Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2013. január

Címoldal
Ékességünk a kultúránk!
Községi karácsonyi események
Községi hírek
VMSZ sajtótéjékoztató Adán
Csendes éj
Közönségdíjas lett az adai Koós-tanya
Maratoni hosszúságú KKT gyűlés
Közvita a tartományi gazdaságélénkítő programról
Árusítani csak engedéllyel lehet
Téli ünnepek
Gondolatok szárnyán
Évforduló
Egy évszázad van mögötte
Sok a feketemunka
Félévzáró újságavató
Tradíciója van a magáncégnek
Versenyre várva
Akit beoltottak a rádióamatőr-injekcióval…
Hírek
Rendőrségi hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Gyermekszínjátszóink jubileuma - XX.
Zöld levél
A Körkép arcképcsarnoka - IV.
Sporthorgászat
Tarka oldal
Impresszum

Nyelvi figyelő
Nyelvi játékok

    Szeretünk játszani a nyelvvel, ízlelgetni a hangokat, csereberélni a szótagokat, keresgélni a hasonló jelentésű szavakat, szóláncokat alkotni, és még sok-sok más nyelvi fejtörővel foglalkozni. Talán már Arany Jánostól kezdve. Róla jegyezték fel, hogy nem volt ellenére, ha egy kis nyelvi játékra került sor, olykor még a maga szórakozásárára is írt szójátékokat. Utalnék itt a „hatalmasok, hat alma sok” szójátékára, de szokták idézni az ügyvéd barátjával folytatott beszélgetést: „Mi lett magából?” – „Ügyvéd”. „Van ügye?” – „Nincs” – „Akkor hát ügyetlen.” – „De volt már egy.” – „Akkor meg együgyű.” – „De azt meg másra bízták”. – „Akkor hát ügyefogyott”.  És az anekdota szerint így folyt tovább a párbeszéd a beszélgetőpartnerek között még jó ideig, ilyen humoros formában.
    A nyelvi játékokról ez a gondolat abból az alkalomból jutott eszembe, hogy nemrég az általunk is jól ismert és tisztelt Grétsy László tanár urat, aki fiatalabb korában többször is járt nálunk nyelvi játékokat tartani a diákok részére, az elmúlt év végén mindannyiunk örömére Prima Primissima Díjjal tüntették ki.
    Grétsy tanár úr nagyon szeret játszani a nyelvvel. Az elmúlt évtizedekben számos  nyelvi játékokkal foglalkozó tévé- és rádióműsor (Szójátékklub, A nyelv világa,, Játéksarok, Magyarán szólva stb.) vezetője volt.
    A Tinta Könyvkiadó gondozásában megjelent Nyelvi játékaink nagykönyve c. műve 528 oldalon keresztül bemutatja a nyelvben rejlő rengeteg játéklehetőséget, sok-sok fejtörőt, rejtvényt, nyelvi feladványt. Grétsy tanár úr tíz témakörbe csoportosítja a könyv anyagát, melyben a hangokkal, szótagokkal, szavakkal foglalkozó játékoktól kezdve a szólásokkal, közmondásokkal foglalkozó feladványokig nyelvünk nem mindennapi gazdagságáról tanúskodó számos nyelvi játék megtalálható, természetesen a megoldásokkal együtt, sőt a bemutatott játékok múltjába is betekintést ad. 
    Lássunk egy-két példát a nyelvi fejtörők közül! A Szinonímák egy hangra c. fejezet kiválóan alkalmas arra, hogy a rokon értelmű szavakat tudatosítsuk a játékosokkal. A feladat szerint mondjuk a-val azt a szót, hogy horgony (vasmacska), a sintért e-vel (gyepmester), a porciót a-val (adag), a dekorál szót í-vel (díszít), a szelid szót é-vel (békés), a tömör szót ű-vel (sűrű), a boltívet á-val (árkád), a holmi szót ó-val (cókmók), a  világegyetem szót o-val (kozmosz), és így tovább még sok-sok példán keresztül.
    Grétsy tanár úr számára saját szavai szerint a nyelvi játék „olyan önként és kedvvel, örömmel végzett cselekvést (jelent), amelynek tárgya, eszköze az anyanyelv.” A Nyelvi játékaink nagykönyve az anyanyelv megszerettetésére, a nyelvérzék fejlesztésére, vagy éppen szórakozásra egyaránt alkalmas kiadvány, mely mindenkinek ajánlható, aki szívesen játszik a nyelv adta lehetőségekkel.
    Mi is szívesen olvassuk az ilyen tárgyú könyveket, és szívesen szervezünk nyelvi játékokat. Itteni viszonyaink között dr. Molnár Csikós László írt jó néhány évvel ezelőtt nyelvi játékokkal foglalkozó könyvet Gyerünk a nyelvi játszótérre! címmel, melyet mindmáig haszonnal forgatunk a nyelvi vetélkedők megszervezése során.

Hódi Éva

januar 2013.

Naslovna strana
Opštinski kulturni događaji
Vesti
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikata
Pruga Brčko-Banovići
Šarena strana
Impresum


Design by VA