Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2013. szeptember

Címoldal
Mintaszerű mezőgazdaság felé
Községi hírek
Mesterségek napja az adai Tájházban
Az adadi vértanúk emlékére
Elsős lettem
Gólyaavató az adai Műszaki Iskolában
Összefogás…
Sikerült (?)
Útravaló
Itt járt a világ, velük járta a vadvirág
Gondolatok egy kiállítás kapcsán
Új székelykapu
Hírek
Rendőrségi hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
130 éves lehetne
Fiatalok írják
Gyermekszínjátszóink jubileuma - XXIII.
Zöld levél
Ada-moholi gólyaszaporulat/2006-13
A Körkép arcképcsarnoka – X.
A szakszervezet tevékenysége
Betegjogok és kötelezettségek - II.
Bolhásság - 3. rész
Sport
Tarka-barka
Osztálytalálkozók
Impresszum

HÍREK

Új  tanácselnök
a  Második  Helyi  Közösségben

    A Második Helyi Közösség tanácsa az augusztus 29-én tartott ülésén, az elhunyt tanácselnök és tanácstag helyett, alapszabályzatunk alapján, újat választott. Az új tanácstag, ugyanabból a választási egységből, sorrendben a  küvetkező jelölt, Szabó Zoltán lett.  Igy ismét 15 tagot számlál a tanács. Az új tanácstag mandátumának hitelesitése után, a tanácstagok egyhagúlag Horti Györgyöt választották tanácselnöknek. Horti György harmadik alaklommal tanácstag a Második Helyi Közösségben és tanácselnök is volt már.
    Az ülésen szó volt még, többek között, az időszerű munkálatokról, az idén  a járdajavitás élvezett prioritást a II. Helyi Közösség területén. Járdát javítottunk a következő utcákban: Lenin u., Vuk Karadžić, Dózsa György,  Đura Đaković, Branko Radičević,  Svetozar Miletić  és  József Attila.
    Az ülés végén a segélyek odaítélésére került sor.
    A Második Helyi Közösség is szeretne haladni a mai világ követelményeivel, és weboldalt készitett, ahol a már elvégzett munkálatok és a folyamatban levők is megtekinthetők. Erre az oldalra két nyelven is lehet üzenetet küldeni, és az elérhetőségeink is fel vannak tüntetve. Weboldalunk a következő címen tekinthető meg:  www.mz2hkada.org.rs

V. E.


Első Helyi Közösség
Hírek

    Az Első Helyi Közösség titkára, Gecse István elmondta, hogy az elmúlt napokban is elvégezték az utak javítását Első Helyi Közösség területén, mint ahogy minden évben teszik. A munkálatok során több, mint tíz tonna aszfaltmasszát építettek be. Továbbá bejelentette, hogy október hónap második felében kerül sor a szennyvízcsatorna következő szakaszának építésére a Đura Daničić utcában. Ennek a 120 méteres szakasznak az építése több, mint egy millió dinárba kerül.


Értesítés

    Ada község Önkormányzata tájékozatja az érdekelteket, hogy a tartományi mezőgazdasági, vízgazdálkodási és erdészeti titkárság ismét nyilvános felhívást tett közzé azon nem kommerciális bejegyzett gazdaságoknak, amelyek bérbe adták termőföldjeiket fiatalabb személyeknek.
    A nyilvános felhívás szeptember 18. és november 1. között van nyitva. Az érdeklődők bővebb tájékoztatást a 021/456-973 telefonon, valamint az adai Önkormányzat épületében a 22 számú irodában, illetve a 852-106 telefonszám 122-es mellékén kaphatnak.


