Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2016. november

Címoldal
A magyar nyelv nagysága
A könyvtár ünnepe
A fogaskerékgyártás nagymesterei
Az 1944–45-ös áldozatokra emlékeztek
Kincses helyi értékeink
Az adai könyvtár társalapítója lett az MNT
Gyermekrajzokból naptár
A néptánc csodákra képes
Az időseket ünnepelve
Hazafias versekkel versenyeztek
Ötletelő diáktalálkozó
Anyaországi gyakorlaton voltak a diákok
Jótékonysági bál az iskoláért
Versenyfutás
A polgárok aktív részvételéért
Őszi fásítás Moholon
„Fontos, hogy a dalszöveg az én érzéseimet is közvetítse!”
Versek
Nő lettem
Önkormányzati hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
A szerves trágyázás szerepe a tápanyag-utánpótlásban
Az aranyszínű „ezüstbarack”
Hírek
Sakk
Sport
Árnyas oldal
Megújult a közvilágítás
Impresszum

Őszi fásítás Moholon

    A környezetvédelem folyamatosan növekvő jelentőségével napjainkra teljesen átértékelődött a fásítások szerepe, hiszen azok a szél káros hatásai elleni védelem mellett, az általuk védett területen a helyi adottságokhoz igazodva, egyenletes eloszlásban biztosítják az élőhelyek sokszínűségét, illetve a hozzájuk tartozó állat- és növényfajok életfeltételeit is.

    Mivel az egyes területek élővilágát az emberi létesítmények és tevékenységek is befolyásolják, szinte mindenki tisztában van azzal, hogy a fásításnak nagyon fontos szerepe van környezetünk megóvásában. Ha nem törődünk a fákkal, hamarosan olyan természeti környezetben fogunk élni, amely nem lesz képes törődni velünk, emberekkel. Egy-egy fa elültetése ezért személyes hozzájárulás az élettér minőségének javításához.

    A Zöldike természetvédelmi civil szervezet szem előtt tartva azt a kínai közmondást, miszerint a legjobb időpont a faültésre 20 évvel ezelőtt volt, a következő legjobb időpont pedig most van, november 5-én fásítási akciót szervezett a moholi kompjárásnál. Az akció keretében ötszáz akácfacsemetét ültettek el a Zöldike aktivistái, az adai és moholi nyugdíjas egyesületek önkéntesei, valamint az aktív természetvédő általános iskolások. Dr. Miklós Ferenc elmondta, a munkaakció keretében a faültetésre alkalmas időjárási viszonyok mellett a korábban beültetett akácost bővítették, majd hozzátette, az őszi ültetés mindig eredményesebb a tavaszinál, hiszen a fáknak van ideje gyökeret ereszteni és túlvészelni a szárazságot, ami esetleg tavasszal rájuk köszönt, illetve reményét fejezte ki annak kapcsán, hogy a fásítás befolyásolja majd a táj változatosságát és ezzel együtt a növény- és állatvilág is gazdagodhat.
    A fásítási akción Zoran Dragin, a község polgármester-helyettese és Búcsú Attila, a községi képviselő-testület elnöke is példamutató munkával járult hozzá a környezetvédelmi tevékenységhez. A facsemetéket a moholi helyi közösség vásárolta, az akciót azonban az önkormányzat és moholi helyi közösség mellett több magánszemély is támogatta.

Lajkó Szilvia

novembar 2016.

Naslovna strana
Žitije Svetog oca Nikolaja Čudotvorca
Socijalni dijalog
Vesti iz lokalne samouprave
Vesti
Šah
Impresum


Design by VA