Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2016. november

Címoldal
A magyar nyelv nagysága
A könyvtár ünnepe
A fogaskerékgyártás nagymesterei
Az 1944–45-ös áldozatokra emlékeztek
Kincses helyi értékeink
Az adai könyvtár társalapítója lett az MNT
Gyermekrajzokból naptár
A néptánc csodákra képes
Az időseket ünnepelve
Hazafias versekkel versenyeztek
Ötletelő diáktalálkozó
Anyaországi gyakorlaton voltak a diákok
Jótékonysági bál az iskoláért
Versenyfutás
A polgárok aktív részvételéért
Őszi fásítás Moholon
„Fontos, hogy a dalszöveg az én érzéseimet is közvetítse!”
Versek
Nő lettem
Önkormányzati hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
A szerves trágyázás szerepe a tápanyag-utánpótlásban
Az aranyszínű „ezüstbarack”
Hírek
Sakk
Sport
Árnyas oldal
Megújult a közvilágítás
Impresszum

Versenyfutás

    Egész idő alatt ez az egyetlen fogalom motoszkál a fejemben, amelyet a cikknek címként adtam. Hogy miért? Az idei év a labdarúgó Európa-bajnokságról és a riói olimpiáról szólt, ahol a versengés volt a legfőbb téma, azért is jöttek össze a versenyzők és a szurkolók az eseményekre. Van azonban más oldala is ennek a fogalomnak, az, ami miatt fontosnak tartottam a felvetését. Régebben emlegettem már, de akkor aratási időszak volt. A jelen helyzetben azonban még meghatározottabbá vált a mindennapjainkban. Hosszú időszakról van most itt szó.

    Az idei év bővelkedett csapadékban. Jóformán mással nem is jellemezhetnénk. Mindenkinek elege van belőle. A földesztergályosok még mindig kinn vannak a szabadégi műhelyükben. Az őszi termés betakarítása, a földmunkálatok s az őszi magvak vetése is késik. Szinte a startvonalnál állnak a termelők, várva a jelre, az indulásra, a versenyfutásra az időjárással. Sok termés még mindig kinn vár a betakarításra. A cukorrépát prizmákba gyűjtik, a kukoricát próbálgatják morzsolva és csövesen is leszedni, miközben a nehéz gépek jól megtapossák a nedvességtől duzzadó termőföldet. Aki másodvetésben kukoricát ültetett, az jól járt. Most még silózzák takarmánynak az állatok számára. A mindennapi kenyérnek való mag még sok helyen a zsákban várja a jó időt, hogy kijuthasson a termőföldbe. Mindezek mellett a föld esztergályozását is el kellene végezni, amire azonban még mindig nem alkalmas. Mindez, amit felsoroltam, versenyfutás, nem az aranyéremért, hanem a mindennapi megélhetésért, ami a médiában nincs megfelelően hangsúlyozva, sőt, megemlítve sem. Az ember versenyt fut az idővel, az időjárással és sok esetben önmagával is, éppen ezért olykor már maga sem tudja, hogy mihez is kezdjen. Vár és vár, mígnem arra eszmél, hogy futásban van, a versenypályán van, de maga sem tudja, merre is fusson előbb. Ezért is adtam e cikknek ezt a címet, mivel mi itt, kinn, a mi vidékünkön ebben vagyunk, ezt tapasztaljuk és éljük meg a mindennapjainkban.


Fábrik Etelka a legidősebb nő

    Mindeközben a Törökfalui Helyi Közösség területén, Törökfalun, Völgyparton és Valkaisoron a tanácsválasztásra is sor került. Huszonnégy jelölt mérettetett meg a polgárok szavazataiért. A tanács tizenhárom tagból áll, ők mindhárom települést képviselik majd az elkövetkező négy évben. A megmérettetés komoly és szoros volt mindenki számára, ami abból is látszik, hogy a szavazati joggal rendelkező összlakosság 53 százaléka leadta voksát. Az elmúlt időszakban nem volt jellemző vidékünkön, hogy a helyi közösségi választásokon ilyen nagy számban az urnák elé járultak volna a polgárok. Nem sokkal a választások után az alakuló ülésre is sor került, ezen megválasztották a tanácselnököt és a helyetteseket. A helyi közösség tanácsának elnökévé Berze Tibort, a helyettesekké pedig Dávid Dénest és Papp Ferencet választották meg, egyhangúlag szavaztak rájuk a jelenlévő tagok. A tanácstagok mandátuma négy évre szól, azaz 2020-ban kerül majd újból sor helyi közösségi választásokra.


Nagy Antal a legidősebb férfi

    Október utolsó vasárnapján tartották a Napsugaras ősz elnevezésű rendezvényt Törökfalun, a Százszorszép M. E. épületében. A rendezvényt az idén is a Vöröskereszt adai szervezete hívta életre, illetékesei ezúttal a hetven éven felüli idős személyeket hívták meg az ünnepségre. A helybeli iskolások, a völgyparti és a törökfalui óvodások, valamint a Százszorszép M.E. tagjai nagyon szép műsorral kedveskedtek az időseknek, hogy jól érezzék magukat. A terem zsúfolásig megtelt gyerekekkel, szülőkkel és meghívott vendégekkel. A jelenlévő idős személyek közül a legidősebb férfi és nő minden évben szerény ajándékot szokott kapni, ami ezúttal sem volt másként: a nők közül a 90 éves Fábrik Etelka, a férfiak közül pedig a 85 éves Nagy Antal vehette át az ajándékot, emellett a taps is kijárt nekik, de a fellépőknek is jutott belőle bőven ezen a szép ünnepi műsoron.
    Az adai Vöröskereszt jóvoltából tisztálkodási- és élelmiszercsomagot, valamint 10 kg lisztet kaptak a rászoruló kisnyugdíjasok, Törökfalun 44, Völgyparton pedig 20 személy. Ezeket a csomagokat azonban nem az ünnepségen osztották szét, hanem egy másik alkalommal.
    Végül szeretném azt az örömhírt is megosztani a kedves olvasókkal , hogy településeinken is sor került a közvilágítás megújítására. Nem kellett megvárni, hogy mindez Adán és Moholon megtörténjen, és csak azután kerüljön sor ránk, hiszen Ada község önkormányzata az egész község területén lecseréli az utcai lámpákat az eddigieknél jóval korszerűbb és gazdaságosabb világítótestekre. Személy szerint nagyon örülök ennek az újításnak, amely elsőre ugyan kissé furcsának tűnhet, mégis sokkal szebb és jobb az eddiginél, hiszen a településeink mostantól nem kirívóan világítanak a csillagos égbolt felé, ha messziről nézzük a tájat, hanem mindenekelőtt a lámpatestek alatti területek vannak megvilágítva. A pozitív véleményeken kívül egyelőre még negatívak is el-elhangzanak az új közvilágításra vonatkozóan, de remélhetőleg előbb-utóbb közösen is tudunk majd örülni a fontos előrelépést jelentő újításnak.

Molnár József

novembar 2016.

Naslovna strana
Žitije Svetog oca Nikolaja Čudotvorca
Socijalni dijalog
Vesti iz lokalne samouprave
Vesti
Šah
Impresum


Design by VA