Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2004. február

Címoldal
Egyenlő eséllyel
Megalakult a község Közbiztonsági Tanácsa
Megvalósultak a tervek
Óvodai tartózkodás régi áron
Családban jó!
Lemond az adai polgármester!
36 évvel ezelőtt
Minden hetedik polgár munkát keres
Felújított tanterem, kombi-busz, könyvcsomag.
A zene szeretete a legfontosabb
Történeti demográfia
Nyelvi figyelő
Rómában a Vadvirág gyermekcsoportjai
Körképtől - Körképig
Rendőrségi hírek
Rendeződni látszik a sátortábor helyzete
A munka és a folytonsság jegyében
Sárguló levelek
Korszerű csomagolás, ízléses ajándék
A kőkecske mondája
Közlekedés
XLIV. Zöld levél
A moholi rókavadász
Fiatalok írják
Süssünk - főzzünk együtt
Községünk amatőr festői
Petike levele
Tarka oldal
Impresszum

XLIV. ZÖLD LEVÉL - 2004. FEBRUÁR

    - Január-február, itt a nyár! - hallottam a minap egyik ismerősöm szájából az ősi rigmust, és bizony, mire e sorok az olvasó elé kerülnek, már csak egy hét marad a hosszúra nyúlt februárból, mivel az idei év szökőév, és a február 29 napból áll.
    Lapozgatom 200 éves kalendáriumomat, amiben februárt már Télutónak, Bőjtelő havának és Halak havának nevezik. Verses jövendőmondója ezt mondja:
    FEBRUÁRBAN lassan, csendben
    
Vége lesz a télnek,
    
Téli vetés, ember, állat
    
Már tavaszt remélnek.
    
Egy-két hideg fagyos nap lesz
    
Még úgy vége táján,
    
De a gazda már túladhat
    
A téli bundáján.
    
Nos, az idei tél eddigi rövid krónikája a következő: január 27-én 6 cm-es hó esett, ami 28-ára 10 cm-re duzzadt, de január 30-án már +7, február másodikán 10,5 4-én pedig +12° C volt a hőmérséklet, így a kevéske hó csakhamar elolvadt. Ez után jött a télben a tavasz, hisz február 5-én +16,6 - 18, február 6-án pedig +18,5 volt a nappali hőmérséklet. Február 12-13-a körül még megmutatta fogát a tél: éjszaka -10°C és milliméternyi hó volt, de folytatásul már enyhülést jósolnak a meteorológusok.
    De mi a helyzet a madárfronton? Mit mondanak a madarak? Tóth László ornitológus barátommal megállapítottuk, hogy ezen a télen nagyon szegényes a madárvilág. Elmaradtak a megszokott északi látogatóink, a fenyőrigó, a léprigó, a szőlőrigó, a süvöltő, a csíz, a fenyőpinty, a kenderike, a meggyvágó, hogy a csonttollú madárról ne is beszéljünk, hisz ő csak a kimondottan zimankós teleken látogat el hozzánk a messzi északi tájakról.
    Magyarországi madárkutatók is érdeklődtek Gergely József , zentai újságíró-ornitológusnál, hogy mi a helyzet nálunk az északi madarakkal, hisz náluk, odaát sem jelentek meg a téli vendégek. Ezekből az adatokból arra lehet következtetni, hogy az idei tél nem lesz semmilyen!
    Gyönyörű folyónk, a Tisza nem fagyott be teljesen, csak részlegesen és nagy, szabad vízterületei maradtak. Január 30-án Tóth László és Frank Zoltán a zentai határtól az adai komp szakaszáig vadkacsa-számlálást végeztek és 2800-3000-re becsülték a jégen, vagy a jég szélén pihenő pocskoló szárnyasokat, amelyek kivétel nélkül a mindannyiunk által ismert vadkacsák, a tőkés récék voltak. Itt is elmondhatjuk, hogy elmaradtak az északi fajok, talán csak a csörgőrécéből jött egy-két példány a Tiszára, amit egy héttel később láttunk az adai komp környékén.
    A január 30-ai kiránduláson a madárnaplóba bekerült még az egerésző ölyv, a dolmányos varjú, a búbos pacsirta, a mezei pacsirta, a kékcinege és az erdei pinty neve. Egy hétre rá, a moholi tölgyfaerdőben tettünk látogatást, mert az hírlett, hogy ott is erdőirtásba kezdtek. Végül - legnagyobb örömünkre - ebből semmi sem igaz, az erdő érintetlenül pompázott a +18,8 fokos rekordhőmérsékleten. Talán ennek az eredménye, hogy ezen a napon, 2004. február 6-án, itt egy admirális lepkét és 6-8 vörhenyes nappali araszoló-lepkét is láttunk röpülni.
    A moholi nagyerdőben fészkel egy pár réti sas és egy pár holló. Különösen az első felbecsülhetetlen természeti értéket képvisel, szigorú természetvédelmi törvény védi, és a tartományi illetékesek védelem alá kívánják helyezni ezt a gyönyörű erdőt. A sasfészek már felújítva áll, csakúgy a hollók fészke is, és február végén várhatók az első tojások is. Hozzáértő moholi lakosok naponta látják a hatalmas réti sasokat a falu felett keringeni, és jó érzés tölti el ezeket a természetszerető embereket.
    Az egyik kellemes délutánt Poborai Sándor adai méhésznél töltöttem, akinek Tisza-parti gyümölcsösében mintegy 70 kaptárban méhcsaládok telelnek, és tőle hallottam, hogy a jó idő beálltával bizony megsokasodnak majd a teendők a méhesben. Ilyenkor, télen a méhek legnagyobb ellensége a güzü-egér, ritkábban a nagyobb ragadozók (róka), a jobb idő beálltával pedig a borz!
    - Tavaly, kapáláskor kiáltja az egyik emberem, hogy amott szalad a méhesből a nyúl, én pedig csak álltam, csodálkoztam, szóhoz sem jutottam.
    - Mi az, nem látja? - kérdezi tőlem.
    - Dehogynem, mondom, csak az nem nyúl, hanem borz!
    Így került följegyzésre ez az értékes adat, hogy az adai határban megjelent a borz, és ezt az adatot, alig egy hétre rá, egy moholi vadász, Miroslav Stanišić-Prčo is megerősítette, sőt megmutatta azt a fényképet is, amelyiken azt a borzot tartja, amit Vastag Zoltán segítségével az ő két kotorékebe húzott ki a vackából.

Király János

februar 2004.

Naslovna strana
Planovi su ostvareni
Zelene površine
Svaki sedmi stanovnik traži posao
Civilno služenje vojnog roka
Vesti iz policije
Formiran je Savet bezbednosti opštine
Saobraćaj
Vrstan lovac i kinolog
Mladi pišu
Impresum


Design by VA