Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2016. november

Címoldal
A magyar nyelv nagysága
A könyvtár ünnepe
A fogaskerékgyártás nagymesterei
Az 1944–45-ös áldozatokra emlékeztek
Kincses helyi értékeink
Az adai könyvtár társalapítója lett az MNT
Gyermekrajzokból naptár
A néptánc csodákra képes
Az időseket ünnepelve
Hazafias versekkel versenyeztek
Ötletelő diáktalálkozó
Anyaországi gyakorlaton voltak a diákok
Jótékonysági bál az iskoláért
Versenyfutás
A polgárok aktív részvételéért
Őszi fásítás Moholon
„Fontos, hogy a dalszöveg az én érzéseimet is közvetítse!”
Versek
Nő lettem
Önkormányzati hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
A szerves trágyázás szerepe a tápanyag-utánpótlásban
Az aranyszínű „ezüstbarack”
Hírek
Sakk
Sport
Árnyas oldal
Megújult a közvilágítás
Impresszum

A fogaskerékgyártás nagymesterei
Az adai Gordos Károly ikertestvérével, Sándorral közösen már tizenhárom éve sikeresen vezeti az egyedi és pótalkatrész-gyártással foglalkozó Zupčanik céget

    A Példakép Alapítvány a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságával együttműködve az idén határon túli sikeres fiatal magyar vállalkozóknak hirdette meg a Példakép Pályázatot. A fiatal magyar vállalkozókat népszerűsítő pályázaton a 34 éves adai Gordos Károly, a Zupčanik fogaskerékgyártó cég tulajdonosa is bekerült a legjobbak közé. A Gordos ikerpár 21 évesen vette át a családi vállalkozásnak az irányítását, amelyet édesapjuk 1983-ban alapított.


Gordos Károly

    Az elmúlt tizenhárom évben sikeres és eredményes vállalattá fejlesztették a fogaskerékgyártó céget, emellett további három adai és németországi vállalkozást is irányítanak. Ezekben összesen 33 alkalmazottat foglalkoztatnak, több mint száz fémmegmunkáló gépük van, és kereskedőcégeken keresztül a világnak szinte minden részébe szállítanak megrendelésre különféle egyedi és pótalkatrészeket.
    – Főleg egyedi pótalkatrészgyártással foglalkozunk. Kifejezetten különleges, összetett pótalkatrészeket készítünk, amelyeket mások nem tudnak, nem mernek, vagy nem akarnak megcsinálni. Sokfelé és sokfajta alkatrészt készítünk – magyarázta Gordos Károly. – Kezdve a mezőgazdasági gépek alkatrészeitől, köztük a bonyolultabb mezőgépek sebváltó fogaskerekeiig és fogastengelyeiig, készítünk differenciálművekbe íveltfogú kúp- és tányérkereket, valamint a kerékben lévő bolygóműveket. Az építőipari gépekbe, buldózerekbe, rakodógépekbe és villástargoncába gyártunk differenciálműveket, bolygóműveket, sebváltó- és kupolát forgató fogaskerekeket. Bányaipari gépekbe is készítünk különböző alkatrészeket és fogaskerekeket. Boszniai bányák megrendelésére a 110 tonnás dömperek differenciálművét gyártjuk. Ezenkívül mindenféle nagyobb szerbiai és külföldi cég hajtóműveihez és gépeihez gyártunk fogaskerekeket, egyedi és pótalkatrészeket. Dolgozunk a nagyobb építőipari, útépítő cégeknek és a szerbiai államvasutaknak, valamint elég sokat dolgozunk a szlovén vasútnak is. Tavaly Franciaországba gyártottunk sebváltó fogaskereket teherszállító mozdonyokba. Az idén Olaszországba készítettünk sebváltó fogaskerekeket személyszállító vonatokba, amelyeknek végsebessége 160 km/óra. Készítettünk már alkatrészeket a New York-i metrónak, valamint mi gyártottuk az afrikai Kongó folyón lévő vízerőműben a generátorok rotorjához a nyomólapokat. Az eddig legnagyobb fogaskerék, amelyet készítettünk, Angliába került. Ez egy forgószínpadot meghajtó fogaskerék volt, több szegmensből állt, és műanyagból készült, miután összeszerelték, 7,5 méter tett ki az átmérője. A legkisebb fogaskerék, amelyet készítettünk, két milliméter átmérőjű volt, és egy drónba került. A munkáink közül a globoid csigakerekekre vagyunk a legbüszkébbek, amelyek a fogaskerékgyártás csúcsát jelentik, az acél- és autógyártás központjának számító amerikai Detroitba készítettünk az U.S. Steel acélüzembe. Ez egy 650 mm átmérőjű, 350 kilós bronz fogaskerék volt 1 méter hosszúságú tengellyel – közölte a Zupčanik tulajdonosa.
    A gépgyártás-technológus és számítás-technikus végzettségű ikerpár az elmúlt években sikeresen fejlesztette a vállalkozását, amit 2003-ban 5 dolgozóval és 40 megmunkáló géppel vett át. Gordos Károly példaértékűnek tartja, hogy testvérével, Sándorral sikeresen irányítják a céget. Habár személyiségükben teljesen különböznek, a céljaik közösek. Más-más szemszögből látják a problémákat, ezért kiegészítik egymást, és ez előreviszi a vállalkozásukat.


