Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2016. november

Címoldal
A magyar nyelv nagysága
A könyvtár ünnepe
A fogaskerékgyártás nagymesterei
Az 1944–45-ös áldozatokra emlékeztek
Kincses helyi értékeink
Az adai könyvtár társalapítója lett az MNT
Gyermekrajzokból naptár
A néptánc csodákra képes
Az időseket ünnepelve
Hazafias versekkel versenyeztek
Ötletelő diáktalálkozó
Anyaországi gyakorlaton voltak a diákok
Jótékonysági bál az iskoláért
Versenyfutás
A polgárok aktív részvételéért
Őszi fásítás Moholon
„Fontos, hogy a dalszöveg az én érzéseimet is közvetítse!”
Versek
Nő lettem
Önkormányzati hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
A szerves trágyázás szerepe a tápanyag-utánpótlásban
Az aranyszínű „ezüstbarack”
Hírek
Sakk
Sport
Árnyas oldal
Megújult a közvilágítás
Impresszum

HÍREK

Adára látogatott a zEtna Irodalmi Fesztivál
Az irodalmi esten az Ex Symposion Bácskatáj című számát mutatták be

    November 4-én a Szarvas Gábor Könyvtár olvasóterme adott otthont a zEtna Irodalmi Fesztivál adai állomásának. Az irodalmi esten az Ex Symposion Bácskatáj című számát mutatta be az irodalmi és művészeti folyóirat szerzői közül Józsa Márta, Bozsik Péter és Nagy Abonyi Árpád, valamint a bemutatott lapszám szerkesztője, Radics Viktória. A felolvasással egybekötött lapszámbemutatón a Bácskatáj szervezőeleme, a honvágy és a bácskai táj különös varázsa körül folyt a beszélgetés. A szerkesztő hangsúlyozta, összeállításkor a bemutatott szám esetében is az interdiszciplinaritásra törekedtek, ezért a lapot az irodalmi alkotásokon és Penovác Endre illusztrációin kívül egyebek között helytörténeti néprajzi, valamint növénytani tanulmányok is tarkítják, hogy az olvasó teljesebb képet kaphasson a tájegységről.
    Az Ex Symposion Bácskatáj című lapszáma (92. szám, 2015) kölcsönözhető a Szarvas Gábor Könyvtárban, valamint olvasható a folyóirat archívumában, a www.exsymposion.hu oldalon.


Az irodalmi est résztvevői az adai Szarvas Gábor Könyvtárban

Morvai Nagybali Tamara


A Rómeó és Júlia Adán
A Gondolat-Jel Társulat előadását az általános iskola és a középiskola diákjai is megtekintették

    November 5-én ismét Adán vendégszerepelt a magyarkanizsai Gondolat-Jel Társulat. A főként magyarkanizsai egyetemistákból álló csapat minden évben különleges hangulatú előadással örvendezteti meg az adai közönséget. Idei produkciójuk William Shakespeare Rómeó és Júliáját új köntösben, a fiatalok szemével mutatja be, új fordításban, Oláh Tamás rendezésében, aktualizálva a klasszikust. Az előadást a fiatal közönség körében is nagy érdeklődés övezte, az adai általános iskola és a Műszaki Iskola diákjai is megtekintették , az új megközelítésmód közelebb hozta hozzájuk Shakespeare művét.

M. N. T.


Békét és reménységet!
Fehér Nóra adventi jótékonysági koncertje Adán

    Fehér Nóra, a Kormorán együttes énekesnője Békét és reménységet címmel adventi jótékonysági koncertet ad a Szarvas Gábor Könyvtár gyermekrészlege javára 2016. 12. 10-én, szombaton, 19 órakor az adai színházteremben. A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak!


Önkéntes véradás

    A Vöröskereszt adai községi szervezete a zentai vérátömlesztő állomással együttműködve véradási akciót szervez december 17-én 7 és 11 óra között az Első Helyi Közösség épületében. Minden érdeklődőt szeretettel várnak!


„Mennyi szeretet fér egy cipős dobozba?”
A községi rászoruló családok fája alatt is legyen ajándék!

    Az IFIX Ifjúsági Szervezet karácsonyi jótékonysági akciót szervez a községbeli nehéz sorsú családok gyermekei javára a Műszaki Iskola diákparlamentjével és a Szarvas Gábor Könyvtárral közösen.
    Mit kell tenned, hogy részt vegyél a programban?
    Tölts meg ajándékokkal egy cipős dobozt, és ha becsomagoltad, jelöld meg rajta, hogy kisfiúnak vagy kislánynak szántad, valamint a korosztályt se felejtsd el feltüntetni.
    Mit tartalmazzon a cipős dobozod?
    Édességeket, csemegéket, higiéniai eszközöket, játékokat, iskolaszereket, apró ajándékokat. Mindent, amiről úgy gondolod, egy kisgyerek megörülne, ha a fa alatt találná.
    Az ajándékkal teli dobozok az IFIX irodájában, valamint a Szarvas Gábor Könyvtárban és a Műszaki Iskolában adhatók le hétfőnként és csütörtökönként délután. Segíts szebbé tenni a községbeli rászoruló gyerekek karácsonyát!


Vadvirág-karácsony

    A Vadvirág Hagyományápoló Kör 2016. december 17-én 18 órakor tartja hagyományos karácsonyi műsorát a színházteremben, az ünnepi műsor előtt pedig egész napos karácsonyi vásár tart a színház előcsarnokában. A szervezők mindenkit szeretettel várnak.


A legszebb karácsonyfadísz

    A moholi Csobolyó ME december 18-án, vasárnap a karácsonyi ünnepek alkalmából a következő programmal kedveskedik az érdeklődők számára:
    16:00 – A legszebb karácsonyfadísz címmel meghirdetett pályázatra beérkezett kézműves alkotások tárlata
    18:00 – Az egyesület csoportjainak, valamint a moholi Nyugdíjas Egyesület kórusának ünnepi műsora a Kultúrotthonban
    A programokra minden érdeklődőt szeretettel várnak.


Jónak lenni jó!

    A Vadvirág Hagyományápoló Kör ebben az évben is csatlakozott az MTVA által meghirdetett Jónak lenni jó! elnevezésű jótékonysági akcióhoz, és adománygyűjtést szervez a dreai (kutaspusztai) Lurkóház lakói számára.
    A Vadvirág HK szívesen fogad minden olyan hasznos adományt (élelmiszer, tanszer, játék, ruhanemű, higiéniai felszerelés, egyéb), amely örömet szerezhet az említett napközi lurkóinak. Az adományokat december 16-áig lehet átadni a Vadvirág HK székházában keddenként és péntekenként 17.30 és 20.00 óra között.
    Az összegyűlt adományt 2016. december 17-én a Vadvirág HK hagyományos karácsonyi műsorának keretében adják majd át a dreai Lurkóház lakóinak.

novembar 2016.

Naslovna strana
Žitije Svetog oca Nikolaja Čudotvorca
Socijalni dijalog
Vesti iz lokalne samouprave
Vesti
Šah
Impresum


Design by VA