Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2011. február

Címoldal
Vagy meglepődünk vagy nem
Községi hírek, események
Egytálétel a rászoruló gyerekeknek
Önkormányzati hírek
Nyíltan minden kérdésről
A Második Helyi közösség tanácsa
Megbeszélés az állatkert jövőjéről
Lehetőség
Házasság világnapja Pécsett
A hagyomány újraéled
Készülődés a méhészeti idényre
Az identitás a családban dől el
A Vadvirág óvodás furulyásai
Gyermekszínjátszóink jubíleuma - III.
Zenészek a kanadai magyar közösségben
Megasztár-koncert Adán
Szűrővizsgálattal megelőzhető
Rendőrségi hírek
Hírek
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Rendezett (lesz) a temetőnk
Szakszervezeti hírek
Zöld levél
Utcák, nevek – utcanevek - V.
Sport
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

ÖNKORMÁNYZATI HÍREK

Együttműködés Tiszasziget és Ada között
Magyarország–Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program

    Bilicki Zoltán Ada község elnöke és Bodó Imre Tiszasziget polgármestere 2011. január 18-án Együttműködési Megállapodást írtak alá közös pályázat benyújtása céljából.
    Az IPA első, korábbi fordulójának tapasztalatai alapján is megállapítható, hogy a projektek megvalósításának eredményeképpen a magyar partnereknél, már az előző időszakban felhalmozódott, jelentős európai uniós pályázati, kivitelezési tapasztalat kerül átadásra a szerb (vajdasági) partnerek felé. Tiszasziget és Ada települések, közös megállapodásuk értelmében döntöttek, hogy a már említett „Vízszabályozás kisebb intézkedései” jogcímre nyújtanak be egy a „Medermorfológia és vízminőség védelmi ellenőrzést” célzó pályázatot, kijelölik a Vezető Kedvezményezettet, jelen esetben Tiszasziget Önkormányzatát. A megvalósításra az elképzelések szerint a településeket képviselő közös szakemberekből álló kollektíva kerül felállításra, mely felelős a beszerzések, kivitelezések teljes megvalósításáért, a gazdasági elszámolásért.
    Az egyes településeken az alábbi beruházások valósulnak meg, az együttműködés által benyújtott pályázat megnyerése esetén: (figyelembe véve, hogy a tervezett beruházási költség 90%-a Ada, 10%-a Tiszasziget településen megvalósuló beruházásokat fed le)
    – ADA településen: az IPA első fordulójában megnyert és ez évben megvalósuló szennyvíztisztító-telep tisztított szennyvízének a Tisza folyóba történő sodorvonali bevezetésének megoldását, illetve a Tisza vízminőségének ellenőrzését, az esetleges szennyezések jelzése érdekében. Mindkét feladatrészre kialakult és kiforrott kivitelezési technológiák állnak rendelkezésre.
    – Tiszasziget a Tisza és a térségi ivóvízbázis állapotának, minőségének mérésére és a folyamatos ellenőrzések érdekében egy komplett, mobil folyómeder- és vízminőség mérő és elemző berendezést tervez beszerezni és működtetni.
    – A beruházás tervezett összköltsége: 880.000 EUR, a projektum várható kezdete 2011. szeptember hó, a megvalósítás tervezett időtartama pedig 12 hónap. Az Együttműködési Megállapodás aláírása a tiszaszigeti polgármesteri hivatalban történt.


Dobosok az elnöknél

    Bilicki Zoltán, Ada Község elnöke fogadta az Adai Dobosok Klubjának képviselőit. Vezetőjük Kis Juhász István – Hena, röviden bemutatta a klubbot, beszámolt eddigi tevékenységükről, céljaikról. Az idén, augusztus végén I. Ritmus Fesztivál Ada 2011 néven rendezvényt szerveznek, melynek elsődleges célja, hogy összevonják mindazokat a szervezeteket, együtteseket, amelyek úgymond „ritmussal” foglalkoznak. Az önkormányzat támogatásban részesíti ezt a rendezvényt. Kihasználva az alkalmat, Bilicki Zoltán községi elnök köszönőlevelet adott át Henának, amiért a klub tagjai részt vettek a Tisza-híd átadási ünnepségén.

