Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2011. február

Címoldal
Vagy meglepődünk vagy nem
Községi hírek, események
Egytálétel a rászoruló gyerekeknek
Önkormányzati hírek
Nyíltan minden kérdésről
A Második Helyi közösség tanácsa
Megbeszélés az állatkert jövőjéről
Lehetőség
Házasság világnapja Pécsett
A hagyomány újraéled
Készülődés a méhészeti idényre
Az identitás a családban dől el
A Vadvirág óvodás furulyásai
Gyermekszínjátszóink jubíleuma - III.
Zenészek a kanadai magyar közösségben
Megasztár-koncert Adán
Szűrővizsgálattal megelőzhető
Rendőrségi hírek
Hírek
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Rendezett (lesz) a temetőnk
Szakszervezeti hírek
Zöld levél
Utcák, nevek – utcanevek - V.
Sport
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

Házasság világnapja Pécsett

    Sokadszor hívtak már bennünket Pécsre a Székesegyház Nagycsaládos Egyesület vezetői. A sors fintora folytán eddig csak minden második találkozóra jutottunk el. Az idén 3. alkalommal vettünk részt a vendéglátóink által szervezett ünnepségen.
    A házasság világnapját minden alkalommal tartalmas és hangulatos műsorral teszik feledhetetlenné. Az idén ez talán még sikeresebb volt, mint a korábbi években és ennek köszönhetően el is határoztam, hogy jövőre nálunk Vajdaságban is szervezünk hasonló rendezvényeket, hiszen  nekünk is fel kell hívnunk a közvélemény figyelmét, mennyire fontos a házasság intézménye és mennyire szükség van a stabil párkapcsolatokra.
    Mivel útitársainkkal 2 órával korábban Pécsre érkeztünk, ezért egy kis városnézéssel kezdtük a napot és azonnal feltűnt, hogy Európa kulturális fővárosa még szebb, vonzóbb, mint korábban volt. Végig sétáltunk az Aradi vértanúk útján, megcsodáltuk a hősök szobrait, majd a Széchenyi tér felé indultunk. Megcsodáltuk a belvárosi Plébánia templomot, a Gázi Kaszim Dzsámiját, azzal a különleges haranggal, amely csak akkor emelkedik a magasba, amikor  megszólal. A Szentháromság-szobor, az örökmécses, Hunyadi János lovasszobra, megyeháza, Városháza, Nádor Szálló, mind-mind csodálatos.
    A program az Ágoston téri templomban tartott istentisztelettel kezdődött, ahol a házasság világnapja alkalmából köszöntötték a híveket. A zenével, imádsággal egybekötött igehirdetésnek különleges hangulatot kölcsönzött, hogy erdélyi, felvidéki és délvidéki vendégek is voltak a padsorokban.
    A délutáni és esti műsort a Tettye irodaházban tartották meg. A vendégek köszöntése után a jubiláló házastársakat szólították ki és részesítették ajándékban. Dr. Sámson László a pécsi  egyesület elnöke ajándékot adott át a Kárpát-medence más vidékeiről érkezett vendégeknek is. Ezután tartott dr. Székely András előadást, majd pedig dr. Szabó Endre, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége alelnöke tartotta meg. Családok a változóban levő Európában című értekezését .A vacsora után táncházat és bálat tartottak. Az éjszakát a Hjanóczy kollégiumban töltöttük, ahol még egy 3 órás  beszélgetésünk volt a mátyusföldi Pásztor Csabával és feleségével.
    A kollégiumi reggeli után indultunk vasárnap reggel a Székesegyházban megtartott misére. Különleges hangulata volt ennek az istentiszteletnek abban a hatalmas építményben, amely teljesen megtelt hívőkkel. A jelenlévők között megtartott szentbeszéd, a zene és az a rengeteg kisgyerek egy életre szóló élményt jelentett. A közös imádság másként hangzott ebben a történelmi környezetben.
    Pécs a szőlő és a bor nemzetközi városa, a régió gasztronómiai  központja is. A város Mária Terézia korából származó – és ma is használatos – címerében is meghatározó motívum a szőlőültetvény ábrázolás. A történelmi belváros alatt húzódó több szintes pincerendszert volt alkalmunk végigjárni, ahol az első magyarországi és ma is működő pezsgőüzemet (Littke Pezsgőgyár, 1859.) néztük meg.
    A hosszú séta után jólesett a Ledina étteremben elfogyasztott közös ebéd. Vendéglátóinktól azzal búcsúztunk el, hogy jövőre ismét találkozunk Pécsett, ahol még rengeteg olyan látnivaló maradt, amelyeket majd megmutatnak nekünk. Persze mi sem maradunk adósak és meghívtuk pécsi barátainkat az ikrek nemzetközi találkozójára és a nagycsaládosok nemzetközi seregszemléjére, amelyeket az idén nyáron Vajdaságban szervezünk.

- ns

februar 2011.

Naslovna strana
Opštinske vesti, događaji
Vesti iz lokalne samouprave
Vesti
Stanje bezbednosti
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikata
Šarena strana
Impresum


Design by VA