Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2013. január

Címoldal
Ékességünk a kultúránk!
Községi karácsonyi események
Községi hírek
VMSZ sajtótéjékoztató Adán
Csendes éj
Közönségdíjas lett az adai Koós-tanya
Maratoni hosszúságú KKT gyűlés
Közvita a tartományi gazdaságélénkítő programról
Árusítani csak engedéllyel lehet
Téli ünnepek
Gondolatok szárnyán
Évforduló
Egy évszázad van mögötte
Sok a feketemunka
Félévzáró újságavató
Tradíciója van a magáncégnek
Versenyre várva
Akit beoltottak a rádióamatőr-injekcióval…
Hírek
Rendőrségi hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Gyermekszínjátszóink jubileuma - XX.
Zöld levél
A Körkép arcképcsarnoka - IV.
Sporthorgászat
Tarka oldal
Impresszum

Egy évszázad van mögötte

    A banyakemence kellemes melegénél üldögélve fogadott, amikor a századik születésnapjára jöttem jókívánságomat kifejezni, és megírni az olvasóknak, hogy egy ember megélt egy évszázadot, és átlépett a másodikba. Széles mosollyal fogadott, mert szegről-végről ismerősök is vagyunk, régen láttam igaz, de első pillantásra nem adtam volna neki többet 85-90 évnél. Korához képest meglepően éles elmével, rendkívüli humorral, pozitív világnézettel éli mindennapjait, egyik lánya támogatásával. Az idő, látszik, elmúlt felette – 100 év! – nyomot hagyott rajta, de életkedve, a fennmaradáshoz való ragaszkodás törhetetlen maradt.
    Az ünnepelt nem más, mint Fehér Ábel Marcella, lánykori neve Vreckó. 1913. január 2-án született Adán.


Fehér Ábel Marcella

    Róla tudósítunk most, aki a száz év alatt szinte mindent átélt. Az első világháborút, mint gyermek, a másodikat már mint érett felnőtt, aki még a tanyasi ásott kút vizét itta, a rádiót csak később ismerte meg, telefon sem volt még abban az időben, de megérte a komputer és a mobiltelefon világát – noha nem használja, de tudja, hogy létezik – amit végeredményben magáénak is mondhat, hisz együtt él velük.
    Látogatásom célja nem egy életregény írása volt, mert arra nem egy röpke húsz perc kellene, csupán az, hogy köszöntsem a 100. születésnapján.
    Kellemes volt a vele eltöltött né­hány perc, amikor meggyőződhettem pozitív életfelfogásáról, egészséges humoráról, ami felettébb szükséges az egészséges gondolkodáshoz. El­mondta, hogy sokan jöttek gratulálni a 100. születésnapjára, persze mind­annyian fiatalabbak, és így válaszolt nekik: „…köszönöm a jókívánságo­kat és azt kívánom, hogy ti is meg­érjétek a századikat, mert én is sze­retnék gratulálni nektek…”
    Marcella néni családja nem nagy. Két lánya van, egy unokája és két dédunokája, ám nem érzi magát egyedül vagy elhagyatottnak, mert a családi harmónia megvan, a vele való törődés és a körülvevő szeretet még százon felül is újabb erőt ad neki az élethez.
    Búcsúzáskor nem kívántam neki, hogy éljen még száz évet – azt mondta, az már sok lenne – de kívántam, hogy jövőre újra meglátogathassam, amikor az egy éves születésnapját ünnepli, mert mint mondta, a százat elfelejti, és kezdi elölről.
    Magam és a Körkép szerkesztősége, valamint az olvasók nevében is erőben, egészségben eltöltendő éveket kívánok Marcella néninek!

Vastag J.

januar 2013.

Naslovna strana
Opštinski kulturni događaji
Vesti
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikata
Pruga Brčko-Banovići
Šarena strana
Impresum


Design by VA