A Zupčanik termékei (Fotó: Pro Media)

    – A munkában kiegészítjük egymást. Sándor tölt több időt a termelésben. Naponta foglalkozik az ügyfelekkel, a munkásokkal, a munka 95 százalékát irányítja. Amikor viszont nagy értékű és különleges munkáról van szó, azzal én foglalkozom. Az én 5 százaléknyi munkámmal ugyanazt az értéket valósítom meg, mint ő a 95 százalékkal, mert az én specifikus munkám annyi időt és energiát igényel, mint az összes többi munkánk. De ha elhoznak hozzánk egy kis fogaskereket, akkor azt is ugyanúgy elkészítjük, mint a nagy megrendelést, nem válogatunk a munkában. Az üzletpolitikánk szerint, ha valaki bejön a cégbe, akkor azt nem mondjuk neki, hogy megrendelését nem tudjuk teljesíteni. A kérdés mindössze annyi, hogy a kért alkatrész legyártása időben és pénzben elfogadható-e számára, mert mi bármilyen munkát megcsinálunk. Azt a megrendelőt is egyenrangú ügyfélként kezeljük, aki 2000 eurós megrendeléssel jön, és azt is, aki 200 dináros munkát hoz – közölte Gordos Károly, és hozzátette: – A cégünk azért is különleges, mert mi a teljes gyártási folyamatot egy helyen bonyolítjuk le. Az anyagbeszerzéstől kezdve, az esztergáláson, a maráson, a fogazáson, a hőkezelésen és köszörülésen át a kész alkatrészek méréséig és szerelésig. Készterméket adunk ki a kezünk közül, elkészültéig ez nem kerül ki a műhelyből. Az egyik fő célunk az volt a cégnél, hogy mindent magunk végezzünk el, kooperánsoktól függetlenül. Ezt 2010-re sikerült elérni. Ennek előnye és hátránya is van. A legnagyobb előnye az, hogy mi magunk osztjuk be, ki, mit, mikor és hogyan csinál, így bármilyen igényre és megrendelésre gyorsan tudunk reagálni. A szerbiai fogaskerék- és alkatrészgyártók között abban is kitűnünk, hogy mindig nagy raktárkészletet tartunk, köztük különleges kovácsoltvas anyagokból. Az anyag, a szerszám, a gép és a munkaerő kérdésében mindig az volt a filozófiánk, hogy itt legyen, biztosítva legyen. Ezért bármikor és bármilyen munkát elvállalhatok, mert tudom, van raktáron anyagom, a műhelyben szerszámom és megfelelő gépem, valamint az emberi tudás is rendelkezésre áll hozzá. A gyártási folyamatban mindenféle acélt használunk, a különböző hőkezelési technológiáknak megfelelőt, négy-öt fajta műanyagot, textolitot, alumíniumot és bronzot. Az utóbbi két-három évben mindenféle szakmai tudás és gyakorlat nélkül nagyon sok fiatalt felvettünk, majd mi tanítottuk meg őket valamilyen szakmára, átadva nekik a tudásunkat. Ez is példaértékű, mert nem azt várjuk, hogy az égből pottyanjanak le a szakemberek, hanem teszünk érte, hogy legyenek szakemberek – mondta Gordos Károly.

Cincsik Zsolt

novembar 2016.

Naslovna strana
Žitije Svetog oca Nikolaja Čudotvorca
Socijalni dijalog
Vesti iz lokalne samouprave
Vesti
Šah
Impresum


Design by VA