Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2013. szeptember

Címoldal
Mintaszerű mezőgazdaság felé
Községi hírek
Mesterségek napja az adai Tájházban
Az adadi vértanúk emlékére
Elsős lettem
Gólyaavató az adai Műszaki Iskolában
Összefogás…
Sikerült (?)
Útravaló
Itt járt a világ, velük járta a vadvirág
Gondolatok egy kiállítás kapcsán
Új székelykapu
Hírek
Rendőrségi hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
130 éves lehetne
Fiatalok írják
Gyermekszínjátszóink jubileuma - XXIII.
Zöld levél
Ada-moholi gólyaszaporulat/2006-13
A Körkép arcképcsarnoka – X.
A szakszervezet tevékenysége
Betegjogok és kötelezettségek - II.
Bolhásság - 3. rész
Sport
Tarka-barka
Osztálytalálkozók
Impresszum

157. Zöld levél
Lepkéink nagy vándorlása - 2.


Ajtóm előtt a tengerek nagy vándora,az atalanta-lepke

    A Kárpát-medencében a becslések szerint mintegy 40–42 ezer rovarfaj él, de vándorló fajokat csupán a jól repülők (lepkék, egyenesszárnyúak) között találunk. Hazai nappali lepkéink közül a káposztalepke (Pieris brassicae) az a faj, amelynek invázióiról már több évszázaddal ezelőtti feljegyzések is beszámolnak. Franciaországban 1104-ben feltehetőleg szintén a káposztalepkék jelentek meg olyan tömegben, hogy „elsötétítették a napot”. Egy 1745-bôl származó, német egyházmegyei feljegyzésben is megemlítik, hogy „a Papilliók olyan tömege repült, hogy minden fehér lett tőlük, semmit sem lehetett látni”. Az utóbbi idők legnagyobb hazai káposztalepke-vonulását 1965-ben jegyezték fel. A hatalmas inváziók természetesen nagy anyagi károkat is okoznak: Türingiában 1947-ben a vándorló káposztalepkék milliárdjainak petéiből kikelő hernyók ötmillió káposztafejet károsítottak. De mindez semmiség a sáskajáráshoz képest, amelynek következményeiről Mózes II. könyvét olvasva kaphatunk érzékletes képet: „…és a föld elsötétedék, és megemészté a földnek miden füvét és a fának minden gyümölcsét…”.
    És ebben semmiféle túlzás nincs!


A nagy vándor, a káposztalepke

    Védett nappali lepkéink közül a kis rókalepke (Aglais urticae) és a nappali pávaszem (Inachis io) hajlamos az időnkénti felszaporodásra, és ez előre ki nem számítható vonulásokra készteti a populációkat. Ilyenkor kóborló, táplálkozó vagy petéket rakó példányaik olyan, számukra egyébként kedvezőtlen ökológiai adottságú helyeken is feltűnnek, ahol normális körülmények között csak ritkán fordulnak elő.
    A Kárpát-medence klímájának melegedésére utal, hogy az utóbbi időben néhány – eddig csak kóbor-lóként ismert – melegkedvelő lepkefaj megtelepedett, sőt gyakorivá vált. A harminc éve nálunk még ismeretlen csángó kéneslepke (Colias erate) délen ma a leggyakoribb kéneslepke fajnak számít. A védett csőröslepke (Libythea celtis) a Balkán-félsziget irányából érkezve – a balkáni gerle közismert térhódításához hasonlóan – egy évszázad alatt elterjedt a Kárpát-medencében. A zöldes gyöngyházlepke (Pandoriana pandora) meleg, száraz években észrevehetően gyakoribb, hűvösebb években szinte teljesen eltűnik.
    A világ legismertebb vonuló lepkéje az Észak Amerikában, a kanadai határ menti és a Nagy-tavak környéki, mérsékelt övi erdőkben élő danaiszlepke (Danais plexippus). A tavaszi első nemzedék egész élete során a kikelés helyén marad, a második nemzedék mintegy kétharmad része viszont nem követi a faüregekben, fakéreg alatt áttelelni próbáló fajtársak példáját, hanem útnak indul dél felé. Nappal röpülnek, táplálkoznak, éjszakára megpihennek. Az Egyesült Államokat 8 hét alatt szelik át egy keskeny, déli irányú légi folyosót követve, hogy mintegy 3000 kilométeres útjuk végén eljussanak Texas déli határáig és Mexikóba. Mindig ugyanazokban a völgyekben telelnek, ahol óriási tömegekben, fürtökben lepik el a fákat.
    Az atalantalepke (Vanessa atalanta) és a bogáncslepke (Vanessa cardui) a mi klímánkon nem képes áttelelni. Ez utóbbi megkopott szárnyú példányai áprilisban érkeznek meg délről, és a bogáncsra, csalánra, ürömre rakott petéikből a nyár folyamán két-három nemzedék is kifejlődik. Az atalantalepkék nem ritkán az USA-ból vitorláznak át Európába a Golf-áramlat langyos szellőin és ezek augusztus, szeptember folyamán, bár nagyon kopottan, de itteni fajtársaik mellett nálunk is megjelennek.!

Király János

septembar 2013.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Vesti
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikata
Impresum


Design by VA