Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2016. november

Címoldal
A magyar nyelv nagysága
A könyvtár ünnepe
A fogaskerékgyártás nagymesterei
Az 1944–45-ös áldozatokra emlékeztek
Kincses helyi értékeink
Az adai könyvtár társalapítója lett az MNT
Gyermekrajzokból naptár
A néptánc csodákra képes
Az időseket ünnepelve
Hazafias versekkel versenyeztek
Ötletelő diáktalálkozó
Anyaországi gyakorlaton voltak a diákok
Jótékonysági bál az iskoláért
Versenyfutás
A polgárok aktív részvételéért
Őszi fásítás Moholon
„Fontos, hogy a dalszöveg az én érzéseimet is közvetítse!”
Versek
Nő lettem
Önkormányzati hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
A szerves trágyázás szerepe a tápanyag-utánpótlásban
Az aranyszínű „ezüstbarack”
Hírek
Sakk
Sport
Árnyas oldal
Megújult a közvilágítás
Impresszum

A polgárok aktív részvételéért
Myszkowban folytatódott a Közösségek hálózata a polgári kezdeményezés elemzésére az európai demokrácia mentén című projektum

    Az Európa a polgárokért program keretein belül megvalósuló Közösségek hálózata a polgári kezdeményezés elemzésére az európai demokrácia mentén projektum kapcsán az adai Pro Communitas civil szervezet projektpartnere, illetve a szerbiai projektesemények főszervezője által szervezett kétnapos októberi konferencia után november első hétvégéjén a lengyelországi Myszkowban tartottak szakmai értekezletet a projekt vonatkozásában.

    Világos Tibor projektvezető elmondta, hogy a polgárok aktív részvétele Európa közös építésében elengedhetetlenül szükséges, és a program ennek érdekében támogatja a különböző országok polgárainak és szervezeteinek együttműködését, hogy találkozók, közös programok keretében együtt alakítsák ki elképzelésüket a nemzeteken túlmutató, de a sokszínűséget tiszteletben tartó európai környezetről. Mint mondta, a projektum programsorozatának első állomása az ősz elején Békés városában volt, a második állomás tanácskozását pedig október elején adai és moholi helyszíneken tartották. Hangsúlyozta továbbá, hogy a program központi eleme az aktív európai polgári szerepvállalás fogalma, hiszen olyan módszerek, eszközök kidolgozására van szükség, amelyek segítenék az állampolgárok aktív részvételét Európa építésében, hogy európai témákban kifejthessék véleményüket, és erről a helyi döntéshozókat tájékoztassák . Hozzátette, a program lehetőséget nyújt arra, hogy a különböző országok állampolgárai megismerjék egymást, tényleges ismereteket szerezzenek az Európai Unióról, és megtapasztalják az uniós polgárság nyújtotta előnyöket.
    A lengyelországi Myszkowban tartott tanácskozásra a házigazdákon kívül Békésről, Gyergyószentmiklósról és Moholról is érkeztek résztvevők. Az esemény fő témája ezúttal is az európai polgári kezdeményezések voltak, de a különböző jó gyakorlatok vonatkozásában a határon átnyúló pályázatok kapcsán is lehetőség nyílt a tapasztalatcserére. A szakmai értekezleten Szilágyi Tamás adjunktus hangsúlyozta előadásában, hogy lehetőség van a polgároknak beleszólni az uniós politikába, a többségük azonban nem tud erről, éppen ezért a projektum legfőbb célkitűzése, hogy erre felhívja a figyelmet, Függ Zsolt Péter pedig az európai polgári kezdeményezés alapvető információiról szólt a résztvevőkhöz.
    A projektum decemberben Gyergyószentmiklóson folytatódik.

Lajkó Szilvia

novembar 2016.

Naslovna strana
Žitije Svetog oca Nikolaja Čudotvorca
Socijalni dijalog
Vesti iz lokalne samouprave
Vesti
Šah
Impresum


Design by VA