Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2004. február

Címoldal
Egyenlő eséllyel
Megalakult a község Közbiztonsági Tanácsa
Megvalósultak a tervek
Óvodai tartózkodás régi áron
Családban jó!
Lemond az adai polgármester!
36 évvel ezelőtt
Minden hetedik polgár munkát keres
Felújított tanterem, kombi-busz, könyvcsomag.
A zene szeretete a legfontosabb
Történeti demográfia
Nyelvi figyelő
Rómában a Vadvirág gyermekcsoportjai
Körképtől - Körképig
Rendőrségi hírek
Rendeződni látszik a sátortábor helyzete
A munka és a folytonsság jegyében
Sárguló levelek
Korszerű csomagolás, ízléses ajándék
A kőkecske mondája
Közlekedés
XLIV. Zöld levél
A moholi rókavadász
Fiatalok írják
Süssünk - főzzünk együtt
Községünk amatőr festői
Petike levele
Tarka oldal
Impresszum

Fiatalok írják - Mladi pišu

Az én édesanyám

    Az én édesanyám neve Vajda Csilla, a lánykori neve Balda Csilla. A szeme színe kék, a haja vörös, közepes termetű, és divatos ruhákban jár. Néha egész nap nem látjuk egymást, mert sokat dolgozik, ugyanígy az apukám is. Sokszor elmesélem, hogy mit álmodtam és mi a tervem. A konyhában ő a főszakács, mi pedig a segítők. Közösen a spagettit és a rakott krumplit tudjuk legfinomabbra elkészíteni. A leckében segít. Persze néha ideges és mérges, de majd én is ilyen leszek, ha nagyobbra növök. Szeretném, hogy sok-sok évig éljen egészségben és boldogságban apukámmal együtt.

Vajda Emese IV. c osztály

Édesanyám

    Az én édesanyám neve Balázs Irén. Lánykori neve Mészáros Irén. Magas termetű, szeme barna, haja sötétbarna, szemüveges. Kedvenc színe a drapp. Ha valamit nem értek, akkor ő megmagyarázza. A házimunkát anyu végzi el. Amikor beteg vagyok, anyukám ápol. Kedveli a nadrágot. Néha mérges, de kedves is szokott lenni. Nem szeret sminkelni, csak akkor, amikor megyünk valami ünnepségre. Ajka virágszirom, szíve gyengéd. Amikor jót csinálok, mindig megdicsér. Nem szeretném, ha baja lenne. Szeretném, ha mindenkinek ilyen jó anyukája lenne, mint nekem.

Balázs Judit IV. c osztály

Édesanyám

    Az én anyukám neve László Zaj Éva. Anyát középmagasnak mondanám. Szeme barna, haja hosszú, hullámos és gesztenyebarna. Anyukám nagyon szorgalmas, sokat dolgozik, néha még éjszaka is. Megértő, mindent meg tudok vele beszélni, még a kézilabdát is, mert ő is aktív sportoló volt, csak ő kosárlabdázott. Nagyon hálás tud lenni, ha segítek neki a házimunkában. Rendkívül nehéz nap után is tud velem foglalkozni, néha még játékra is talál időt. Túl komoly, szigorú is, de azt hiszem, hogy azért jószívű. Nekem ő a legjobb anya a világon, még akkor is, ha néha vitázunk. Szeretném, ha sokáig megmaradna nekem.

