Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2013. január

Címoldal
Ékességünk a kultúránk!
Községi karácsonyi események
Községi hírek
VMSZ sajtótéjékoztató Adán
Csendes éj
Közönségdíjas lett az adai Koós-tanya
Maratoni hosszúságú KKT gyűlés
Közvita a tartományi gazdaságélénkítő programról
Árusítani csak engedéllyel lehet
Téli ünnepek
Gondolatok szárnyán
Évforduló
Egy évszázad van mögötte
Sok a feketemunka
Félévzáró újságavató
Tradíciója van a magáncégnek
Versenyre várva
Akit beoltottak a rádióamatőr-injekcióval…
Hírek
Rendőrségi hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Gyermekszínjátszóink jubileuma - XX.
Zöld levél
A Körkép arcképcsarnoka - IV.
Sporthorgászat
Tarka oldal
Impresszum

Sok a feketemunka
Adán a szociális-gazdasági tanács segít a foglalkoztatottak és a munkáltatók közötti gondok rendezésében

    Az Önálló Szakszervezetek Szövetsége helyi kirendeltségének kezdeményezésére Ada község szociális-gazdasági tanácsa felkéri a munkavállalókat és a munkáltatókat, hogy tartsák magukat a munkajogi előírásokhoz, köztük a foglalkoztatási, a biztonsági és munka-egészségügyi, a nyugdíj- és rokkantbiztosításról szóló törvény rendelkezéseihez, illetve tartsák tiszteletben a kollektív szerződéseket.
    Miroslav Belančić szakszervezeti megbízott, a tanács jelenlegi elnöklője elmondta, hogy a szociális-gazdasági tanácsban három-három képviselője van a helyi önkormányzatnak, a munkáltatóknak és munkavállalóknak. A tanács közelmúltban megtartotta első ülését, és az elkövetkezőkben segít a munkások és a munkáltatók közötti szociális természetű gondok rendezésében, amiből nincs hiány:
    – Az adai községben jelentős mértékben jelen van a feketemunka, nincsenek bejelentve a dolgozók, akik után a munkáltatók nem fizetik a társadalombiztosítást. Ez rövidtávon jó a munkásnak és munkáltatónak is, mert mindketten nagyobb jövedelemre tesznek szert, de hosszú távon számukra is kedvezőtlen, akárcsak az állam számára. Egyes munkáltatók nem tartják magukat sem a minimálbér, sem az általános aktusok révén szavatolt magasabb jövedelem kifizetéséhez. Sok munkás még a minimálbért sem kapja meg, amely óránként nettó 115 dinár. Előfordult, hogy a dolgozó 300 munkaóráért 12 000 dináros fizetést kapott, ami 40 dináros órabért jelent. Egyes munkáltatók nem tartják tiszteletben a munka-, valamint az egészségvédelmi előírásokat, és nem biztosítanak megfelelő munkakörülményeket a dolgozók számára – közölte Miroslav Belančić. Hozzátette: az említett problémák általános rendezése érdekében javasolni fogják a tartományi és a köztársasági szociális-gazdasági tanácsnak, hogy kezdeményezzék a szerb kormánynál a jövedelemadóról szóló törvény módosítását, mégpedig a munkavállalók fizetése utáni térítmények csökkentését.

Csincsik Zsolt – Magyar Szó

januar 2013.

Naslovna strana
Opštinski kulturni događaji
Vesti
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikata
Pruga Brčko-Banovići
Šarena strana
Impresum


Design by VA