Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2011. február

Címoldal
Vagy meglepődünk vagy nem
Községi hírek, események
Egytálétel a rászoruló gyerekeknek
Önkormányzati hírek
Nyíltan minden kérdésről
A Második Helyi közösség tanácsa
Megbeszélés az állatkert jövőjéről
Lehetőség
Házasság világnapja Pécsett
A hagyomány újraéled
Készülődés a méhészeti idényre
Az identitás a családban dől el
A Vadvirág óvodás furulyásai
Gyermekszínjátszóink jubíleuma - III.
Zenészek a kanadai magyar közösségben
Megasztár-koncert Adán
Szűrővizsgálattal megelőzhető
Rendőrségi hírek
Hírek
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Rendezett (lesz) a temetőnk
Szakszervezeti hírek
Zöld levél
Utcák, nevek – utcanevek - V.
Sport
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

Szűrővizsgálattal megelőzhető

    Európában 60000 nő betegszik meg, és az elhalálozottak száma eléri a 30000-et. Szerbiában évente 1500 nőnél diagnosztizálnak méhnyakrákot, és 500 esetben tragikus a végkifejlet. Ezzel a megbetegedési aránnyal Szerbia az öt legrosszabb helyzetben levő ország között van, s ezt azzal magyarázzák, hogy nálunk elterjedtebb az alkohol- a drogfogyasztás és a dohányzás, ugyanis mindez növeli a rettegett kór kialakulásának kockázatát. De mi is ez a betegség? Hogyan előzhetjük meg a kialakulását? – többek között ezekre a kérdésekre válaszol dr. Balog András, az adai Egészségház nőgyógyász szakorvosa.
    – A méhnyakrák a méhnyak rosszindulatú daganata. A nőgyógyászati rákbetegségek közül a legelterjedtebb. A betegség leggyakrabban a 35 és 50 év közötti nőknél jelentkezik. A betegség a méhnyakat borító laphámsejtek abnormális, kontroll nélküli szaporodásával kezdődik. Az elszaporodott abnormális sejtek aztán idővel rosszindulatúvá válnak. Ez a folyamat, viszonylag lassú, több évig is eltarthat.
    Azt az időszakot, amikor még csak atipikus sejtek találhatóak az elváltozásban, rákmegelőző állapotnak nevezzük. Ez a kezdeti állapot gyakran különösebb kezelés nélkül, spontán gyógyul, de néha ez a spontán gyógyulás elmarad, és ha nem diagnosztizálják, és nem gyógyítják, akkor rákhoz vezethet. A legtöbb esetben a méhnyakrák olyan nőknél jelentkezik, akik nem járnak szűrővizsgálatokra.
    Mi az, ami növeli a betegség kialakulásának kockázatát?
    – A kockázati tényezők lehetnek genetikaiak, környezeti tényezők, de bizonyos szokások, káros szenvedélyek is, mint pl. a dohányzás. Ki kell hangsúlyozni, hogy egy-egy kockázati tényező jelenléte nem feltétlenül jelenti a betegség biztos megjelenését. Gyakran több tényező együtthatása vezet a kór kialakulásához. Minden nő megbetegedhet, kivéve azok a nők, akik sohasem éltek nemi életet, illetve nincs méhük. Fokozott a veszély azoknál a nőknél, akik nagyon korán, 16 éves kor előtt kezdték a nemi életet, több nemi partnerük volt, vagy nemi kapcsolatra léptek HPV fertőzött férfival, dohányoznak vagy legyengült az immunrendszerük. A tudomány mai állása szerint a méhnyakrák kialakulásánál elengedhetetlen tényező a Human papiloma vírus (HPV), de ahhoz, hogy a vírus rákot okozhasson, szükség van más tényező hatására is. Kutatásokkal bizonyították, hogy a dohányos nőknél kétszeres a méhnyakrák kockázata.
    A Human papiloma vírus okozza a megbetegedést. Mi is a HPV-fertőzés?
    – A genitális HPV nemi úton átvihető, és könnyen terjed egyik személyről a másikra, akár bőrkontaktussal is. A vírus annyira elterjedt, hogy a lakosság többségének legalább egyszer volt HPV-fertőzése. Az elsődleges fertőzés általában tünetmentes, a legtöbb esetben az immunrendszer 6-24 hónap alatt legyőzi a vírust. Némely esetekben a tünetmentes fertőződöttség évekig is fennállhat.
    Megelőzhető-e a fertőzés?
    – Nehéz megakadályozni a fertőzést. Az óvszer használata nem véd meg, mert a vírus a bőrfelületek érintkezésével is átvihető. Ma már beszerezhető védőoltás is a HPV-fertőzés kivédésére, de ez csak két vírustípus ellen nyújt védettséget, és csak akkor hatásos, ha még a fertőzés előtt beadjuk.
    Milyen tünetek jelentkezhetnek? Mikor kell fertőzöttségre gyanakodni?
    – Sem a rákmegelőző állapotok, sem a rák korai stádiuma nem jár olyan tünetekkel, amelyek arra utalnának, hogy a szervezetben valami történik. Ezért az egyetlen mód a betegség korai felfedezésére a Papanicolau-törlet. A korai stádiumban diagnosztizált méhnyakrák az esetek 100%-ában gyógyítható. A gyógyítás viszonylag egyszerű, és nincs kihatással a további életre, sőt még a szülés lehetősége is megmarad. Előrehaladott állapotban jelentkezhet fájdalom a kismedencében, vérzés, véres-nyálkás hüvelyi folyás. A méhnyakrák kialakulásához hosszú időre van szükség, ezért a rendszeres szűrés garantálja a korai felfedezést.
    Kinek kell szűrésre mennie? Miből áll egy ilyen vizsgálat?
    – Minden nőnek 20 és 26 éves kor között. Kezdetben minden évben egyszer. Ha az első lelet normális, elegendő 2-3 évente jelentkezni. Magas kockázattal rendelkező nők esetében (több partner, dohányosok) kötelező az évenkénti szűrés. 65 év felett, ha az előző lelet normális volt, abbahagyhatóak a vizsgálatok.
    A rövid és fájdalommentes vizsgálat alkalmával a nőgyógyász törletet vesz a méhnyakról és a méhnyakcsatornából. A begyűjtött sejteket citológiai vizsgálat alá vetik, a legtöbb esetben az eredmény normális, ha viszont eltér a normálistól további, vizsgálatra van szükség. Az elváltozás azonban gyógyítható, a kezelések nincsenek kihatással a további életre, és az esetleges gyermekvállalásra sem – magyarázta dr. Balog András

Józó (Krizsán) Mónika

februar 2011.

Naslovna strana
Opštinske vesti, događaji
Vesti iz lokalne samouprave
Vesti
Stanje bezbednosti
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikata
Šarena strana
Impresum


Design by VA