László Tamás IV. c osztály

A szeretet

    Sokáig ugyanolyan közönségesnek tűnt ez a szó is, mint bármely másik, de nemrég rájöttem, hogy tévedtem, a szeretet a legszebb szó a legmélyebb tartalommal.
    Nekem egy hét évvel idősebb nővérem van. Mások azt mondják, hogy ez a körkülönbség elég sok testvérek között, de én ezt nem sokallom, számomra ez a természetes. Emlékszem, ő már elemi iskolás diák volt, én még csak óvodás. Sokat civakodtunk, haragudott rám, ha azt mondták:
    -  Hagyd rá, ne piszkáld, hisz kicsi még!
    -  Mindig csak ráhagyni, mert ő a kis kedvenc - méltatlankodott többször is a testvérem.
    Múltak az évek, nővérem gimnazista lett, én pedig alsó tagozatos tanuló. Valahogy időről-időre közelebb kerültünk egymáshoz, sokat segített a tanulásban, bizalmasan megosztottam vele kis titkaimat, tanácsot kértem tőle, egyszóval nagyon jó viszony alakult ki közöttünk. Persze néha előfordul, hogy összezördültünk valamin, de az nem sokáig tartott, mert egyikünk mindig engedett. Ahogy nőttünk, mind jobban tudatosodott bennünk a testvéri szeretet. Az idén ősszel elkerült itthonról vidékre, az egyetemre. Már csak a hétvégeket tölti itthon, sőt többször csak a vasárnapokat. Alig találkozunk és érzem, hogy hiányzik hétről-hétre. Ha hazaér, egymás nyakába ugrunk, átöleljük egymást, és még hónap múltán is örömünkben könny szökik a szemünkbe. Mi más lehet ez, mint a szeretet.
    "Az igazi szeretet nem változik. Tértől, időtől az marad, ami volt: szeretet".

Szűgyi Miklós, VI. c, Cseh Károly Ált. Iskola

Szeretet

    A szeretet a legszebb szó, ami létezik a világon. Ha ezt a szót hallom, melegséggel telik meg a szívem. A földkerekség legnagyobb szeretetét az édesanya adja. Ő az, aki határtalan gondoskodásával és áldozatkészségével szeretetre nevel engem. Én ezt az érzést viszonzom nem csak neki, hanem embertársaimnak és családomnak is. Ha szeretetet adok, várhatok is viszonzásul. A világon manapság nagyon kevés szeretet van. Az emberek tudomást sem vesznek néha róla, hogy létezik. Sokan azt hiszik, hogy ez az érzés pénzzel mérhető. Békesség és szeretet meglelhető egy szegény kis kunyhóban is, ha lakói megbecsülik egymást. Kaphatnék én egy zsák pénzt is a szüleimtől, ha egy csomó hülyeségre költeném. Ebből nem sok szeretetet tanulnék. Többet ér nekem, ha esténként egy akciófilm helyett, ahol csak a vér folyik, elbeszélgetünk egymással. Így jobban meg is ismerjük problémáinkat és gondjainkat. Néha testvéremmel összeveszünk, de ezt a konfliktust a szeretet pótolja. Nálunk vidámak az esték. A szüleim akármilyen fáradtak is, egy könyv átlapozgatására mindig van idejük. Ha a családban több törődés és odafigyelés volna, a gyermekeknek is szebb gyermekkoruk lenne. Sokukból sem bűnöző nem lenne, sem a kábítószer rabjává nem válna. Én úgy érzem, a technika és a komputer világában kevesebb hely jut a szeretetnek.
    Nem szeretnék ilyen rideg világban élni, mert szeretet nélkül olyan, mintha az ember szomjazna. Remélem, meg fog változni ez a szeretethiányos időszak, a mi generációnk fogja gyökeresen megváltoztatni, és helyre teszi a szeretet igazi értékét, fogalmát!

Apró Zoltán, V. e, Cseh Károly Ált. Iskola

Iznenadni susret

    Nikada se u životu nisam toliko iznenadila kao tog sunčanog popodneva. Taj susret će mi dugo ostati u pamćenju.
    Dogovorila sam se sa drugaricama da se igramo kod mene. One su došle i igra je počela. Odlično smo se zabavljale. Jedna od nas je predložila da izađemo u dvorište da se loptamo. Svima se ta ideja svidela, pa smo izašle.
    Slučajno je jedna moja drugarica ostavila otvorena vrata. To nismo ni primetile i nastavile smo igru. Dugo smo bile napolju pa smo rešile da uđemo i nešto popijemo i pojedemo. Donela sam sve na sto i pričale smo uz hranu.
    Posle izvesnog vremena začule smo u špajzu neku lupu. Pogledale smo da li ima nekog tamo. Nije bilo nikoga pa smo nastavile priču. Malo kasnije, opet smo čule da se nešto ruši i lupa. Brzo smo otvorile vrata. Imale smo šta da vidimo. Mačka iz komšiluka unezvereno nas je gledala. Nekoliko polupanih flaša sa zimnicom ležalo je na podu. Prvo sam se uplašila, a posle me je obuzeo bes zbog načinjene štete. Mačku sam pojurila, a ona je u punom trku izjurila iz kuće.
    Sa drugaricama sam pospremila špajz. U buduće sam pazila da zatvorim sa sobom vrata.

