Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2013. szeptember

Címoldal
Mintaszerű mezőgazdaság felé
Községi hírek
Mesterségek napja az adai Tájházban
Az adadi vértanúk emlékére
Elsős lettem
Gólyaavató az adai Műszaki Iskolában
Összefogás…
Sikerült (?)
Útravaló
Itt járt a világ, velük járta a vadvirág
Gondolatok egy kiállítás kapcsán
Új székelykapu
Hírek
Rendőrségi hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
130 éves lehetne
Fiatalok írják
Gyermekszínjátszóink jubileuma - XXIII.
Zöld levél
Ada-moholi gólyaszaporulat/2006-13
A Körkép arcképcsarnoka – X.
A szakszervezet tevékenysége
Betegjogok és kötelezettségek - II.
Bolhásság - 3. rész
Sport
Tarka-barka
Osztálytalálkozók
Impresszum

Útravaló
Ringatsz, cirógatsz, ölelsz
Kőketánc, kőketánc, kikerekítem, bekerekítem kőketánc

    Ha ezt a dalt hallják az édesanyák, az édesapák, ma már Vajdaságban is gyermekük kezét a kezükbe veszik, és finom mozdulatokkal köröznek az apró tenyérben. Nem más ez, mint egy népdalocska, egy ölbeli játék, amit dédanyáinktól örököltünk. A Kerekítő baba–mama foglalkozások játékindító dala.
    A Kerekítő 2010 tavaszán lépte át az országhatárt, és az év őszén kinyitotta a Kerekítő módszer alapján működő baba–mama foglalkozások kapuját. Azóta betérhet minden szülő, aki játékkal, mókával, dallal, énekkel szeretné babáját nevelni, tanítgatni, fejleszteni. Vagy csak játszani vágyik, és ő maga is ötlettárát, játéktárát szeretné gazdagítani.
    Mi fán terem a Kerekítő?
    A Kerektő egy Magyarországról induló pedagógiai kezdeményezés, amely népi eredetű és ma is közkedvelt ölbeli játékok felelevenítésére jött létre. Az ötletgazda Jakabosné Kovács Judit budapesti drámapedagógus, aki maga is háromgyerekes anyuka, országos hálózatot, honlapot hozott létre és ennek a szépen csengő barátságos Kerekítő nevet adta. A létrejött kezdeményezés azért kapta ezt a nevet, mert megálmodója úgy gondolja, hogy a kisgyermek számára a világ anyukája ölében és a közös játékban kerekedik ki első ízben.
    Milyen a baba–mama foglalkozás?
    A foglalkozásokon az ölbeli játékokat elevenítik fel, és fontos szerephez jutnak a népi mondókák. Ezek megtanítása, a Kerekítő kötetek anyagainak feltámasztása élő közösségekben történik. A dal és mondókaanyag magyar és népi eredetű, e tekintetben Magyarországon is az első baba–mama program, ahol nem használnak sem szerző által írt műveket, sem más népek dalait, mert fontosnak tartják, hogy a kicsik elsőként saját hagyományukkal találkozzanak. Az ölbeli játékok mozdulatsorral kísért rövid höcögtetők, csiklandozók, hintáztatók, dögönyözők, lógázók, lovagoltatók, csúszdáztatók…
    A gyermek számára föld és ég összeér ezekben a kis ritmusokban, ettől is kerek az egész, kerekebb már nem is lehetne, hiszen a játék alatt gyermeket ringatsz, cirógatsz, dögönyözöl, paskolsz, ölelsz. Aki apróságként sok meghitt pillanatot él át szüleivel, nagyszüleivel később ösztönösen keresi, kutatja a meghitt és önfeledt perceket, ölel és ölel újra. Kerekíti a világot maga is tovább!
    Milyen típusú Kerekítő foglalkozások vannak?
    Kerekítő Mondókás Móka 0-3 éveseknek szól (fél órás) ölbeli játékok, népi mondókák, és népdalok közt kalandozna. Egy órás változatán mindez egy további beszélgetős félórával egészül ki, amikor a gyermekek a játszószőnyegen játszanak, a szülők beszélgetnek, vagy előadást hallgatnak.
    Kerekítő Tippentő (0-3éves korig) néptáncoltatók tartják, népzenével és néptánccal is ismerkedhetnek a családok az ölbeli játékokon túl (kb. 40 perc).
    Kerekítő Bábos Torna 1-3 éves korig várják a gyermekeket (40-45 perc). Itt Kerekítő Manó rövid bábjeleneteivel, ölbeli játékokkal és tornaszeres játéktérrel várják a családokat, mondóka és dalanyag 90 százalékban népi eredetű.
    Vajdaságban Adán és Zentán a Kerekítő Mondókás Móka és Kerekítő Bábos Torna foglalkozások működnek állandó jelleggel és hetente látogathatók.
    Miben segít a foglalkozás? Mire jók az ölbeli játékok?
    A közös mondókázás és éneklés a beszédértést, beszédfejlődést, ritmusérzéket, memóriát, figyelmet, mozgáskoordinációt fejlesztik észrevétlen. Segítik a világ megismerését, és számos áttételes hatásuk van a személyiségfejlődésre és érzelmi képességek alakulására. Ami talán még fontosabb, hogy szoros érzelmi kapcsolatot alakít ki gyermek és szülő között. A testközelség, érintés ebben az életkorban kiemelt szerepet játszik. Az ölbeli játékok, melyet a pedagógia bizalmi játékoknak hív, képesek olyan érzelmi közeget teremteni, melyben az egymásra figyelés, a szeretet kifejezése, az anya és a gyermek közötti metakommunikáció fokozottan jelen van, és kicsik testi-lelki fejlődését szolgálja. Az élet első éveiben a gyermeknek az a fontos, hogy szívből jöjjön a dal és ez a mindennapokban jó hangulatú együttlétekhez vezet. Altatást, vigasztalást, örömeink és bánataink kifejezését segítik elő az ének. Mindez nem zenei képzettség kérdése – hanem ajándék gyermekünknek.
    Szeretnénk-e hogy gyermekünk a játék világában cseperedjen és már babaként, észrevétlenül szívja magába kultúránkat, hagyományainkat, a magyar nyelvet? Legyünk olyan szülők, akik mind ezt átörökítik a gyermekük számára, akik játszva nevelnek – miközben csak énekelnek, mondókáznak, ölelnek, paskolnak, cirógatnak. A sok érintés, a szeretet, a törődés, a mosoly hatalmat ad majd a gyermeknek a hosszú előtte álló útra, és kiegyensúlyozott felnőtt válik belőle. Fontos, hogy milyen útravalót csomagolunk kicsink batyujába, mert ezzel járja majd be a kerek világot.

Lehócki Gabriella óvónő

septembar 2013.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Vesti
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikata
Impresum


Design by VA