etno-napot a 8.c. osztály rendezte a 8.a tagozat számára december 1-jén. Osztályunkban szerb nyelven kellett előadni egy-egy szabadon választott programot az alábbi 11 témakörből: szerb történelem, irodalom, kultúra, tudomány, képzőművészet, filmművészet, rajzfilm-művészet, sporttörténet, Nobel-díj a szerbek történetében, érdekességek.
    A 45 perces műsort prezentációkkal, tablókkal, hanganyaggal, videókkal tettünk érdekesebbé. A tantermet a szerb népművészet legfőbb és legjelentősebb tárgyaival díszítettük: edények, kancsók, kosarak, hímzett kendők, guszla, török ihlet hatására szőtt szőnyegek, díszes terítők, népviseletbe öltöztetett babák, régi petróleumlámpák stb. Az eszközök több napig is láthatók voltak az előadás színhelyéül szolgáló duplateremben.
    A legközelebbi Etno-nap december 10-én, a 7.a, 7.b. és 7.d. tagozatokkal kerül megrendezésre, majd december 12-én és 15-én a 8.a. szervez bemutatót. 15-én mi is szerepelünk újra, valamint 12-én ismét a hetedikes tanulók szerveznek Etno-napot.

    Végezetül december 19-én az összes hetedikes és nyolcadikos diák egy „nagyméretű”, 45 perces „zabapartit” tart, melyen a magyar tanulók szerb nemzeti ételekkel, a szerb diákok pedig hagyományos magyar menüvel vendégelik meg társaikat.
    Reméljük, hogy mindegyik osztály sikeresen szerepel majd az „etnikaórákon”, és ezzel is fejlesztjük az egymás iránti toleranciát.

Tóth Kata, VIII.c.
Cseh Károly Általános Iskola, Ada



Kovács Andrea, V.e.rajza


A SZERETET ÜNNEPE

    Az utcán süvít a hideg téli szél. Szakadó esőben rezegnek a kopár fák ég fele nyúló ágai, mintha egy kis napfényért könyörögnének.
Még nem esett hó, bár már beköszöntött a december. Az embereken – szinte varázsütésre – karácsonyi hangulat tört ki: zsibong az egész város, a kirakatok ünnepi díszbe öltöztek. Mindenütt csillogó-villogó lámpák jelzik: közeleg a karácsony.
    Decemberben mindenki ajándékot vásárol szeretteinek, ismerőseinek. Ennek a hónapnak a beköszöntésével szeretet-hullám önti el a földet. Ilyenkor valahogy jobbak az emberek. Eszükbe jutnak a szenvedők, a betegek, az elhagyottak, az árvák. Az ünnep napjaiban jobban odafigyelünk egymásra, és joggal mondhatjuk: „A karácsony a szeretet ünnepe”.
    Az ünnepre mindenki másképpen készül: más fajta kalácsokat sütnek, más dalokat énekelnek, egy valami azonban mindenütt egyforma: az összetartozás, a mással való törődés. Ez az az időszak, amikor kevesebb a hangos szó, a veszekedés, az erőszak. A tévében is olyan műsorok kerülnek bemutatásra, amelyek a szeretetről, a családokról, a jóságról, az együvé tartozásról szólnak.
Ehhez a Jézus-váráshoz már csak a gyönyörűséges hóesés kell, amely fehérre festi a tájat. Fehérre, ami az ártatlanság, a testi-lelki tisztaság jelképe. Véletlen lenne ez? Vagy Jézus üzeni, hogy megbocsátja bűneinket?

Józó Andrea VIII.f. oszt.
Cseh Károly Általános Iskola



Varsi Anett, I.c rajza

decembar 2008.

Naslovna strana
Opštinski događaji
Molski dobošar
Vesti iz policije
Politička hronika
Impresum


Design by VA