Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2013. január

Címoldal
Ékességünk a kultúránk!
Községi karácsonyi események
Községi hírek
VMSZ sajtótéjékoztató Adán
Csendes éj
Közönségdíjas lett az adai Koós-tanya
Maratoni hosszúságú KKT gyűlés
Közvita a tartományi gazdaságélénkítő programról
Árusítani csak engedéllyel lehet
Téli ünnepek
Gondolatok szárnyán
Évforduló
Egy évszázad van mögötte
Sok a feketemunka
Félévzáró újságavató
Tradíciója van a magáncégnek
Versenyre várva
Akit beoltottak a rádióamatőr-injekcióval…
Hírek
Rendőrségi hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Gyermekszínjátszóink jubileuma - XX.
Zöld levél
A Körkép arcképcsarnoka - IV.
Sporthorgászat
Tarka oldal
Impresszum

149. Zöld levél
2013. év hala
A MENYHAL

    A Magyar Haltani Társaság az interneten lefolytatott szavazás eredménye alapján 2013. év halává a menyhalat választotta. Második a leánykoncér, a harmadik pedig a kurta baing lett. „A választás kitűnő alkalmat kínál arra, hogy ismertebbé tegyük őshonos halainkat, bemutassuk természeti értékeinket” – mondta a társaság elnöke. A győztes nem kap aranyérmet, jutalma csupán annyi, hogy nagyobb figyelem övezi a tudományos kutatásban és az ismeretterjesztésben.
    A menyhalat üdvözöljük, ám az internetes szavazás módszerével mélyen nem érthetünk egyet, mert ez, ugye, nem egy Ki, mit tud?-os, Megasztáros vagy X-faktoros verseny, ahol a személyes szimpátiánkra szavazunk, azaz ha a győztes meg is érdemli a címét, mi lesz majd a második helyezett leánykoncérral és a harmadik kurta bainggal? A kutya sem ugatja meg őket, jövőre pedig jön újabb három jelölt, ahol kettő majd szintén hulladék lesz!

    A menyhal (Lota lota), szerbül manić, németül Quappe vagy Trüsche (Ruppe), a Tiszában is honos halfajta. Guelmino János, zentai biológus ezt írja róla: „Kisebb állománya él a Tiszában, de csak télen merészkedik elő. Januárban ívik.”
    A tőkehalalakúak (Gadiformes) – szerbül  bakalarirendjébe és a Lotidae családjába tartozó faj. Nemének egyetlen faja. Több népies elnevezése is ismert ezért kutyahal, téliharcsa, ménhal, ményhal, menyus, törzsökhal, nagyagyú hal, tarka meny(hal) megnevezésével is lehet találkozni.

    Tapasztalt adai horgászok szerint Adánál a kompnál a bácskai és a bánáti oldalon egyaránt horgászható apró halcsalira, gilisztára vagy csontkukacra. Mindig éhes halacska, mindent felfal, ami útjába kerül, és a száján befér. Ideális vízhőmérséklete 2-5º C. Szálkamentes, rendkívül ízletes, mégis alig horgásszák, mert kevesen vannak olyan horgászok, akik téli estéken a mínusz tíz fokban kiülnek a part mellé, de akik megteszik, egy kis szerencsével akár szép számú zsákmányra is szert tehetnek, mivel ezek a halak csapatban járnak. A menyhal fenékhal, szürkületkor és éjszaka tevékeny. A meleget nem tűri ezért a felmelegedő víz hatására „nyári álmot” alszik, táplálkozása ilyenkor teljesen szünetel. Ragadozó hal, a halfiókák táplálékai apró talajlakók, később halikra és halivadék. Ősszel, a víz lehűlésével kezdenek megélénkülni a menyhalak és az éjszakai életmódra berendezkedett halak ilyenkor akár egész nap aktívak. Tilos kifogni és megtartani a 20 cm alatti példányait és legfeljebb 10 kg fogható belőle egyszerre. Magyarországon a Magyar Horgászban közölt eddigi magyar horgászrekord 3,56 kilogrammos menyhal volt.

Király János
(Zöld Föld)

januar 2013.

Naslovna strana
Opštinski kulturni događaji
Vesti
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikata
Pruga Brčko-Banovići
Šarena strana
Impresum


Design by VA