Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2011. február

Címoldal
Vagy meglepődünk vagy nem
Községi hírek, események
Egytálétel a rászoruló gyerekeknek
Önkormányzati hírek
Nyíltan minden kérdésről
A Második Helyi közösség tanácsa
Megbeszélés az állatkert jövőjéről
Lehetőség
Házasság világnapja Pécsett
A hagyomány újraéled
Készülődés a méhészeti idényre
Az identitás a családban dől el
A Vadvirág óvodás furulyásai
Gyermekszínjátszóink jubíleuma - III.
Zenészek a kanadai magyar közösségben
Megasztár-koncert Adán
Szűrővizsgálattal megelőzhető
Rendőrségi hírek
Hírek
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Rendezett (lesz) a temetőnk
Szakszervezeti hírek
Zöld levél
Utcák, nevek – utcanevek - V.
Sport
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

HÍREK

Szent Száva ünnepe

    Az adai Műszaki iskola, mint minden évben, az idén is szerény ünnepi műsor keretében megemlékezett Szent Száváról, az iskola védőszentjéről. Az ünnepségre január 26-án került sor az iskola előcsarnokában, amikor az igazgató Miklós Nándor rövid ünnepi beszédében üdvözölte a megjelent vendégeket, tanárokat és diákokat, majd röviden méltatta védőszentjük érdemeit, amit a nép tanításáért, szellemi felvirágzásáért tett.
    Az ünnepi műsorban az Bartók Béla alsó fokú zeneiskola énekkara és növendékei (harmonika, szólóének) valamint az iskola diákjai léptek fel. Az iskola ünnepét jelenlétével megtisztelte Horváth Zoltán igazgató és Lévai Ferenc gyakorlati oktatásvezető, a makói testvériskola képviselői, Gruber Ferenc az önkormányzat képviseletében, Varga Elfride a II. Helyi Közösség, Vastag János az I. Helyi Közösség képviseletében, nem utolsó sorban Boško Simić, az adai pravoszláv egyház pópája, aki rövid istentiszteletet mutatott be Szent Száva emlékére.

-nos


Jelentős beruházások
a Corvinus Zrt. jóvoltából

    A budapesti székhelyű Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zártkörűen Működő Részvénytársaság az Új Kézfogás Közalapítvány által ellátott közhasznú feladatot annak jogutódjaként mint nonprofit gazdasági társaság látja el. Ez a közhasznú tevékenység tartalmát tekintve határon túli magán-, illetve jogi személyeknek állami támogatás nyújtását jelenti.
    A Panorama – Körkép Tájékoztatási Társaság az adai székhelyű Jusoft Kft. közreműködésével sikeresen pályázott 2010-ben a fent említett gazdasági társaság pályázatán, és így 2.000.000.- Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült. Ezeket a céleszközöket egy új, gazdasági kérdésekkel foglalkozó honlap (www.panoramada.info) létrehozására és a munkánkhoz elengedhetetlen új felszerelés beszerzésére használtuk fel.
    Az új honlapunkon megjelenő gazdasági vonatkozású cikkek tartalmából a helybeli, a vidéki és a külföldi polgárok teljes képet kapnak Ada Község gazdasági helyzetéről, a lakosok életszínvonaláról, a községbeli fejleményekről. Ennek köszönhetően könnyebben születhetnek új ötletek, új vállalkozások jöhetnek létre, és megoldást lehet találni a problémák csökkentésére, illetve az életszínvonal növelésére.

Vastag Róbert

Vajdaság meteorológiai weboldala

    Tavaly augusztus 20-án alakult meg Vajdaság első magyar amatőr meteorológiai weboldala. Az oldalt egy magyarkanizsai fiatalember, Körmöczy Antal alapította. Az adai Trombitás Olivér a VajdaságMet adminisztrátora. Az oldal naponta frissülő 5 napos táblázatos és 2 napos szöveges, illetve térképes (reggel, délután, este) előrejelzéssel szolgál Vajdaság területére. Emellett még észlelési naplót is vezet, így bárki beküldheti az aktuális időjárást a naplóba. Céljuk a jelenlegi legkorszerűbb technológiák felhasználásával előrejelezni a heves zivatarokat és figyelmeztetni a lakosságot.
    Terveikben szerepel még, hogy a nyár folyamán megalapítják a Vajdasági Viharvadászok Egyesületét. Szeretettel várnak mindenkit a VajdaságMet oldalára.
    Cím: www.vajdasagmet.rs


