Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2013. január

Címoldal
Ékességünk a kultúránk!
Községi karácsonyi események
Községi hírek
VMSZ sajtótéjékoztató Adán
Csendes éj
Közönségdíjas lett az adai Koós-tanya
Maratoni hosszúságú KKT gyűlés
Közvita a tartományi gazdaságélénkítő programról
Árusítani csak engedéllyel lehet
Téli ünnepek
Gondolatok szárnyán
Évforduló
Egy évszázad van mögötte
Sok a feketemunka
Félévzáró újságavató
Tradíciója van a magáncégnek
Versenyre várva
Akit beoltottak a rádióamatőr-injekcióval…
Hírek
Rendőrségi hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Gyermekszínjátszóink jubileuma - XX.
Zöld levél
A Körkép arcképcsarnoka - IV.
Sporthorgászat
Tarka oldal
Impresszum

Téli ünnepek

    A 2012-es év végéhez közeledve az ünnepi hangulat és készülődés minél inkább jelen volt a mindennapjainkban. A mi vidékünkön is így történt. Sajnos nem sikerült fehér karácsonyban részesülnünk, de az előkészület és a hangulat megvolt.
    Törökfalun a Faluházban karácsonyi vásárt tartottak, a Százszorszép Művelődési Egyesület szervezte meg. Másodszori nekifutásból sikeres vásár lett, melyen sok ügyes kezű elárusító és érdeklődő vásárló volt jelen. Miért is második nekifutásból? Hát bizony a havazás és az úttorlaszok miatt a tervezettnél egy héttel később kényszerültek megszervezni a vásárt. December 24.-én, hétfőn délelőtt tíz órai kezdettel nyitotta meg a kapuit a vásár. Előzetesen a helybeli óvodások, iskolások és a Búzavirág énekcsoport kis karácsonyi műsorát láthatták és hallhatták a jelenlévők. Ezt követően elindult a kereskedés, azaz a sok-sok ügyes kézzel elkészített karácsonyi ünnephez illő díszek, sütemények és italok árusítása. A felsőosztályos diákok is áruba bocsátották odahaza elkészített portékáikat, ha sikerül eladni őket, akkor a befolyó összeget egy közös célra fogják befektetni. Ez sikeres is volt számukra.  Nem csak az árusok voltak sokan, hanem sok vásárló is eljött. A településen kívülről is érkeztek erre a kis rendezvényre, s örömmel vettek részt, valamint gratuláltak a szervezőknek. A vásár délután három órakor zárult. A szervezők szerény ebéddel is kedveskedtek az árusoknak, ami lucskos káposzta volt. Remélhetőleg, de a kilátások is arra utalnak, hogy ez a vásár nem az egyetlen volt, hanem tervbe van véve, hogy hagyománnyá váljon itt Törökfalun.

    A másik ilyen ünnepek előtti rendezvény és megmozdulás, ami a három településen megtörtént, az a télapócsomagok osztása volt. Az idén a Törökfalui Helyi Közösség 105 télapócsomagot biztosított az egyéves kicsiktől kezdve az óvodásokat is beleértve. A csomagokat jó szándékú polgárok adományából, a szabadkai Mlekara tejgyár támogatásával és a helyi közösség hozzájárulásával siketült megvalósítani. Valkai soron az iskolás gyerekek kis karácsonyi műsorral készültek, az Ifjúsági Otthon épületében adták elő december 20-án. Törökfalun az Ifjúsági Otthon épületében úgyszintén december 20-án jöttek össze a meghívottak, számukra az óvodások műsora tette széppé ezt az ünnepet. Völgyparton december 21-én az óvodában a óvodások karácsonyi műsora keretén belül kerültek szétosztásra a télapócsomagok. Ada község önkormányzata is megörvendeztette az alsós diákokat egy-egy szép csomaggal, melyet minden intézmény a saját szervezésében osztott szét. Völgyparton és Törökfalun az iskolások karácsonyi műsort szerveztek, erre a szülőket is meghívták.
    Az ünnepek szépen, lassan, csendesen elmúltak, sőt mi több, már a téli szünetnek is vége, mivel most már diákjaink újból benépesítették a tantermeket, és folytatják a második félévet azzal a vággyal és reménységgel, hogy nemsokára kitavaszodik, majd pedig jön a nyár, azaz a nyári szünet.

Molnár József

januar 2013.

Naslovna strana
Opštinski kulturni događaji
Vesti
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikata
Pruga Brčko-Banovići
Šarena strana
Impresum


Design by VA