Újra melegek a tantermek

    Bilicki Zoltán, Ada Község elnöke ez év január 19-én meglátogatta Solymosi Évát, az adai Cseh Károly Általános Iskola megbízott igazgatóját. A találkozó fő célja az volt, hogy elbeszélgessenek az eddigi befektetésekről, amelyek a központi fűtéshez való új kályhákra és radiátorok számának növelésére irányultak azokban a tantermekben, ahol szükséges volt. A költségeket mintegy kétmillió dinár összegben az önkormányzat állta. A megbízott igazgató nagy-nagy örömére most meleg van az iskolában, ami számukra nagyon sokat jelent, mivel az előző évben sok gondjuk akadt a fűtéssel, amikor is a diákoknak az órákon nagykabátban kellett ülniük.
    A község elnöke kijelentette, hogy ezzel az Ada község területén működő általános iskolák összes épületében befejezték a kazánok felújítását.


A MAGYAR NAGYKÖVET ADÁN

    Tóth Tamás parlamenti képviselőnk kezdeményezésére Bilicki Zoltán, Ada község elnöke, Világos Tibor alelnök, Csonka Áron, a községi Képviselő-testület elnöke, az önkormányzat képviselőivel közösen 2011. február 3-án fogadták Nikovitz Oszkárt, a Magyar Köztársaság újonnan kinevezett belgrádi nagykövetét, valamint Kapronczay Péter II.o. titkárt.
    Látogatásuk célja az volt, hogy ezen a többségében magyarlakta területen megismerkedjenek az új vezetőséggel, fejlesszék az eddigi kapcsolatokat, valamint, hogy – szükség esetén – támogatást, illetve segítséget nyújtsanak az uniós pályázatok terén. A vendégek a későbbiekben találkoztak az IFIX Ifjúsági Szervezet képviselőivel, és az iskolák igazgatóival, akikkel beszélgetést folytattak a magyarországi iskolákkal és szervezetekkel való kapcsolataikról és támogatásokról a különböző pályázatok elnyeréséhez.


48 órás rendszer

    Ada község a szolgálataival azt akarja, hogy modern, progresszív intézményként legyen felismerhető, amely a polgárok elkötelezett, hatékony szolgáltatója.
    A problémák, amelyekre legjobban hatni tudunk, és a polgárok alapvető szükségleteit érintik, a kommunális területhez tartoznak.
     Gyakran megesik, hogy ezen a téren a polgárok nagyon nehezen kapnak választ a kérelmeikre, és nem ritka, hogy túl sokat várnak a probléma megoldására.
    A 48 órás rendszer úgy van kigondolva, hogy a polgároknak és a jogi személyeknek napi 24 órában a rendelkezésére álljon.
    Minden hívás feljegyzésre és tárolásra kerül, és 48 órás határidőben egyetlen kérelem sem marad válasz nélkül.
    A rendszer lehetővé teszi a kérelmek fogadását, illetve a hibák bejelentését, a három legtöbbet használt modern kommunikációs módszerrel: telefonhívás 024-852-106 102 mellék (lehetőség az interaktív hanginformáció használatára), internet cc@ada.org.rs, és mobiltelefonos 062 88 58 000 SMS üzenetek.
    A projektum végső használói a polgárok és a jogi személyek, akiknek a kommunális problémáikkal összefüggésben kapcsolatfelvételre van szükségük a rendszerbe bevont községi szolgálatokkal, valamint a KKV szolgálataival, amelyek a rendszert ki tudják használni a polgárok kérelmeinek könnyebb és hatékonyabb feldolgozására.
    Éljenek a lehetőséggel!

Dragin Miricki Zita

februar 2011.

Naslovna strana
Opštinske vesti, događaji
Vesti iz lokalne samouprave
Vesti
Stanje bezbednosti
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikata
Šarena strana
Impresum


Design by VA