Szarvas Gábor Nyelvművelő Napok
Ada, 2013. október 10-12.
Benevezés a beszédversenyre
és a játékos nyelvi vetélkedőre

    A Szarvas Gábor Nyelvművelő Napok keretében 2013. október 10-én (csütörtökön) 10 órai kezdettel beszédversenyt tartunk a középiskolák magyar tagozatos diákjai számára Adán. Iskolánként két tanuló vehet részt a versenyen. A benevezés feltétele: két perces szabadon választott magyar nyelvű szöveg elmondása kívülről a verseny első részében. A verseny második felében a résztvevők a helyszínen kapnak egy szöveget, melyet 10 perces olvasás után emlékezetből elmondanak.
    2013. október 11-én (pénteken) az általános iskolák hetedik osztályos diákjai számára játékos nyelvi vetélkedő megrendezésére kerül sor. Iskolánként két hetedikes, jó nyelvérzékű, magyar ajkú tanuló jelentkezését várjuk, akik egyénileg fognak versenyezni. A verseny elődöntője  délelőtt 10 órakor lesz, a döntőt pedig 13 órakor tartjuk.
    A jelentkezéseket mindkét versenyre 2013. október 4-ig várjuk az adai Szarvas Gábor Könyvtár címére: 24430 Ada, Trg oslobođenja – Felszabadulás tér 3/a. Telefon: 024-851-115, tel/fax: 024-85l-615. E-mail: heva@adacity.net

A szervező bizottság


Autómentes világnap

    A zentai IFIX ifjúsági szervezet szervezésében szeptember 22-én megtartották a már hagyományos (11,30-tól 20 óráig tartó) rendezvényt az autómentes világnap alkalmából, amelynek egyik érdekessége, hogy kerékpáros-csoportok érkeztek Horgosról, Magyarkanizsáról, Törökkanizsáról, Csókáról, Adáról és Moholról, de még Óbecséről is!  Az adai és moholi karikázók csoportja  az adai  IFIX szervezésében útvezetővel 10 órakor indult az ifjúsági szervezet irodája elől, és valamivel 12 óra előtt csatlakozott a zentai „bicajosokhoz”, később a többi község kerékpáros-csoportjai is társultak hozzájuk. Ezután együtt vonultak fel Zenta főbb utcáin, majd délután a Népkertben szórakoztató zenei műsor várta a fiatalokat.  Késő délután az adai és moholi csoport visszaindult községünkbe.  E rendezvény  fő célja az volt, hogy a fiatalok megmutassák az autósoknak, mennyivel jobb, egészségesebb a kerékpározás, a levegő kevésbé szennyeződik ily módon, kis kondíciót is szerezhetünk így, és egyúttal sportolást is jelent.
    Adán a központban úgyszintén volt hasonló rendezvény a gyerekek részére, azzal hogy ez inkább ügyességi biciklizés és szórakoztatóbb műsor volt. A célja azonban ugyanaz volt, mint a fentié!

Bálizs Géza, fotó: Gergely József


Vénuszos hírek

    A VenusPlus Dance Klub táncklub egy csoportja szeptember 14-én a topolyai mézfesztiválon vendégszerepelt, majd 15-én a csókai Dobosok fesztiválján (amellyel arról emlékeztek meg hogy a közelmúltig a fontosabb híreket e községben dobosok „dobolták ki”) léptek fel.  Egyébként, mint megtudtam, az új tagok toborzása e klubban is megkezdődött; az évad szeptember elején indul, párhuzamosan az iskola kezdetével, így érthető hogy a régi tagokkal a tánc- és majorett-próbák is elkezdődtek.

B. G.


“Voltunk, vagyunk, leszünk”

    A fenti idézet volt a mottója annak a fórumnak, amelyet szeptember elején a VMSZ községi szervezetének szervezésében tartottak, és amelyen beszámoltak a VMSZ munkájáról az elmúlt időszakban. Az összejövetelre hivatalos volt Erdély Lenke, a VMSZ alelnöke, aki emellett a VMSZ Újvidéki Szervezetének elnöke, valamint 2011-től az MNT tagja. Dr. Tóth Barna Elvira, a VMSZ Adai Szervezetének elnöke beszámolt a VMSZ munkájáról, valamint a kialakult helyzetről, mégpedig hogy nagy a község adóssága, nagy a munkanélküliség, egyre nagyobb méreteket ölt az elvándorlás. Külföldi tőkére van szükség, befektetésekre, és az elkövetkező választások alkalmával a VMSZ-nek ismét aktív szerepet kell vállalnia, hiszen továbbra is egyedüli pártként áll ki a magyarság érdekeiért. Erdély Lenke beszámolójában szintén kitért arra, hogy nehezen élünk, nehezek a körülmények, de reménykedve, bizakodva kell a jövőt várnunk. Ismertette, hogy az MNT továbbra is folytatja tevékenységét a 4 fő tevékenységi körben, ezek pedig: az oktatás, a kultúra, a nyelvhasználat és a média. 2014-ben az MNT-nek számadást kell adnia az eddig elvégzett munkájáról, és választásokra kerül majd sor. Segítenek majd azoknak, akik a magyarországi parlamenti választásokon isszeretnének részt venni . Terveik szerint pedig egy gazdasági és térségfejlesztési program kerül majd kidolgozásra, amely szeptembertől kerülhet majd vitákra, lakossági fórumokra.

