Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2016. november

Címoldal
A magyar nyelv nagysága
A könyvtár ünnepe
A fogaskerékgyártás nagymesterei
Az 1944–45-ös áldozatokra emlékeztek
Kincses helyi értékeink
Az adai könyvtár társalapítója lett az MNT
Gyermekrajzokból naptár
A néptánc csodákra képes
Az időseket ünnepelve
Hazafias versekkel versenyeztek
Ötletelő diáktalálkozó
Anyaországi gyakorlaton voltak a diákok
Jótékonysági bál az iskoláért
Versenyfutás
A polgárok aktív részvételéért
Őszi fásítás Moholon
„Fontos, hogy a dalszöveg az én érzéseimet is közvetítse!”
Versek
Nő lettem
Önkormányzati hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
A szerves trágyázás szerepe a tápanyag-utánpótlásban
Az aranyszínű „ezüstbarack”
Hírek
Sakk
Sport
Árnyas oldal
Megújult a közvilágítás
Impresszum

Anyaországi gyakorlaton voltak a diákok
A Műszaki Iskola öt tanulója tizenkét napos szakmai gyakorlaton vett részt Vácon

    A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által meghirdetett A külhoni magyar szakképzés támogatása – gyakornoki program elnevezésű pályázat révén az adai Műszaki Iskola öt tanulója, Kiss Balázs, Nagy Kornél, Horvát Zsolt, Bicskei Szabolcs és Szakali István tizenkét napos szakmai gyakorlaton vett részt a magyarországi Vácon Pásztor Lajos szaktanár vezetésével. Az október 3-a és 14-e között megszervezett képzés házigazdája a Váci Szakképzési Centrum Boronkay György Műszaki Szakgimnáziuma és Gimnáziuma volt.

    A program révén az adai Műszaki Iskola diákjai betekintést nyerhettek az intézmény működésébe, megismerhették a tanüzemet, a műhelytermeket, a laboratóriumokat és eszközrendszerüket, valamint a Király Endre Szakgimnázium és Szakközépiskolát is meglátogatták. Megismerték a magyarországi szakképzés folyamatát, az elektronika, a digitális elektronika, a PAC- automatika, a pneumatika és a villamos mérések szakterület tanóráin vehettek részt, sőt a Zollner Elektronik KFT váci gyárába is ellátogattak, ahol a szakiskolák tanulói gyakorlati képzésüket töltik.

    Pásztor Lajos, az adai Műszaki Iskola tanára elmondta, hogy igazán tanulságos továbbképzés részesei lehettek, hiszen Magyarország legjobb középiskolájának tanóráin vehettek részt, egy olyan intézményben vendégeskedhettek, ahol a feltételek abszolút adottak, és a diákok összetétele is a lehető legjobb. Megismerhették az ottani tanítási, tanulási feltételeket és a követelményrendszert, megtapasztalhatták, hogy ott a diákok mennyire fegyelmezettek és szabálykövetőek, és hogy egy iskolának mekkora hajtóerőt jelent, ha van háttéripara, van egy olyan jónevű cég, amely azonnali elhelyezkedési lehetőséget kínál a frissdiplomásoknak. A Műszaki Iskola szaktanára azt is hozzátette, hogy tanárként is igazán tanulságos volt ez a néhány nap, hiszen betekintést nyerhetett az intézmény működésébe, a szakcsoportok munkájába, megismertte az ottani továbbképzési lehetőségeket, és alkalma volt a magyarországi kollégákkal is tapasztalatot cserélni.

    Az adai diákok az ott töltött idő alatt gyakorlati feladaton is dolgoztak, mindannyiuknak önállóan egy komplex kapcsolóüzemű tápegységet kellett megépíteniük. A műszert bemérték, üzembe helyezték és az épített áramkör teljes dokumentációját is elkészítették. Mindemellett természetesen a kulturális és sportprogramok sora, valamint a városlátogatás sem maradhatott el. A tanulók bejárták Vác városát, eljutottak Budapestre, és Visegrádra is kirándultak.
    A tizenkét nap alatt az adai diákok az elektrotechnika szakterületén nagyon sok mindent láttak, tapasztaltak, korszerű módszerket, eszközöket próbálhatttak ki, és azokat a lehetőségeket is megismerhették, amelyek a diploma megszerzése után a rátermett, képzett szakemberekre várnak.

Józó Mónika

novembar 2016.

Naslovna strana
Žitije Svetog oca Nikolaja Čudotvorca
Socijalni dijalog
Vesti iz lokalne samouprave
Vesti
Šah
Impresum


Design by VA