Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2013. szeptember

Címoldal
Mintaszerű mezőgazdaság felé
Községi hírek
Mesterségek napja az adai Tájházban
Az adadi vértanúk emlékére
Elsős lettem
Gólyaavató az adai Műszaki Iskolában
Összefogás…
Sikerült (?)
Útravaló
Itt járt a világ, velük járta a vadvirág
Gondolatok egy kiállítás kapcsán
Új székelykapu
Hírek
Rendőrségi hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
130 éves lehetne
Fiatalok írják
Gyermekszínjátszóink jubileuma - XXIII.
Zöld levél
Ada-moholi gólyaszaporulat/2006-13
A Körkép arcképcsarnoka – X.
A szakszervezet tevékenysége
Betegjogok és kötelezettségek - II.
Bolhásság - 3. rész
Sport
Tarka-barka
Osztálytalálkozók
Impresszum

TARKA-BARKA

Anekdota

    Korunk áldásának, az elektromos energiának a felfedezése és használatba vétele nem ment könnyen. Amikor Michael Faraday az angol pénzügyminiszternél kilincselt az elektromosság bevezetése, elterjesztése érdekében, minden érve süket fülekre talált. Hiába bizonygatta a villamos energiának életünk minden területére kiható előnyeit, azt, hogy minőségi ugrást fog létrehozni civilizációnk fejlődésben, nem sikerült meggyőznie a pénzügyi finanszírozás legfőbb letéteményesét. Végső érvként bevetette, hogy: "Egy napon, uram, adót is vethet ki rá." Ez hatott. Az utolsó sorompó is felnyílt az elektromosság hódító útja előtt.

Gecse Attila


Tiszta udvar, rendes ház

    Ezzel a felirattal már a 70-es 80-as években találkozhattunk Magyarországon, bármelyik településen is jártunk. Azok a kertesház-tulajdonosok, akik ezt a táblát kiérdemelték és megkapták, büszkén erősítették házuk kerítésére, hogy az arra járó emberek felfigyeljenek rá. Aki pedig arra járt, a tábla láttán ösztönösen az udvarba tekintett.  Azt hiszem, Adán a színházépület  falára ezzel a felirattal efféle tábla, a mai körülményeket  figyelembe véve, nem kerülhetne fel. Szomorú látvány nyújt az udvarban embernagyságúra nőtt gaz és a szétdobált  szemét, azaz a nemtörődömség.  Ottjártamkor egy magyaroszági rendszámú kocsi állt a hátsó bejáratnál, és egy kicsit arrébb még két szabadkai rendszámú kocsi is. A vendégeket, amikor kiszálltak a kocsiból, a képen látható látvány, azaz környezet fogadta, és sajnos az is igaz, hogy az első benyomás nagyon sokat számít, nyomot hagy az emberben. A megoldás nem pénz kérdése, mivel egy ember a gazt egy-két óra alatt lekaszálhatná.  A központban már nemegyszer láthattunk mintegy tucatnyi embert söprögetni, - nos ezekből kellene három-négyet átirányítani, hogy feltakarítsák az udvart. Nagy kár, hogy az ilyen hiányosságokat az illetékesek nem veszik észre, és semmit sem tesznek ellene!

en


TűNőDéS

    Amíg Moholon kiépül a tavaly áprilisban, a választások előtt feltúrt út a Temető utcában,
    ... amíg kiépül a kerülőút, és a kamionforgalom kiszorul a központból,
    ... amíg a főúton táblát helyeznek el, amely jelezné a hídra vezető utat,
    ... amíg az adai fürdőzőknek is lehetőséget adnak, hogy a kedvezményes idényjeggyel a víkend alatt is használhassák a medencéket,
    ... amíg megtalálják a módját, hogy a félezernél is több háztartás, amelyik húsz, sőt harminc éve használja a szennyvízcsatornát, fizesse a használati díjat,
    addig eltünődöm azon, hogy amíg nálunk Szent Istvánt  „Sveti Ištvan”-nak  fordítják, intelmeiből nem igazán valósulhat meg semmi.

en.