Gecse Attila


Sajtótájékoztatót tartott a VMSZ

    A hétvégén sajtótájékoztatót tartott a Vajdasági Magyar Szövetség Ada községi elnöke, dr. Tóth Barna Elvira és Világos Tibor elnökhelyettes, aki ismertette a párt által kidolgozott gazdaságserkentő tervezetet. Világos Tibor elnökhelyettes, valamint a VMSZ frakció-vezetője elmondta, a javaslat szerint 2014 januárjától a kezdő vállalkozók helyi adókedvezményben részesülnének, a működésük első évében az adó 25 százalékát fizetnék, a második évben 50 százalékot, majd 75 százalék adóterhet kellene vállalniuk. Ezzel a 2012 decemberében, a 9. képviselő-testületi ülésen elfogadott helyi adók és járulékok árjegyzékét próbálnánk érvénytelenné nyilvánítani. Az adókedvezmény a kezdő vállalkozókra vonatkozna, bár ehhez először a Községi Képviselőtestület tanácsának el kell fogadnia ezt a javaslatot.
    Dr. Tóth Barna Elvira és Világos Tibor bejelentette, hogy a VMSZ az elkövetkezőkben Adán, Moholon és Törökfaluban fogadóórákat tart. Ezen a polgárok elmondhatják javaslataikat, valamint problémáikat, amelyeket közösen igyekeznek majd megoldani. Moholon hétfőnként 18 és 20 között tartanak fogadóórát a Csobolyó irodájában, Adán szombatonként 8 és 10 óra között a VMSZ-irodában. Törökfaluban havonta egy alkalommal terveznek fogadóórát, amelynek időpontját egyelőre nem határozták meg.
    A pártirodában szeptember 20-ától segítenek kitölteni a regisztrációs űrlapokat a magyar állampolgársággal rendelkezőknek, akik szeretnének részt venni a magyarországi választáson. Továbbá minden útmutatást megadnak azoknak is, akik szeretnék megszerezni a magyar állampolgárságot, és segítenek a tartományi, a köztársasági, az MNT-s, illetve más alapítványi pályázati lehetőségek felkutatásában, valamint aktivistáik közreműködésével a pályázatok megírásában is.

