Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2004. február

Címoldal
Egyenlő eséllyel
Megalakult a község Közbiztonsági Tanácsa
Megvalósultak a tervek
Óvodai tartózkodás régi áron
Családban jó!
Lemond az adai polgármester!
36 évvel ezelőtt
Minden hetedik polgár munkát keres
Felújított tanterem, kombi-busz, könyvcsomag.
A zene szeretete a legfontosabb
Történeti demográfia
Nyelvi figyelő
Rómában a Vadvirág gyermekcsoportjai
Körképtől - Körképig
Rendőrségi hírek
Rendeződni látszik a sátortábor helyzete
A munka és a folytonsság jegyében
Sárguló levelek
Korszerű csomagolás, ízléses ajándék
A kőkecske mondája
Közlekedés
XLIV. Zöld levél
A moholi rókavadász
Fiatalok írják
Süssünk - főzzünk együtt
Községünk amatőr festői
Petike levele
Tarka oldal
Impresszum

Közlekedés

    Már jó ideje elgondolkodtat, hogy mi okból romlik egyre inkább a közlekedésbiztonsági helyzet közútjainkon. A fenti tény szinte már közhelynek számít, mivel a médiák nap mint nap újabb közúti, légi katasztrófák híreivel sokkolnak bennünket. Sajnos szűkebb környezetünk sem igen mutat példát a balesetmentesség előhívására. Az okok feltárása érdekében kutathatnánk ítéletnapig, s a bűnbak feltálalása nem változtatna egyetlen tragikus kimenetelű közlekedési baleset tényét sem. Többen is felkerestek már, hogy tanácstalanok egy-egy közlekedési helyzetben. Ez arra enged következtetni, hogy nemcsak tapasztalathiány lehet okozója bizonytalanságunknak, hanem a régebben megszerzett tudás megfakulása is. Induló cikksorozatunk célja, hogy hozzájáruljon községünk közlekedésbiztonságának növekedéséhez, a közlekedés útvesztőiben járatlanok számára bizonyos alaptudást nyújtani, az "öreg sofőrök" emlékezetét felfrissítse, a játszani szeretők érdeklődését felébressze. Azt tervezzük, hogy az elkövetkezőkben a havonta megjelenő Községi Körkép hasábjain alkalmanként bemutatunk egy-egy közlekedési problémát, és ennek tárgyköréből felteszünk egy kérdést. A helyes választ a felkínált feleletek közül választhatja ki az olvasó. A helyes megoldások beküldői közül minden forduló után kisorsolunk három nevet a Községi Körkép szerkesztőségében, akik ötszáz, háromszáz, valamint kétszáz dinár értékű utalványban részesülnek. A nyeremények nem vélthatók át készpénzre, de természetesen össze lehet gyűjteni őket, mert tulajdonosuk az utalványok értékének megfelelő kedvezményben részesül, ha vizsgázás céljából jelentkezik a Zeleni Signal autóiskolában.
    A hónap témája: Egyenrangú utak kereszteződése
    Az egyenrangú utak kereszteződését a következő módon lehet felismerni:
    •  az útkereszteződésben nincs semmilyen közlekedési jel
    •  az útkereszteződésben az Egyenrangú utak kereszteződése közlekedési jel áll
    •  a jelzőlámpa (szemafor) tartóoszlopán nincs semmilyen közlekedési jelzőtábla, s a sárga lámpa villog.
    Az egyenrangú utak kereszteződésében a közlekedés a következő szabály szerint bonyolódik le: A jobb oldalról közlekedő járműveknek áthaladási elsőbbségük van.
    A hónap kérdése: A képen ábrázolt módon áthaladási elsőbbsége van: a) az 1 számú járműnek, b) a 2 számú járműnek.

    A helyes választ tartalmazó borítékot juttassák el szerkesztőségünkbe!

TRAKTORVEZETŐK FIGYELEM!

    A február 9. és március 12. közötti időszakban a belügyminisztérium közlekedési osztálya akciót indított a traktorok biztonságos közlekedése érdekében. A tavaszi munkálatok beálltával mind többen fogják használni ezt a szükséges mezőgazdasági eszközt - a traktort. A biztonságos közlekedés érdekében és a szerencsétlenségek elkerülése és megelőzése végett hozzák rendbe a járműveket! Külön figyelmet fordítsanak a fékekre, műszaki állapotukra, a kivilágításra és a fényjelző berendezésekre. Az a vezető, akinek nincs kellő tapasztalata, ne üljön a kormánykerék mellé! A közlekedési rendőrség úgy értékeli, hogy a szabálytalanságokat nem csupán megtorló intézkedésekkel, büntetésekkel kell kiküszöbölni. Ezért felhívja a traktorvezetők figyelmét, hogy ők maguk is lelkiismeretes hozzáállással tegyék rendbe járművüket, nagyobb odafigyeléssel vezessék, saját érdekükben és mások érdekében is. Csak emlékeztetőül mondjuk el, hogy Adán a múlt évben 6 olyan közlekedési szerencsétlenség történt, melynek okozói és résztvevői traktorok voltak. Egy esetben súlyos, két alkalommal könnyebb testi sérülés történt, míg négy esetben jelentős anyagi kár keletkezett.

februar 2004.

Naslovna strana
Planovi su ostvareni
Zelene površine
Svaki sedmi stanovnik traži posao
Civilno služenje vojnog roka
Vesti iz policije
Formiran je Savet bezbednosti opštine
Saobraćaj
Vrstan lovac i kinolog
Mladi pišu
Impresum


Design by VA