Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2004. február

Címoldal
Egyenlő eséllyel
Megalakult a község Közbiztonsági Tanácsa
Megvalósultak a tervek
Óvodai tartózkodás régi áron
Családban jó!
Lemond az adai polgármester!
36 évvel ezelőtt
Minden hetedik polgár munkát keres
Felújított tanterem, kombi-busz, könyvcsomag.
A zene szeretete a legfontosabb
Történeti demográfia
Nyelvi figyelő
Rómában a Vadvirág gyermekcsoportjai
Körképtől - Körképig
Rendőrségi hírek
Rendeződni látszik a sátortábor helyzete
A munka és a folytonsság jegyében
Sárguló levelek
Korszerű csomagolás, ízléses ajándék
A kőkecske mondája
Közlekedés
XLIV. Zöld levél
A moholi rókavadász
Fiatalok írják
Süssünk - főzzünk együtt
Községünk amatőr festői
Petike levele
Tarka oldal
Impresszum

VRSTAN LOVAC I KINOLOG

    Miroslav Stanišić-Prča je dugogodišnji član Lovačkog udruženja "Panonija" iz Mola i poznat lovac na lisice. Pored toga je jedan od najpoznatijih odgajivača nemčkih lovnih terijera sa kojima - uz pomoć njegovih drugova lovaca iz udruženja godinama izvodi uspešan lov na lisice.
    Vrsni je poznavalac prirode, domaćih i divljih životinja u potiskom regionu. Drži da je lisica izuzetno korisna životinja, možda više korisna nego štetna jer vrši uništavanje poljskih miševa, hrčkova, bolesnih fazana. Uloga lovaca je da njihov broj ipak drže na prihvatljivom nivou jer lisice su najopasniji prenositelji opake bolesti besnila.
    U periodu od početka januara do kraja februara je period parenja lisica pa zbog toga sada se vrši površinski lov u ataru, u šumicama a najviše u tršćarama. Mlade lisice dolaze na svet za 60 dana posle parenja i lovci tada primenjuju način lova jamarenjem.
    Pri površinskom lovu na lisice i kod jamarenja odlučujuću ulogu imaju psi terijeri. Prča navodi da odgajivanjem pasa, nemačkih lovnih terijera bavi se od 1974. godine i maltene zbog njih je postao lovac.
    Ima registrovanu odgajivačnicu nemačkih lovnih terijera "PRČA YU" a svojim psima redovno učestvuje na takmičenjima, utakmicama gde redovno pobeđuje. Na priloženom snimku drži svog ljubimca "Heksa od Prča YU" koji je na Međunarodnoj utakmici za jamare u Sremskoj Mitrovici CACT YU osvojio prvo mesto. U opširnom članku na mađarskom iznosi mnogo interesantnih pojedinosti o lovu i odgajivanju pasa i ljubavi prema ostalim životinjama, posebno golubovima od kojih ima staru i veoma retku rasu bačkog izložbenog goluba koga su stari odgajivači u Molu nazivali "Mađarcima".
    Da navodimo i to da su mu drugovi lovci na lisice u njegovoj grupi Jovan i Ivan Popović i Đorđe Jepurski, a članovi druge, isto tako uspešne grupe lovaca na lisice Mate Mužlai, Maćaš Berec Laslo Bognar i Ferenc Olah.
    Pre dve godine njihovi psi uz pomoć prijatelja Zoltana Vaštaga ulovili su na Budžaku između Mola i Ade odrslog jazavca teškog oko 30 kilograma.

februar 2004.

Naslovna strana
Planovi su ostvareni
Zelene površine
Svaki sedmi stanovnik traži posao
Civilno služenje vojnog roka
Vesti iz policije
Formiran je Savet bezbednosti opštine
Saobraćaj
Vrstan lovac i kinolog
Mladi pišu
Impresum


Design by VA