Nina Miricki IV. a

Iskolai hírek

    Január 27-ére, Szent Száva ünnepére iskolánk irodalmi és képzőművészeti pályázatot hirdetett tanulóink számára. Az iskola ebédlőjében szép alkalmi műsor keretében a pályázat legjobb irodalmi munkáit a díjnyertes tanulók felolvasták. A sok jól sikerült képzőművészeti munkák pedig a felállított pannókra kerültek.
    Az irodalmi pályázat témája a szeretet és a tudás volt, míg a rajzok irodalmi alkotások illusztrációi voltak.
    A legsikeresebb munkákat a következő gyermekek készítették:

    A képzőművészeti pályázat eredménye:
    Alsósok:
    1. Pajdusák Ákos 3.e
    2. Makra Tímea 4.b
    3. Kis Bicskei Róbert 4. oszt., Törökfalu.
    Dicséretben részesültek:
    Perpauer Zsuzsa 3. oszt., Valkai sor,
    Apró Viola 2. f.,
    Tót Bojnik Nikolett 2. f,
    Kis István 2. c.

    Felső tagozat:
    1. Cvetkovic Nada 8. a
    2. Szabó Szepesi Klaudia 5. c
    3. Harmat Tímea 5. e

    Dicséretben részesültek:
    Oláh László 5. d.,
    Béres Barbara 5. c.,
    Gruber Klaudia 5.oszt. Törökfalu.

    Az irodalmi pályázat eredményei:
    Felső tagozat:
    1. Cvetkovic Nada 8. a
    2. Strahini ć Mia 7. a
    3. Konjević Natasa 8. a
    4. Hodik Tekla 8. f
    5. Pozsgai Tímea 8. e
    6. Apró Zoltán 5. e
    7. Szűgyi Miklós 6. c
    8. Hugyik Szabolcs 8. f.

    Alsó tagozat:
    1. Gere Lénárt 4. oszt., Törökfalu
    2. Tót Krisztina 4. oszt., Törökfalu

    A hetedikes tanulók Valentin-nap (Bálint napja) alkalmából négy soros kis versikékkel járulnak hozzá a kedves ünnep megszépítéséhez. A tini lelkek rezdüléseit tartalmazó versecskék a magyar tanterem pannójára kerültek fel. Ebből adunk egy kis válogatást:

Kedvesem késik

Egész nap a csengőt várom,
Minden zajra szaladgálok.
Kedvesem késik már!
Órája késik tán?!

Topolcsányi Szabolcs 7. d. osztály

Ennyi az egész

Szeretlek téged, ennyi az egész,
Tudom, hogy a szó édeskevés.
De tudd, hogy veled vagyok,
Mindig a szívedben élek!
Szeretlek téged, amíg csak élek!

Bajnár Lili 7. c. osztály

Te ékes csillag

Szeretlek téged, te ékes csillag!
Szerelmünk örökké élni fog!
Bárhol is jársz, bárhol is haladsz,
Szívemben mindig odabenn maradsz!

Klucsik Anita 7. d. osztály

Álmom legszebb álma

Szép vagy, mint a rózsaszál,
Lelkem szép virága.
Álmom legszebb álma,
Nappalom legszebb virágszála!

Raffai Aletta 7. c. osztály

februar 2004.

Naslovna strana
Planovi su ostvareni
Zelene površine
Svaki sedmi stanovnik traži posao
Civilno služenje vojnog roka
Vesti iz policije
Formiran je Savet bezbednosti opštine
Saobraćaj
Vrstan lovac i kinolog
Mladi pišu
Impresum


Design by VA