Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2013. szeptember

Címoldal
Mintaszerű mezőgazdaság felé
Községi hírek
Mesterségek napja az adai Tájházban
Az adadi vértanúk emlékére
Elsős lettem
Gólyaavató az adai Műszaki Iskolában
Összefogás…
Sikerült (?)
Útravaló
Itt járt a világ, velük járta a vadvirág
Gondolatok egy kiállítás kapcsán
Új székelykapu
Hírek
Rendőrségi hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
130 éves lehetne
Fiatalok írják
Gyermekszínjátszóink jubileuma - XXIII.
Zöld levél
Ada-moholi gólyaszaporulat/2006-13
A Körkép arcképcsarnoka – X.
A szakszervezet tevékenysége
Betegjogok és kötelezettségek - II.
Bolhásság - 3. rész
Sport
Tarka-barka
Osztálytalálkozók
Impresszum

GONDOLATOK EGY KIÁLLÍTÁS KAPCSÁN

    „Az emberi értékeket, az alkotóvágyat, a képzelőerőt többféleképpen is ki lehet fejezni – esetünkben a képzőművészetről van szó. Nem kell nagyvárosban, nagy közösségben élni, hogy a művész nagyot alkothasson. Kis közösségben is, mint amiben mi is élünk, lehet nagyot és maradandót alkotni. Ékes bizonyítéka ennek a most látható tárlat is…”

    Ez volt talán a kiállítás megnyitóján elhangzott méltatás vezérgondolata, amit Csonka Áron, a Szarvas Gábor könyvtár igazgatója mondott augusztus 23-án a kiállító teremben JAKOVLJEVIĆ RÓZSA adai amatőrfestő önálló tárlatának megnyitóján.

    És valóban, a kiállított képeket nézegetve, meggyőződhettünk arról, hogy egy érett, kiforrott művészről van szó, noha nem végzett akadémiát, autodidakta módon képezte önmagát, amit szinte a tökéletességig vitt. Mivel ez összegező – retrospektív kiállítás volt, megismerhettük festészetének kezdetét, végigkísérhettük fejlődését egész a mai napig. Képeinek témája változó, szinte mindenből kaptunk ízelítőt: elcsodálkozhattunk a finoman kidolgozott csendéletein, akár virágkompozíciót vagy éppen húsos szalonnát jelenít meg, tájképeit nézve ott éreztük magunkat a folyópart hűsítő víz-illatában a fák árnyékában, emlékek ébredtek bennünk a szálások láttán, és mintha ott ülnénk a tanya verandáján. Az emberi test szépségét és harmóniáját különös érzékkel mutatta be, portréi pedig hű képet adtak az ember gondjainak ábrázolásában – az öregember tekintetéből egész élete tükröződött vissza. Az ember egyik legjobb barátjai, a lovak is több vásznán megjelentek.

    Rövid beszélgetésben Rózsa elmondta, hogy már gyermekkora óta fest, nagyon sokat tanult édesanyjától, aki szintén kiváló amatőrfestő volt. Különben ez a második önálló tárlata (az első 2003-ban volt), és időközben számos közös kiállításon vett részt itt helyben és vidéken egyaránt. Képei a világ több pontján is megtalálhatók, vagy mint ismerősöknek adott ajándék, vagy mint megvásárolt alkotás. Ezúttal 38 képet állított ki a művésznő, melyek főleg olaj technikával és pasztellel készültek. Képei, mint ahogyan maga is vallja, a realizmus nyomait viselik magukon.
    Aki látta a kiállítást, maradandó élménnyel és esztétikummal gazdagodott.

Vastag János

septembar 2013.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Vesti
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikata
Impresum


Design by VA