Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2011. február

Címoldal
Vagy meglepődünk vagy nem
Községi hírek, események
Egytálétel a rászoruló gyerekeknek
Önkormányzati hírek
Nyíltan minden kérdésről
A Második Helyi közösség tanácsa
Megbeszélés az állatkert jövőjéről
Lehetőség
Házasság világnapja Pécsett
A hagyomány újraéled
Készülődés a méhészeti idényre
Az identitás a családban dől el
A Vadvirág óvodás furulyásai
Gyermekszínjátszóink jubíleuma - III.
Zenészek a kanadai magyar közösségben
Megasztár-koncert Adán
Szűrővizsgálattal megelőzhető
Rendőrségi hírek
Hírek
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Rendezett (lesz) a temetőnk
Szakszervezeti hírek
Zöld levél
Utcák, nevek – utcanevek - V.
Sport
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

Az adai méhészek évi közgyűléséről
KÉSZÜLŐDÉS A MÉHÉSZETI IDÉNYRE
Ábrahám József, Pothorcki József és Marjan Milošev a kitüntetettek
  • Ahogy múlnak a napok, egyre közelebb kerülünk a tavaszhoz, majd a nyárhoz, ami a méhészek számára a legszebb évszak, hiszen ekkor lendül csak igazán munkába a több tízezer vagy százezer méhecske, hogy a kaptárba vigye a mindannyiunk által olyan jól ismert és kedvelt, termé-szetes eledelt, a mézet.

    Az adai méhészegyesület már régóta Tamaskó József, egykori legendás helybeli méhész nevét viseli, aki – többek között – a messzebb tájakon is ismert és közkedvelt Tamaskó kaptár megalkotója volt, a róla elnevezett méhészegyesület pedig az egyik legöregebb Vajdaságban: jövőre ünnepli fennállásának 125. évfordulóját.
    A február 9-én megtartott idei évi közgyűlésen szép számú méhész vett részt. Nem is csoda, a tagság négy településről verbuválódott: Adáról, Moholról, Törökfaluból és Völgypartról, és ahogy Lakastos Zsolt egyesületi elnök megállapította, legtöbbjük tevékenyen ki is veszi a részét az egyesület munkájából.


Lakatos Zsolt elnök beszámolóját mondja

    A közgyűlés vendége volt Világos Tibor községi alelnök is, aki megjelenésével és biztató szavaival nagy tetszést keltett a méhészek között, de ott volt Tóth László, a Zöld Sziget Ökológiai Mozgalom elnöke is.
    A tavalyi munka- és pénzügyi eredményeket Marjan Milošev ismertette, és szinte elejétől a végéig csak dicsérő szavakat hallottunk tőle.
    Elmondta, hogy tavaly mindenben a jogszabályoknak megfelelően jártak el, kidolgozták és el is fogadták az egyesület új alapszabályzatát. Ennek betűje nyomán megválasztották az új szerveket, bizottságokat, elvégezték a szükséges regisztrációt és pályázatokon is részt vettek, sőt bekapcsolódtak a Tartományi Mezőgazdasági, Erdészeti és Vízgazdálkodási Titkárság A méhek és a jövőnk elnevezésű akciójába. Ezen kívül részt vettek az újvidéki méhészeti tanácskozáson, az adai 10. Tisza menti tavasz rendezvényen, az őszi, adai mézvásáron és méhészeti előadásokat is szerveztek, illetve hallgattak, valamint járatják és olvassák a Méhészet (Pčelarstvo) szak-folyóiratot is.
    Ami fontos, a 20 tagból álló közösség mintegy 1000 kaptár méhhel rendelkezik és tavaly kaptáronként 20 kg mézet termeltek, amit jónak értékeltek.
    Milošev úr elsorolta az idei évre vonatkozó terveiket is, amiből kitűnik, hogy az eddigi sikeres munkát kívánják folytatni. Minden méhészeti vonatkozású újdonsággal megismertetik a tagságot, továbbra is részt vesznek az újvidéki szaktanácskozáson, az idén Csókán megrendezésre kerülő 21. Tisza menti tavasz rendezvényen és a késő őszi adai, a Zöld Sziget által rendezendő, hagyományos mézvásáron és tervezik számottevő mézelő fajtájú facsemete elültetését is megfelelő területen.
    Egyhangú határozattal úgy döntöttek, hogy a tavalyi eredményekért A 2010-es év legjobb fiatal méhésze címet Ábrahám Józsefnek (őt mutattuk be a Mézédes riport karácsonyra című írással a decemberi számban), A 2010-es év legjobb idős méhésze címet Pothorcki Jánosnak ítélik oda, Marjan Milošev pedig egyéni Köszönőlevelet kap eddigi eredményes és pedáns munkájáért.

Szöveg és kép: Király János

februar 2011.

Naslovna strana
Opštinske vesti, događaji
Vesti iz lokalne samouprave
Vesti
Stanje bezbednosti
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikata
Šarena strana
Impresum


Design by VA