Gecse Attila


Készülődés a télre az állatkertben

    Az elmúlt nyáron a helybelieken kívül a környező bácskai és bánáti községekből is érkeztek látogatók az adai üdülőközpontban lévő Póni kisállatkertbe, főleg kis gyermekek, akik élvezettel szemlélik az állatokat. Sajnos a Póni kisállatkert látogatottsága továbbra sem mondható nagynak, a pénztelenség mindenre rányomja a bélyegét, sokan még a jelenlegi belépő árakat is sokallják.
    A kisállatkert korábban sokszor adományba kapta a takarmányt. Az akkoriban még állami tulajdonban lévő mezőgazdasági kombináttól rendszeresen két pótkocsi kukoricát kaptak.  Köszönet illeti az adai helyi közösségeket, amelyek sokat segítenek a kisállatkertnek.
    Az I. Helyi Közösség a takarmány beszerzésében is segít. Az idén a községi önkormányzat is jelentős összeggel támogatta a Pónit. Egyébként már gyűjtik a takarmányt a téli hónapokra, bárkitől elfogadnak adományt.
    A jövőben nagyméretű papagájok beszerzését tervezik, de zebrát is szeretnének tartani, valamint olyan egzotikus állatokat, amelyek jól viselik a telet, és egyszerű a tartásuk. Az elmúlt időszakban öt nagyméretű madárketrecet építettek, és hamarosan a hatodik is elkészül, valamint a papagájketrecet is felújították. A télen a tónál lévő 30 vízimadár kétharmadát elpusztították az állatkert területére bejutott rókák, kutyák, nyestek, köztük a drága egzotikus madarakat is, és szeretnék majd pótolni az alpusztult madarakat.
    A Póni kisállatkert októbertől bezár, és csak tavaszra nyitják meg újra. Tóth László, a kisállatkert titkára elmondta, hogy becsukják, mert nem tudják fizetni a jegyszedőt, és máshogyan nem tudják megoldani a nyitva tartást. Szerinte az lenne a legjobb megoldás a kisállatkert számára, hogy a községi önkormányzat alkalmazna egy embert, aki rendben tartaná a létesítményt, és etetné az állatokat.

Gecse Attila

Dr. Reisinger János előadása

    A neves magyarországi, budapesti irodalomtörténész és bibliakutatót szeptember 18-án újból Adán köszönthettük. Az őszi sorozat első előadása a Jézus által mondott „Féljétek az Istent!” bibliai fogalomról szólt. Előadása kezdetén a tanár úr elmondta, hogy Bölcs Salamon szerint „ami a bibliában benne van, abból sem elvenni, sem hozzáadni  nem lehet”. Hangsúlyozta, hogy az Isten-félelem a gonosztól való eltávozás. Előadásénak további részében kitért a jó és a rossz fogalmára, párhuzamot vonva e kettő  között, a szeretetre, megbecsülésre, a keresztény és zsidó vallás különbségeire és  párhuzamaira, az ember külső és belső érzelmeire...  Többször idézett a Bibliából, említette jó néhány költő, író gondolatait a vallásról, Jézusról, Istenről.  Ezúttal is kitűnő előadásban volt  részünk!

Bálizs Géza


Kerekítő könyvek

    Három Kerekítő könyv látott eddig napvilágot.
    A Kerekítő 1. és 2. kötetekben népi mondókák és ölbeli játékok találhatók Kállai Nagy Krisztina rajzaival és Jakabosné Kovács Judit válogatásával és játékleírásaival.
    A Kerekítő 3. könyvben, a kikerekedett Kerekítő hálózatnak köszönhetően a foglalkozásvezetők kedvence játékai bújnak meg, amelyben CD melléklet is található.
    A könyvek pár hónapos kortól nagyóvodás korig ajánlhatóak. A babák ugyan nem veszik kézbe, de a felnőttek forgatják és felidézhetik a közkedvelt mondókákat. A nagyobb gyerekeknek azért érdekes a könyv, mert már ismerik a játékokat, és ezeket szeretik újra és újra mondogatni.
    A kötetek által elültethetjük a könyvek szeretetét, és ne feledjük, a könyvnézegetés és az olvasás előszobája az ölbeli játék.
    A kötetek anyagát élő közösségekben támasszuk fel a Kerekítő Tippentőn, a Kerekítő Mondókás Mókán, Bábos Tornán.
    Az első Kerekítő kötet 2009-ben elnyerte a Szép Magyar Könyv 2009 díjat.További könyvek: Kacagtató magyar költők verseire 1. és 2. és Százérintő ölbeli játékok és mondókák - Lackfi János és J. Kovács Judit
    A könyvek megvásárolhatók a Kerektő foglalkozásokon.

    Vajdasági kerekítő helyszínek:
    ADA, Szarvas Gábor Könyvtár/képtár - ZENTA, Svetozar Miletić 2./ internátus. Részletek: a plakátokon és a www.kerekito.rs honlapon olvashatók.
    A Kerekítő foglalkozások októbertől látogathatók.

septembar 2013.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Vesti
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikata
Impresum


Design by VA