Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2013. január

Címoldal
Ékességünk a kultúránk!
Községi karácsonyi események
Községi hírek
VMSZ sajtótéjékoztató Adán
Csendes éj
Közönségdíjas lett az adai Koós-tanya
Maratoni hosszúságú KKT gyűlés
Közvita a tartományi gazdaságélénkítő programról
Árusítani csak engedéllyel lehet
Téli ünnepek
Gondolatok szárnyán
Évforduló
Egy évszázad van mögötte
Sok a feketemunka
Félévzáró újságavató
Tradíciója van a magáncégnek
Versenyre várva
Akit beoltottak a rádióamatőr-injekcióval…
Hírek
Rendőrségi hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Gyermekszínjátszóink jubileuma - XX.
Zöld levél
A Körkép arcképcsarnoka - IV.
Sporthorgászat
Tarka oldal
Impresszum

Akit beoltottak a rádióamatőr-injekcióval…

    Az adai Herz Rádióamatőr Klub hagyományosan év elején nyílt napot tart, amikor összegzik az elmúlt év eredményeit, s beszámolnak a legújabb történésekről, ismertetik az ez évi terveket.
    Az adai rádiósoknak az épület átalakítása miatt ki kellett költözniük az ORTC-ben kialakított klubból, s azóta sincs új helyiségük, ahol fel tudnák állítani a nagyobb teljesítményű antennákat, ahol képzéseket, összejöveteleket tarthatnának, de a klub ennek ellenére működik, tagjai a világversenyeken is megállják a helyüket,  ráadásul új rádiósokat képeznek, egyre több fiatal kapcsolódik be a tevékenységükbe, fiatalítanak, olyannyira, hogy a legfiatalabb adai rádiós mindössze kilencéves.
    – A klubhelyiség problémája még mindig nem oldódott meg – magyarázta Makra Sándor, a klub egyik legaktívabb tagja. – Továbbra is a zentai rádióamatőr klubbal vagyunk szorosabb kapcsolatban, át-átjárunk hozzájuk a rövidhullámú kapcsolatok miatt. Új tagok is csatlakoztak hozzánk, ők nemsokára vizsgáznak, de helyiség híján még nem tudjuk, hogy hol tarthatnánk meg a vizsgát. A képzéseket otthon szervezzük meg, mert a tanfolyamok semmiképp sem maradhatnak el. Jelentkezők akadnak, és aki megtalálja az érdeklődési körét, az itt marad, örökre itt marad.
    – Mert aki megkapja a rádióamatőr injekciót, az már nem menekülhet! - tette hozzá Kéki László, aki a klub egyik legeredményesebb rádiósa,s aki nemrégiben egy nemzetközi expedicióban is részt vett.
    – Az elmúlt évben az adai rádiósok egy nemzetközi expedíció tagjai is voltak. – kezdte Kéki László. – Sípos Józseffel együtt, szlovákiai és magyarországi rádióamatőrökkel egy csapatban versenyeztünk a Magas Tátrán (Tatranska Lomnica) egy rádiósversenyen. A magyarországi Rádiótechnika újság csapata volt ez, amely részt vett egy egyhetes HAQRP versenyen, valamint az azt követő szlovák kiírású nemzetközi megmérettetésen. A Tatranska Lomnica-i rádióamatőr klubból versenyezhettünk. Számunkra ez egy jó tapasztalatszerzési lehetőség volt, mert először próbálhattuk ki, hogy Európa ezen részéről mit lehet hallani. Két rádióállomás ment folyamatosan az ott meglévő, valamin az általunk készített antenna segítségével. Eredményeket még nem tudunk, de bízunk benne, hogy jó helyen végeztünk. Ide is a zentai klubon keresztül sikerült eljutni, de lényeges megemlíteni, hogy ott volt velünk a Magyar Rádióamatőr Szövetség titkára is. Fontosak ezek az új kapcsolatok, mert sokszor egy igazán jó együttműködés alakulhat ki belőlük.  Mi ott, Szlovákiában Ada nagyköveteinek éreztük magunkat, vittünk képeket Adáról, s a kultúránkból is egy kis ízelítőt próbáltunk adni a többieknek, és ráadásul csevapot is sütöttünk nekik.
    • A rádióamatőrök sok versenyen vesznek részt?
    – Tavaly öt kitelepülés történt az URH-s versenyek alkalmával. Rövidhullámú versenyeknél könnyebb a kitelepülés, mivel kisebb antennákra van szükség, mint hosszú hullámon. – mondta Gajó Béla. – Öt kitelepülésünk volt az idén, abból egy nagyobb távolságra, Veršecre, ahol megfelelő jármű híján nem sikerült a kívánt magasságig eljutni, ettől függetlenül,  a 300 m tengerszint feletti magasságon elfogadható eredménnyel zártuk azt a  szeptemberi  IARU R1–es régióversenyt. Két pozícióról, két csapattal versenyeztünk kétféle, FM valamint SSB és távíró üzemmódban. Az FM- kapcsolatnak ez a magasság megfelelőnek bizonyult, a másik csapat esetében viszont sok állomást elzárt a hegy. Júniusban a Tesla Memorialon is részt vettünk, de ekkor csak a várostól nem messze, a határba települtünk ki.
    • Milyen eredményekkel zárta a klub az évet?
    – A múlt évben 25 versenyt sikerült URH-n teljesíteni, ebből tizenöt horvát tíz pedig hazai kiírású volt, ebből hat első  helyet és három második helyet mondhatnak magukénak az adai rádiósok.
    • Az idén újabb versenyek, újabb kiváló eredmények várhatók?
    – Az idén több kitelepülést tervezünk, új lokációkat szeretnénk kipróbálni, szeretnénk eljutni a Fruska gorára, vagy a közeli nemzeti parkokba. Ilyenkor ezekre külön hívójelet lehet kérni, és ez nagyon értékes a rádiósok körében. – magyarázta Gajo Béla.
    – A tanfolyamokra pedig folyamatosan lehet jelentkezni a honlapunkon és a Facebook-on is, és minden érdeklődő megtalálhatja a neki tetsző rádiózási formát, sőt nyitottak vagyunk a civil szervezetek felé is, ha valamilyen rendezvény kommunikációs lefedéséről van szó. – tette hozzá Makra Sándor.

Józó Krizsán Mónika

januar 2013.

Naslovna strana
Opštinski kulturni događaji
Vesti
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikata
Pruga Brčko-Banovići
Šarena strana
Impresum


Design by VA