Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2013. január

Címoldal
Ékességünk a kultúránk!
Községi karácsonyi események
Községi hírek
VMSZ sajtótéjékoztató Adán
Csendes éj
Közönségdíjas lett az adai Koós-tanya
Maratoni hosszúságú KKT gyűlés
Közvita a tartományi gazdaságélénkítő programról
Árusítani csak engedéllyel lehet
Téli ünnepek
Gondolatok szárnyán
Évforduló
Egy évszázad van mögötte
Sok a feketemunka
Félévzáró újságavató
Tradíciója van a magáncégnek
Versenyre várva
Akit beoltottak a rádióamatőr-injekcióval…
Hírek
Rendőrségi hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Gyermekszínjátszóink jubileuma - XX.
Zöld levél
A Körkép arcképcsarnoka - IV.
Sporthorgászat
Tarka oldal
Impresszum

HÍREK

Adai Egészségház
VÁRVA-VÁRT BERUHÁZÁS

    Az Adai Egészségház, az eddig elért eredményeinek köszönhetően 43 egészségházzal együtt a 157-ből, néhány éve részese a Szerb Egészségügyi Minisztérium DILS (Helyi szinten nyújtott minőségesebb szolgáltatás) projektumának.A projekturm keretein belül az idei év első napjaiban egy beruházásra előlátott pénzösszeghez jutott. 1.277.000 dinárról van szó, amelyet az adai épület tetőszerkezetének szanálására fogják fordítani. A jelenlegi tetőszerkezet beázik, a falak nedvesednek, penészednek, rosszabbodnak a higiéniai feltételek. Nagyobb tetőszerkezet javításra ebből az összegből nem futja, bádoggal fogják bevonni és elszigetelni a meglévő tetőt, amely alá hőszigetelő anyag kerül. A közbeszerzés lebonyolítása után és amint az időjárási feltételek is megengedik, hozzálátnak a munkához. Remélhetőleg a nyár folyamán be is fejeződnek a munkálatok.
    – Bár még sok invesztíció várat magára, nagyon örülünk, – mondja dr. Tóth Barna Elvira igazgatónő, hogy sikerült ezt a beruházást  kieszközölni, mert sajnos,  sem a Tartományi Egészségügyi Titkárság, sem a Tartományi Nagyberuházási Alap évek óta nem finanszíroz bennünket, de az önkormányzattól is elenyésző összeg érkezik, ami nem fed semmi jelentős beruházást.

(K. J.)

A VÉN FIÁKER KARÁCSONYA - ADA

    Az adai Vén Fiáker hagyományőrző lovas klub karácsonyra kisgyermekek fogadásával csomagosztó és élmény-találkozót szervezett a Topolcsányi tanyán


Esküvői kiállítás Adán

    A PUZZLE rendezvényszervező ügynökség szervezésében január 19.-én és 20.-án a Park szálloda nagytermében 10 és 19 óra között immár másodszor tartottak esküvői kiállítást, amelyen minden, ami az esküvővel kapcsolatos, látható volt. Már a belépés után feltűnt, hogy itt a lányok, fiatalemberek legszebb napjának pillanatai tárulnak elénk: akár fényképeken, videón, menyasszonyi ruha, díszítés, sütemények, menyasszonyi torták és hasonlók formájában.

    A kétnapos rendezvényen az érdeklődő közönség láthatta mindazt, ami egy ilyen nagy napra, mint az esküvő – szükséges. Külön fénypontot nem is lehetne kiemelni, mert a menyasszonyi ruha, az ékszerek, a sütemények, a dekoráció, a frizura, a teríték, mind-mind elengedhetetlen tartozéka egy ilyen ünnepnek.
    A vendégek-látogatók szórakoztatásáról sem feledkeztek meg. Énekelt Tóth Edina, Raffai Éva, Tasi Szabina, a zenét pedig a NON STOP 4 szolgáltatta, de fellépett Cirok Albert vőfény és nem utolsó sorban Világos Miklós atya, adai káplán is, aki Megbocsátás a kapcsolat alapja címmel tartott előadást. A kiállítás iránt főleg a fiatalok érdeklődése volt kifejezett, de a közép- és idősebb generációból is voltak látogatók.

Bálizs Géza


Évértékelő- és tisztújító közgyűlés az Ifix-ben

    December 27-én tartotta meg az Ifix Ifjúsági Szervezet évzáró közgyűlését. A jelenlévők összefoglalták a szervezet a 2012-es tevékenységét, és elfogadták az elmúlt esztendő költségvetést. Megállapították, hogy sikeres évet tudhatnak maguk mögött, hiszen számos hazai és nemzetközi programon részt vettek. Jártak a magyarországi Tiszalökön, Tokajban, Nyíregyházán és a debreceni Virágkarnevált is megtekintették. Legtávolabbi útjuk Ukrajnába vezetett. Legnagyobb eredményüknek pedig azt tekintik, hogy tagjai lettek egy ifjúsági hálózatnak, amelyet velük együtt hét ország húsz ifjúságszakmai szervezete alapított. Reményeik szerint a Juventus Soliditas számtalan lehetőséget nyújt majd számukra, hiszen szeretnének minél több programot szervezni a községbeli és környékbeli fiatalok számára. 2012 sikeresnek mondható a költségvetés szempontjából is, a szervezetnek ugyanis sikerült megháromszoroznia az előző éves bevételt.

