Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2016. november

Címoldal
A magyar nyelv nagysága
A könyvtár ünnepe
A fogaskerékgyártás nagymesterei
Az 1944–45-ös áldozatokra emlékeztek
Kincses helyi értékeink
Az adai könyvtár társalapítója lett az MNT
Gyermekrajzokból naptár
A néptánc csodákra képes
Az időseket ünnepelve
Hazafias versekkel versenyeztek
Ötletelő diáktalálkozó
Anyaországi gyakorlaton voltak a diákok
Jótékonysági bál az iskoláért
Versenyfutás
A polgárok aktív részvételéért
Őszi fásítás Moholon
„Fontos, hogy a dalszöveg az én érzéseimet is közvetítse!”
Versek
Nő lettem
Önkormányzati hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
A szerves trágyázás szerepe a tápanyag-utánpótlásban
Az aranyszínű „ezüstbarack”
Hírek
Sakk
Sport
Árnyas oldal
Megújult a közvilágítás
Impresszum

Az aranyszínű „ezüstbarack”

    Az őszi falevelek színkavalkádjából mind levélalakjával, mind aranysárga színével kitűnik egy ősi növény, az élő kövület páfrányfenyő (Ginkgo biloba). Botanikai tanulmányok alapján megállapították, hogy 100 millió év alatt e fafaj morfológiai jegyei csak apró változásokon mentek keresztül. Díszfaként elsősorban a hímvirágú egyedeit (a levél kettős karéjú = biloba) részesítik előnyben, a nővirágúakkal szemben (a levél nem hasad fel), mivel ez utóbbiak myrobalán nagyságú, erjedő termésének szaga határozottan a macskák ürülékére emlékezet.

    Ha e fafaj alkalmazkodóképességét és fejlődését figyelemmel kísérjük, szembetűnő, hogy viszonylag könnyen megbirkózik a városok szennyezett levegőjével, és az újabbnál újabb kártevők, betegségek megjelenése ellenére nem láthatunk rajta rovarok okozta kártételt, gombás vagy baktériumos megbetegedést. Vajon milyen összetételű anyagok, vegyületek védik a mag színéből származtatható kínai és japán nyelven egyaránt „ezüstbarack” elnevezésű növényt? Minek köszönhetően szerepel az 5000 évvel ezelőtti kínai Materia Medicában illetve a hagyományos kínai gyógyászatban?


Páfrányfenyő levelek

    A legkorábbi feljegyzések alapján a kínai orvosok a császári udvar idősebb tagjainak a ginkgo termésének fogyasztását ajánlották szenilitásuk kezelésére. Időközben azonban kiderült, hogy a termés magköpenyében jelentős mennyiségű, hőre nem bomló mérgező, allergén kémiai összetevők találhatók. A múlt század közepén a kutatandó hatóanyagok kinyerésére inkább a fa kérgét, levelét használták fel. Az extrakciós eljárásokat később csak a falevelekre vonatkozóan fejlesztették tovább. Vizes közegű technológiákkal jobbára flavonoidokat állítottak elő, ezek azonban a hatástani eredményeik alapján nem voltak eléggé mérvadóak. A gyógyászati felhasználás szempontjából legfontosabb terpén vegyületeket ugyanis acetonos kezeléssel nyerték ki. A szerves fázisban viszont a terpéneken kívül jelentős mennyiségben allergén alkilfenolok is beoldódnak. E nem kívánatos szennyezőktől kicsapással és szűréssel szabadulnak meg, oly módon, hogy az acetonos oldathoz meghatározott arányban vizet adva az alkilfenolok kiválnak. A páfrányfenyő gyógyászati felhasználását, annak legkedvezőbb hatását a már standardként beállított kivonatokkal érték el. Ezekben a származékokban 6% terpén és 24-25% flavonoid található. A két vegyületcsalád külön-külön kevésbé hatásos, együttesen azonban felerősítik egymás hatását, azaz szinergizmus tapasztalható. Az eddigi hatástani vizsgálatokból ismert, hogy a standard készítmény gátolja a vérrögképződést, csökkenti a vér kóros viszkozitását, serkenti az agyi vérkeringést, oxigénellátást, védelmet nyújt az idegkárosító anyagokkal szemben, és a vénás keringésre is kedvező hatású. Egyes esetekben fülzúgás, halláscsökkenés és szédülés ellen is hatásos.


Ginkgós utca, Arany János utca, Szeged

    Rácz Gábor professzor a már megszűnt Fitoterápia című folyóirat II. évfolyamának 2. számában a következőket állapítja meg: „A standardizált Ginkgo levélkivonatok javítják az agyi keringést, lassítják az agy leépülő kórfolyamatait. Kedvező eredményeket értek el az alsó végtag arteriosklerotikus keringészavaraiban. A vizes kivonatoktól nem várhatók megfelelő klinikai eredmények. Külön-külön egyik hatóanyag sem rendelkezik a megfelelő arányú hatóanyag-együttes értékével.”
    Ginkgo bilobából manapság összességében több mint 50 millió egyedből álló ültetvényt találhatunk Kínában, Franciaországban és az Egyesült Államokban. A ginkgo, a fokhagyma és a ginzeng kivonatok a legnagyobb mértékben forgalmazott és keresett növényi készítmények.

Miklós Ferenc

novembar 2016.

Naslovna strana
Žitije Svetog oca Nikolaja Čudotvorca
Socijalni dijalog
Vesti iz lokalne samouprave
Vesti
Šah
Impresum


Design by VA