Elmentek kedvenceink

    Egyik őszi reggelen – nem is oly túl régen – fülbemászó, kedves csivitelés ütötte meg fülemet valahonnan a magasból. Felnéztem a hangok irányába és egy sereg fecskét pillantottam meg, melyek a villanyvezetéken ülve, énekelték búcsúdalukat, szomorkásan, de kihívóan is egyben, mert ez a gyülekezés jele lehet – gondoltam én. És valóban így volt. Végigmentem a vezeték alatt mintegy 250-300 méteres hosszúságban, ahol helyenként tömött madársort fedeztem fel. Gyülekezik a fecskeraj – villant át az agyamon – egymást hívogatva, saját – az ember számára talán érthetetlen hangon – hogy „itt az ideje, indulnunk kell melegebb tájakra, mert itt ezután már csak a hideg vár ránk”. Valami ilyesmiről beszélgethettek, mert sokan a huzalon ülve várták a többieket, melyek körülrepkedve a már útra készen levőket, beálltak a sorba.
    A látvány lenyűgöző volt: néhol, mint a hangjegyek az öt vonalas kottán úgy ültek nagy nyugalommal és méltóságteljesen, kissé arrébb már szétszórtan, távolabb viszont szorosan egymás mellett várták a még meg nem érkezett társaikat. Nagy hatást tett rám a látvány. Ők, a madarak, a fecskék jobban megértik egymást, mint mi emberek! Ösztön, megérzés? Ítélje meg mindenki a maga módján, de egy biztos: együtt, közösen indultak a pár ezer kilométeres útra, együtt fognak repülni, megértve minden egyed ösztönszerű akaratát: menekülni a bizonytalan, kilátástalan élet elől, ami zord téllel várt volna itt rájuk. Ugyanaznap délutánján már egyetlenegy madár sem volt villanydróton. Egy, a számunkra ismeretlen jelre, együtt röppentek fel, és elindultak. Elmentek! Elköltöztek tőlünk, a fészküktől, de tavaszra visszajönnek. Várjuk őket szeretettel, mint eddig mindig – hisz ők a tavasz hírnökei és a mi kedvenceink.

Vastag


Ezen a napon történt…

    Szeptember 27. az év 270. (szökőévben 271.) napja a Gergely-naptár szerint. Az évből még 95 nap van hátra.
    Névnapok: Adalbert, Damján, Damos, Demény, Demjén, Denton, Döme, Dömjén, Dömös, Floransz, Florencia, Florentin, Florentina, Karola, Károly, Kósa, Kozima, Kozma, Mirabel, Mirabella, Vince

    • 473 éve, 1540-ben III. Pál pápa engedélyezi a Loyolai Szent Ignác által alapított Jézus Társasága (Societas Jesus, Jezsuita rend) működését.
    • 188 éve, 1825-ben a vasút születésnapja: az első vaspálya megnyitása Angliában, Stockton és Darlington között.
    • 164 éve, 1849-ben Klapka György tábornok aláírja a komáromi vár megadásáról szóló dokumentumot.
    • 129 éve, 1884-ben a budapesti operaház ünnepélyes megnyitása.
    • 117 éve, 1896-ban a hajózhatóvá tett Vaskapu-csatorna ünnepélyes megnyitása az Al-Dunán, I. Ferenc József császár és király, I. Károly román király és I. Sándor (Aleksandar Obrenović) szerb király jelenlétében.
    •105 éve, 1908-ban elkészül az első Ford „T” Modell.
    • 76 éve, 1937-ben a New York állambeli Albionban megnyílik az első Mikulás-iskola.
    • 75 éve, 1938-ban vízre bocsátják a Queen Elizabeth óceánjárót Glasgow-ban.
    • 74 éve, 1939-ben Lengyelország 19 napos ellenállás után kapitulál az országba betört német inváziós haderő előtt.
    • 73 éve, 1940-ben megalakul a Berlin–Róma–Tokió tengely Németország, Olaszország és Japán részvételével.
    • 52 éve, 1961-ben Sierra Leone lesz a ENSZ 100. tagja.
    • 49 éve, 1964-ben a Warren Bizottság lezárja a Kennedy-gyilkosság vizsgálatát. A jelentés Lee Harvey Oswaldot magányos elkövetőként jelöli meg.
    • 29 éve, 1984-ben díszelőadással nyitják meg a felújított 100 éves budapesti operaházat.
    • 26 éve, 1987-ben a lakiteleki találkozó. Hivatalos címe „A magyarság esélyei” . Az MDF megalakulásának tekintik. A találkozó nyilatkozattal zárul.
    • 17 éve, 1996-ban tálib hatalomátvétel Afganisztán fővárosában, Kabulban, Nadzsibullah Amin elnököt kivégzik, rendszerét megdöntik.

Gecse Attila

septembar 2013.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Vesti
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikata
Impresum


Design by VA