Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2013. szeptember

Címoldal
Mintaszerű mezőgazdaság felé
Községi hírek
Mesterségek napja az adai Tájházban
Az adadi vértanúk emlékére
Elsős lettem
Gólyaavató az adai Műszaki Iskolában
Összefogás…
Sikerült (?)
Útravaló
Itt járt a világ, velük járta a vadvirág
Gondolatok egy kiállítás kapcsán
Új székelykapu
Hírek
Rendőrségi hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
130 éves lehetne
Fiatalok írják
Gyermekszínjátszóink jubileuma - XXIII.
Zöld levél
Ada-moholi gólyaszaporulat/2006-13
A Körkép arcképcsarnoka – X.
A szakszervezet tevékenysége
Betegjogok és kötelezettségek - II.
Bolhásság - 3. rész
Sport
Tarka-barka
Osztálytalálkozók
Impresszum

ÚJ SZÉKELYKAPU
A KANADAI KOSSUTH HÁZBAN

    Egy rendkívül nagyméretű kezdeményezés megvalósítását ünnepelhette a kanadai, cambridge-i Kossuth Házhoz tartozó magyar közösség. A nyár folyamán erdélyi faragók segítségével elkészült a ház bejáratát ékesítő székelykapu, mintegy ötven méter hosszú, faragott oszlopos kerítéssel.
    A faragászattal tizennégy éve foglalkozó Pethő Sándor, a világ legnagyobb székelykapujának faragója és társa, Borbándi Attila Torjáról érkeztek Kanadába és egy hónap alatt fejezték be a munkálatokat. A hét méter széles és öt és fél méter magas kapu mélyfaragással készült és háromszéki minták ékesítik. A fedeles kapu szemöldökgerendájának (kontyfa) belső oldalán Berzsenyi-idézet olvasható: „Nem sokaság, hanem lélek s szabad nép tesz csuda dolgokat”. A külső oldalán az „Őseidnek szent hitéhez, nemzetednek gyökeréhez – testvér – ne légy hűtlen soha” felirat olvasható. A kaputükörben (koronában) két angyal tartja nagy-Magyarország címerét, a háttérben pedig nagy-Magyarország térképe látható. A kontyfára galambbúg épült. A házhoz vezető másik bejáratnál két tulipános faragott kapuláb helyezkedik el. A kapu többi díszítését ősi minták képezik, mint a tulipán motívum sokféle változata, rozetták és égitestek. A nagykapu keleti oldalán a nap (a székelyeknél a nap az áldás jele), a nyugati szélen pedig a hold és a csillagok helyezkednek el. A napjel, naprózsa férfi jelkép. A tulipán, virágok, hold, csillagok pedig női jelképek.

    Mint ahogy minden székelykapu, ez is egyedi. Pethő Sándor munkái többfelé láthatók Erdély területén. Ő készítette többek közt a Szentkatolna, Imecsfalva, Márkosfalva és Futásfalva bejáratánál levő nagy falukapukat, de nevéhez fűződik a világ legnagyobb székelykapuja és kopjafája is, mindkettő Torján. A Cambridge-ben megépített kapu a 134. alkotása.
    Az adományok gyűjtése a kapu létrehozására egyéni kezdeményezésből indult el és nagyon sokan hozzájárultak ahhoz, hogy ez a tervezet megvalósuljon úgy anyagilag, mind fizikai munkával. Ada községből kivándorolt családok is nyújtottak anyagi segítséget a kapu építéséhez, név szerint Katona László és családja, Muzslai Tibor és családja, valamint Vámos Rózsa és élettársa.
    Tavaly volt 50 éve, hogy a valamikori Kossuth település iskolája a cambridge-i környékén letelepedett magyarok tulajdonába került. Az akkori alapító klubtagok fáradságot nem ismerő munkájukkal tömörítettek össze egy hagyományait megőrizni vágyó, kultúrájára büszke közösséget. A székelykapu építési tervezetének megvalósításával bebizonyosodott, hogy itt ötven év után is, egy vitális, gyökereihez és nemzetiségéhez hű közösség munkálkodik, amelynek elszántsága, ragaszkodása és szeretete magyarsága iránt még mindig él.
    A székelykapu ünnepélyes átadására augusztus 24-én került sor. Az ünnepségen Magyarország képviselői is részt vettek az ottawai követségről.

A SZÉKELYKAPU MAGYARORSZÁGI MÉDIAVISSZHANGJA:

Volford Tünde

septembar 2013.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Vesti
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikata
Impresum


Design by VA