Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2013. január

Címoldal
Ékességünk a kultúránk!
Községi karácsonyi események
Községi hírek
VMSZ sajtótéjékoztató Adán
Csendes éj
Közönségdíjas lett az adai Koós-tanya
Maratoni hosszúságú KKT gyűlés
Közvita a tartományi gazdaságélénkítő programról
Árusítani csak engedéllyel lehet
Téli ünnepek
Gondolatok szárnyán
Évforduló
Egy évszázad van mögötte
Sok a feketemunka
Félévzáró újságavató
Tradíciója van a magáncégnek
Versenyre várva
Akit beoltottak a rádióamatőr-injekcióval…
Hírek
Rendőrségi hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Gyermekszínjátszóink jubileuma - XX.
Zöld levél
A Körkép arcképcsarnoka - IV.
Sporthorgászat
Tarka oldal
Impresszum

VERSENYRE VÁRVA
Készülődnek az adai és a moholi a postagalambászok

    Vidékünkön is nagy hagyománya van a galambászatnak, külön pedig a postagalamb-versenyzésnek, amiből a már negyven éve működő adai Sampion Postagalamb-tenyésztők Egyesülete, valamint a moholi Maraton Postagalamb-tenyésztők Egyesülete is kiveszi a részét. Az adai Sampion egyesület elnöke Petrics Sándor, titkára Veréb Károly, pénztárosa Török István, versenybizottsági elnöke Nagy István, elnökségi tagja Buckó Nándor.
A moholi Maraton klub elnöke Urbán István, titkára Branislav Tadić, pénztárosa Stevan Panić, versenybizottsági elnöke Gulyás József, elnökségi tagja Kővári Imre.
    - A korábbi években a Zentai csoportbeosztásban (grupációban) versenyezetünk – mondja Petrics Sándor, az adai postagalambászok elnöke, - de ez számunkra hátrányos volt, mert a galambok érkezése tekintetében lemaradtunk. Ha ugyanis a galambokat nagy távolságról, Zágráb környékéről engedték, akkor azok Magyarország felé egy kanyart vettek és pl. ha Magyarkanizsa vagy Ada Zágrábtól, nyugat-keleti irányban egyenlő távolságban is van, a mi galambjaink a kanizsaiakhoz, a zentaiakhoz képest mindig késtek.


Pakolnak az adai és a moholi postagalambászok

    Ezért, de más megfontolásból is, most a szövetségi tanácskozások és beosztások idején a Melence – Becskerek – Muzslya régió felé húzódtunk és (Zentát elhagyva) Ada-Mohol csoportbeosztást kaptunk és ezután mindig így is versenyzünk.
    - Az idei verseny ideje 2013. április 21-től július 14-ig tart és ennek során majd délről röptetjük galambjainkat. A versenyzésnek három távja van. Rövidtáv: 100-400 km, középtáv: 300-600 km és hosszútáv: 500 km felett. A mi leghosszabb távunk, azaz a galambok legtávolabbi felengedési helye a macedóniai Ðev-đelija – 553 km - , ahonnan a szárnyas versenyzők 1300-1500 m/perc sebességgel röpülnek haza.
    Mi, persze, itthon izgatottan várjuk őket.
    A technika mára akkorát fejlődött, hogy a galambot, amikor bemegy a galambházba, nem kell megfogni, hogy levegyük lábáról az ellenőrző gyűrűt és betegyük a regiszter órába, amelyik regisztrálja az érkezési időt, hanem a gyűrűben levő chip már a bejáratnál elektronikus úton rögzíti a megérkezés pontos idejét és a többi szükséges adatot.
    Nekünk csak annyi a dolgunk, hogy a teraszon ülve, kávézás mellett várjuk a galambokat. Amikor az belép a galambház nyílásán, egy füttyentés-szerű jelzést hallunk a padlásról, ami azt jelenti, hogy annak a galambnak az érkezési ideje már regisztrálva is van.
    A galambjainkat a verseny előtti szombaton szedi össze ketrecestül a szállító, majd útnak indul, és vasárnap kora reggel engedik fel őket a verseny indítási helyéről.
    Tavaly az adai klubgyőztes Petrics Sándor, a moholi első pedig Gulyás József volt.


Petrics Sándor legjobb galambja a 676-os tojó

    Petrics Sándor a lehető legmagasabb szinten tartja és szaporítja versenyposta-galambjait, amelyek a legjobb belga, holland törzsekből származnak. Mert a postagalambokat is rendszeresen törzskönyvezik, terv szerint párosítják őket és igyekeznek a legjobb utódokat nyerni, és azokkal versenyezve a lehető legjobb időeredmé-nyeket elérni. Bizonyított dolog, hogy nálunk, Szerbiában, de Magyarországon is, a belga, holland származású galambok érik el a legjobb eredményeket.
    Petrics Sándor adai dúcában is ilyen tenyészgalambok vannak. Ezek utódaival versenyez ő, és egy másik csapattal fia, Albert. Elmondja, jobb, ha két csapattal versenyeznek, mert az mindjárt több galamb, több kipróbálási lehetőség, több esély a jó eredményre. Persze ez nem aprópénzbe kerül, mert manapság drága mulatság a postagalamb-tartás és a velük való versenyzés. Egy-egy élvonalbeli versenyző havi galambfenntartási, tenyésztési költsége kb. 500 euró, de elmondása szerint ez az eladott galambok árából fedezhető.
    De egész Szerbiából, szintúgy Magyarországról sok vevő is jelentkezik nála. Ezek előjegyeztetik a fiókokat, és amikor elvihetők, a tulajdonos jelzi, hogy jöhetnek érte
    Sanyi legjobb galambja egy kékkovácsolt tojó, a 676-os, Jansen típusú, Kathy Lotterman tenyésztésű. Apja világbajnok volt Hollandiában. Ez az adai galamb most Petrics-galamb, nem eladó, de eszmei értéke meghatározható, az pedig nem kevesebb, mint 25.000 euró! Nem csalás, nem ámítás, ez a drága galamb a többiekkel alig várja, hogy kitavaszodjon, és versenyre induljon a macedóniai és a szerbiai hegyek fölé!
    - Gondoskodni kívánunk az utánpótlásról is – mondja Sándor. – Az iskolás fiatalok között toborzást szoktunk végezni, és akiről látjuk, hogy komolyan gondolja a galambászást, és a szülei is támogatják ebben, ajándékba dúcot helyezünk el az udvarában és jó minőségű növendék-galambokkal is megajándékozzuk
    Nos, ha elég fiatal lennék, még én is jelentkeznék!

Szöveg és képek: Király János

januar 2013.

Naslovna strana
Opštinski kulturni događaji
Vesti
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikata
Pruga Brčko-Banovići
Šarena strana
Impresum


Design by VA