Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2016. november

Címoldal
A magyar nyelv nagysága
A könyvtár ünnepe
A fogaskerékgyártás nagymesterei
Az 1944–45-ös áldozatokra emlékeztek
Kincses helyi értékeink
Az adai könyvtár társalapítója lett az MNT
Gyermekrajzokból naptár
A néptánc csodákra képes
Az időseket ünnepelve
Hazafias versekkel versenyeztek
Ötletelő diáktalálkozó
Anyaországi gyakorlaton voltak a diákok
Jótékonysági bál az iskoláért
Versenyfutás
A polgárok aktív részvételéért
Őszi fásítás Moholon
„Fontos, hogy a dalszöveg az én érzéseimet is közvetítse!”
Versek
Nő lettem
Önkormányzati hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
A szerves trágyázás szerepe a tápanyag-utánpótlásban
Az aranyszínű „ezüstbarack”
Hírek
Sakk
Sport
Árnyas oldal
Megújult a közvilágítás
Impresszum

Hazafias versekkel versenyeztek
A kishegyesi Kátai-tanyán tartották a IV. Délvidéki Sajó Sándor Hazafias Versmondó Versenyt

    Idén összesen 30 diák vett részt a Délvidéki Sajó Sándor Hazafias Versmondó Versenyen, amelyet a Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetsége a kishegyesi Kátai-tanyán tartott október végén. A megmérettetésre a vajdasági általános és középiskolás diákokon kívül Magyarországról is érkeztek versenyzők. A szavalók két verssel készültek, teljesítményüket a dr. Molnár Csikós László, Mrkšić Hugyik Ella és Kósányi Marianna összetételű zsűri értékelte.

    – A rendezvénynek a felkészítő tanárokkal és kísérőkkel együtt mintegy hatvan résztvevője volt, köztük a magyarországi vendégek Csongrádról, Szegedről és Zsámbokról érkeztek, a vajdasági települések közül pedig Ada, Felsőhegy, Kishegyes, Óbecse, Palics, Péterréve és Szabadka versmondói képviseltették magukat, mondta el Krizsán Vilmos, a rendezvényt szervező VANCSESZ elnöke, hozzátéve, hogy a három korosztály három kategóriában 6 alsós, 21 felsős és 3 középiskolás diák versenyzett, és az egész napos rendezvényt Petkovics Márta, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának tagja nyitotta meg.

    Az alsósok között Szabó Veronika (Csongrád) végzett az első helyen, Rekovics Regő (Felsőhegy) pedig különdíjban részesült, a felsősök mezőnyében Károlyi Egon (Óbecse) lett az első, Szőke Rebeka (Kishegyes) a második és Volford Éva (Ada) a harmadik, míg a középiskolások között Bagi Natália (Óbecse) bizonyult a legjobbnak, akit Szabó Emőke (Zsámbok) és Pesti Emese (Palics) követett. A verseny legjobbjai további versenyeken való részvételre, illetve egyéb fellépésekre is lehetőséget kapnak. November elején Bagi Natália, Károlyi Egon és Szemendri Tamás óbecsei diákok képviselték a VANCSESZ-t az ipolysági Sajó Sándor Szavalóversenyen, a jövő év elején pedig a díjazott szavalók közül többen részt vehetnek a zsámboki Liliomszál Versmondó Versenyen, illetve a nagycsaládos rendezvényeken is fellépési lehetőséget kapnak.

    – A Kátai-tanya olyan környezet, ahol mindenki jól érzi magát. Egész napos programunk az ismerkedésre és a kikapcsolódásra is lehetőséget nyújtott, ennek köszönhetően a versenyhelyzet okozta feszültség is oldódott. Ki kell emelni, hogy a péterrévei Samu Mihály Általános Iskola készítette fel a legtöbb versmondót, összesen tizenegyet, ezzel is jelezve bekapcsolódását a jövő évtől a péterrévei székhelyű VANCSESZ nagycsaládos mozgalmába. Fontosnak tartjuk, hogy a fiatalok minél több hazafias verset megismerjenek, hiszen ez erősíti a magyarságtudatot és a nemzeti önazonosságot, illetve arra ösztönzi a gyerekeket és a fiatalokat, hogy nemzetben, magyarságban gondolkodjanak. Éppen ezért nagy köszönet illeti azokat a felkészítő tanárokat, akik időt szántak arra, hogy foglalkozzanak a versmondókkal – hangsúlyozta Krizsán Vilmos, a rendezvényt szervező VANCSESZ elnöke, és sajnálatát fejezte ki annak kapcsán, hogy felvidéki barátaik ezúttal nem vettek részt a megmérettetésen, hiszen a rendezvény ötlete a velük kialakított kiváló kapcsolat nyomán született meg. Krizsán Vilmos elmondta, a jövő évi Délvidéki Sajó Sándor Hazafias Versmondó Versenyt új helyszínen tervezik megszervezni, majd hozzátette, az ötödik szemlén még több résztvevőre számítanak, és abban bíznak abban, hogy a résztvevők köre felvidéki és erdélyi résztvevőkkel is bővül majd.

Lajkó Szilvia

novembar 2016.

Naslovna strana
Žitije Svetog oca Nikolaja Čudotvorca
Socijalni dijalog
Vesti iz lokalne samouprave
Vesti
Šah
Impresum


Design by VA