Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2004. február

Címoldal
Egyenlő eséllyel
Megalakult a község Közbiztonsági Tanácsa
Megvalósultak a tervek
Óvodai tartózkodás régi áron
Családban jó!
Lemond az adai polgármester!
36 évvel ezelőtt
Minden hetedik polgár munkát keres
Felújított tanterem, kombi-busz, könyvcsomag.
A zene szeretete a legfontosabb
Történeti demográfia
Nyelvi figyelő
Rómában a Vadvirág gyermekcsoportjai
Körképtől - Körképig
Rendőrségi hírek
Rendeződni látszik a sátortábor helyzete
A munka és a folytonsság jegyében
Sárguló levelek
Korszerű csomagolás, ízléses ajándék
A kőkecske mondája
Közlekedés
XLIV. Zöld levél
A moholi rókavadász
Fiatalok írják
Süssünk - főzzünk együtt
Községünk amatőr festői
Petike levele
Tarka oldal
Impresszum

A zene szeretete a legfontosabb
Beszélgetés Laták Zsuzsannával, az adai Bartók Béla Zeneiskola igazgatójával

    Az adai Bartók Béla Zeneiskola 43 éve eredményesen működik. Diákjai a múlt évben sikeresen szerepeltek a zenei megmérettetéseken és fesztiválokon. Az iskola tanulóinak eredményeiről és az intézmény terveiről Laták Zsuzsanna, a zeneiskola igazgatónője beszélt.
    - Minden évben számos versenyen veszünk részt. Rendszeresen képviseltetjük magunkat a šabaci és a zrenjanini zongora-, és a belgrádi harmonikaversenyen. A fesztiválokon is ott vagyunk néhány diákkal, és a köztársasági versenyen is eredményesen szerepelnek tanulóink. Az elmúlt évben kiválóan teljesített Solymosi Laura és Tóth Kata a šabaci és a zrenjanini megmérettetésen. Újvidéken, a tamburafesztiválon Szilvási Tamás és Vén Annamária szerepelt kimagasló eredménnyel, Tamás a čačaki fesztiválon is megállta a helyét. Ződi Anita számára is eredményes volt az elmúlt év, hiszen többek között Čačakon, Sremska Mitrovicán és Szabadkán is igen nagy sikerrel szerepelt. Meg kell említenem Bartók Helgát és Borsos Kittit, akik szintén kiváló teljesítményükkel hívták fel a figyelmet magukra. Magyarországon, Kecelen a harmonikaversenyen Šećerov Milena és Csuvik Krisztina duettje dobogós helyezést ért el. Az idén is már megkezdődtek a versenyek. Törökkanizsán egyik tehetséges tanulónk, Strahinić Mina második helyezett lett.
    A versenyekre való felkészülés a gyerekek és a tanárok részéről is rengeteg munkával jár. Diákjaink a téli szünidőben is lelkiismeretesen gyakoroltak, mert csak így juthatnak el a versenyekre, fesztiválokra. A szorgalmas munka meghozza gyümölcsét, ám ugyanakkor nagyon megterhelő tud lenni. Az a tapasztalatunk, hogy a gyerekek igen elfoglaltak, sokszor jobban, mint a felnőttek. Az iskola és a zeneiskola mellet rengeteg elfoglaltságuk van. Ennek ellenére vannak olyan tanulóink, akik naponta több órát is gyakorolnak. Azokkal a diákokkal tudunk eredményesen foglalkozni, akik megérzik lelkükben a zenét, és akik azt meg is tudják szólaltatni. Fontos, hogy felismerjék a jó zenét, és megtalálják bennük a szépet, a lelki kiegyensúlyozottságot. Akik erre nem képesek, azokkal sokkal nehezebb dolgozni.


Laták Zsuzsanna

    -Lesznek-e újítások a zeneiskola működésében? Milyen változásokat szeretnének?
    A következő iskolaévtől kezdve a zeneiskolában is új programot vezetünk be. Ez az újítás azoknak kedvez, akik az általános iskola elvégzése után is zenével szeretnének foglalkozni. A programnak köszönhetően a gyerekek két évvel tovább tanulhatnak. Mindez azonban még kidolgozásra vár. Nagy gondot jelent számunkra a szaktanárok biztosítása. Az új törvény szerint minden tanárnak ún. szabadalomra van szüksége ahhoz, hogy taníthasson. Ennek érdekében tanárainknak szemináriumokon kell részt venniük, ami nagy megterhelést jelent számunkra, hiszen az anyagi lehetőségeink korlátozottak.
    Nagyon nagy álmunk, hogy Adának, mint minden városnak, legyen hangversenyterme, hiszen nagy szükségünk lenne rá. Szeretnénk, ha ez az álom megvalósulna, de ehhez széleskörű támogatásra lenne szükségünk. A hangszereink is igen régiek, ezért igyekszünk minden rendelkezésünkre álló pénzeszközt hangszervásárlásra fordítani. A helyi közösségeknek és az Önkormányzatnak a támogatásával sikerült egy új pianínót vennünk, és egy olasz márkájú harmonikát is megrendelhettünk. Tervben van még egy elektromos zongora vásárlása is, de egy fuvolára és egy klarinétra is szükségünk lenne, mert a gyerekek sokszor csak azért nem iratkoznak be a zeneiskolába, mert nem bírják megvenni a drága hangszereket. Tavaly is sikerült összegyűjteni a pénzt, így vásárolhattunk fuvolát, tamburát, gitárt, harmonikát és ütős hangszereket is.
    Nagy kiadás volt az intézmény számára a gáz bevezetése, de igyekszünk mindig az Önkormányzat és a helyi közösségek segítségével megteremteni az anyagiakat ahhoz, hogy kellemes környezetet biztosítsunk a gyerekek számára, hogy szeressenek, és akarjanak zeneiskolába járni.
    A diákok nyolc szakra iratkozhatnak a zeneiskolán belül. Hangszerként választhatják a fuvolát, a hegedűt, a csellót, a zongorát, a harmonikát, a klarinétot, a tamburát és tavaly nyitottuk meg a gitárszakot is, amely jelenleg a legnépszerűbb a gyerekek körében. Az elkövetkezendő években szeretnénk, ha rézfúvós hangszereken is megtanulhatnának muzsikálni, és a szólóének szak beindítását is tervezzük. Reméljük, hogy mindez már a következő tanévben sikerülni fog - mondta Laták Zsuzsanna, az intézmény igazgatója.

Krizsán Mónika

februar 2004.

Naslovna strana
Planovi su ostvareni
Zelene površine
Svaki sedmi stanovnik traži posao
Civilno služenje vojnog roka
Vesti iz policije
Formiran je Savet bezbednosti opštine
Saobraćaj
Vrstan lovac i kinolog
Mladi pišu
Impresum


Design by VA