    Számos programot terveznek 2013-ban. Jelenleg futó pályázatuk, a Hulladékból energiát projektumon kívül újabb megmozdulásokat fognak szervezni, valamint az akcióik számát is növelni szeretnék. Továbbá együttműködést kívánnak kialakítani Ada község más szervezeteivel, illetve cégekkel is, ismertetnék nekik a tevékenységüket. Ezekre a feladatokra külön felelősöket jelöltek ki.

    Az évértékelés mellett új alelnököket, elnökségi tagokat és felügyelő bizottságot is választottak.  Mandátumuk két évre szól. Az Ifix két alelnöke: Rigó Flórián, akit másodszor nevezte ki erre a tisztségre, valamint Szarvák Gabriella. Elnökségi tagok Peity Szasa és Péter Krisztina. A felügyelő bizottság tagjai ezúttal Morvai Szabolcs elnök, Ürményi Anett és Lehocki Vilmos lettek. A szervezet elnöke továbbra is Mikusák István maradt.

Szarvák Gabriella


TISZTELT POLGÁRTÁRSAINK!

    Örömmel értesítjük Önöket, hogy ez év szeptemberében RODITELJ ADA Ada néven megalakult Polgári Egyesületünk. Legfőbb célkitűzésünk, hogy aktivitásunkkal konkrét megoldásokat eszközöljünk ki a szülők és gyermekeik, eddig megoldhatatlannak bizonyult problémáira, Észak-Bácska-Bánát Körzet területén, valamint pozitív intézkedéseket vállalni a biztonságosabb és boldogabb gyermekkor és eredményes és hatékony szülői hivatás gyakorlása érdekében, különösen az egyedülálló szülők és gyermekeik problémáira vonatkozóan. Amit eddig sikerült megvalósítanunk eme célkitűzések érdekében, az az általunk biztosított:
    INGYENES JOGI SEGÍTSÉG ÉS TANÁCSADÓ,
    INGYENES PSZIHOLÓGIAI SEGÍTSÉG ÉS TANÁCSADÓ
    INGYENES LOGOPÉDUSI SEGÍTSÉG
    Kérjük, az adai község területén élő, egyedülálló szülőket, hogy címünkre, küldjék vagy hozzák el a Szociális Központtól kapott bizonylatukat, hogy egyedülálló szülőként vannak nyilvántartva. Köszönjük!
    Jelenleg részt veszünk a „RODITELJ Beograd” aszociáció által szervezett, valamint USAID által finanszírozott a Támogasd, Csatlakozz, Győzz nagyszabású projektben.
    Az elmondottakban érintett polgártársaink mielőbbi jelentkezését várjuk, úgy a jelenlegi mint az elkövetkező tevékenységeinkben.
    További információkért lépjen velünk kapcsolatba:
    Telefon: 063 77 83 022, (15,00 órától - 19,00 óráig)
    Email: udruzenjeroditeljada@gmail.com
    címünk: Roditelj Ada, Lenin utca 8. Ada
    Tisztelettel, RODITELJ ADA, Aleksandra Vajer
    MINDENKIT SZERETETTEL VÁRUNK!


Ezen a napon történt...

    Január 25. az év 25. napja a Gergely-naptár szerint. Az évből még 340 (szökőévekben 341) nap van hátra.
    Névnapok: Pál + Apostol, Bottyán, Harriet, Hendrik, Henriett, Henrietta, Henrik, Palmer, Pável, Péter, Pető, Pósa, Saul

    • 1196 éve,   817-ben I. Paszkál pápa megválasztása.
    • 665 éve, 1348-ban Súlyos földrengés az olaszországi Friuli térségében.
    • 364 éve, 1649-ben Országgyűlés Pozsonyban.
    • 222 éve, 1791-ben A brit parlament szétválasztja az addigi Québec tartományt Felső- és Alsó-Kanadára.
    • 99 éve, 1914-ben Elindul a Novine c. szlovén félra-dikális lap Magyarországon.
    • 64 éve, 1949-ben Megalakul a KGST.
    • 54 éve, 1959-ben XXIII. János pápa bejelenti a Má-sodik vatikáni zsinat összehívását.
    • 30 éve, 1983-ban Elindul az első infravörös hul-lám­hossz tartományban kutató nemzetközi csillagá-szati műhold, az IRAS.
    • 19 éve, 1994-ben Elindul a Clementine amerikai holdszon-da.
    • 9 éve, 2004-ben Megérkezik a Mars talajára az MER-B Opportunity, a második amerikai marsautó.

Összeállította: Gecse Attila


ANEKDOTA

    Winston Churchill angol miniszterelnök, aki a II. világháború alatt vezette Nagy-Britanniát, egyszer a következő szavakkal korholt egy ismert újságírót:
    – Már magukban sem bízhat az ember!
    – Nem értem, sir... – hebegett az újságíró.
    Churchill komótosan rágyújtott a szivarjára, pöfékelt egyet-kettőt, majd így válaszolt:
    – Már két hete közöltem önnel bizalmasan valamit, és megkértem, hogy hétpecsétes titokként kezelje.
    És maga, újságíró létére mind a mai napig egyetlen sort sem írt róla a lapjában...

januar 2013.

Naslovna strana
Opštinski kulturni događaji
Vesti
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikata
Pruga Brčko-Banovići
Šarena strana
Impresum


Design by VA