A magyar kultúra napja

    A magyar kultúra napja (január 22.) alkalmából január 20-án színvonalas ünnepi műsort tartottak a városháza dísztermében a Szarvas Gábor Könyvtár szervezésében. Először a Musica Humana kamarakórus énekelte el a magyar himnuszt, majd Hódi Éva mondott ünnepi beszédet. Részletek belőle: – A magyar kultúra napját 1989-ben kezdték megünnepelni, városon, falun egyaránt, határon innen és túl. Január 22-éhez egy jelentős esemény fűződik: ezen a napon szatmárcsekei birtokán 1823-ban fejezte be nagy magyar költőnk Kölcsey Ferenc a Himnusz című versét, ami nyomtatásban csak 1828-ban jelent meg. A költemény későbbi sikeréhez nagyban hozzájárult, hogy 1844-ben Erkel Ferenc zeneszerző, zenét komponált hozzá, amit még ugyanazon évben bemutattak a Nemzeti Színházban. Később, 1903-ban Magyarország hivatalos himnuszává lett… Kölcsey verséből a magyar nép szenvedései, harcai, sorsfordulói érződnek ki, Istenhez fohászkodik, hogy hozzon e népre víg esztendőt. A magyar kultúra napja ünnep a magyar irodalom és kultúra számára. Alkalom ez arra is, hogy elgondolkodjunk, mi is számunkra a kultúra, és milyen jelentősége van a mai világunkban, amikor egyre jobban háttérbe szorul a társadalmi, gazdasági helyzet miatt. A kultúrára egyre kevesebb pénz jut. Ez a nap alkalom arra is, hogy megemlékezzünk íróinkról, költőinkről, történelmünk nagyságairól… Át kell gondolni azt is, hogy jól végezzük-e a feladatainkat? Nagy feladat ez de egyúttal nemes is, melyet igyekszünk az utánunk jövő generációnak átadni, hiszen ez egyik alapvető célunk…
    A műsor további részében fellépett Guzsvány Izabella budapesti operaénekesnő, aki magyar népdal feldolgozásokat, operettrészleteket, musicalrészleteket és operaáriákat adott elő nagy sikerrel. Zongorán kísérte Trost Lúcia. Utána következett Bartuc Bettina Sík Sándor: Magyarnak születtem című versével, majd Krnács Erika zentai szavalóművész Füst Milán és Babits Mihály prózáiból olvasott fel részleteket, majd Pilinszky János verseiből szavalt. A műsor befejező részében újra a Musica Humana lépett színre, és Liszt Ferenc műveit adta elő.

Bálizs Géza


Vigyázat, tűzveszély!
Mit kell tudni odahaza a tűzmegelőzésről?

    Sokan közülünk talán nem is tudjuk, hogy egy kis odafigyeléssel mi is megelőzhetjük a tűzeseteket. Hogy hogyan? – erre szeretnék a következőkben választ adni.
    Először is tudni kell, hogy a tűz keletkezése szempontjából a lakás illetve ház legveszélyeztetettebb része a konyha, mivel ott van a legtöbb tűzveszélyes berendezés (gáz- és villanytűzhely, hűtőszekrény stb.)  de maga a bútorzat is tűzveszélyes lehet. A másik veszélyes hely a hálószoba, különösen, ha a dohányzók szempontjából nézzük. Az elejtett égő cigaretta lángra lobbanthatja a takarót, a függönyt és más könnyen gyulladó használati tárgyat. A pincében is gyakran üthet ki tűz, ami még kisebb mértékben is igen veszélyes, mert a felgyülemlett füst mérgezést okozhat a lépcsőházba lépéskor. Ilyen esetben legjobb, ha a lakásban maradnak, vizes ruhát tesznek az ajtók nyílásához és kinyitják az ablakot. Ugyanakkor értesítik a tűzoltókat.
    A szakszerűtlenül beépített villanyhálózat is okozhat tüzet a lakásban, különösen a régebbi vezetékekre vonatkozik ez, amikor nincsenek megfelelően elszigetelve és védőburokba rakva. Gyakran történhet rövidzárlat a kapcsolókban, konnektorokban, különösen, ha nincsenek szakszerűen földelve. Fontos, hogy a külső dobozok kifogástalan állapotban legyenek, mert akár a villámot is oda húzhatja és kész a tragédia. Ezért minden lakótömbnek kell, hogy legyen villámhárítója. A villamos berendezések vezetékei, csatlakozásai is veszélyesek lehetnek, ha nem a tűzvédelmi törvény előírásai szerint vannak beszerelve. Ezekkel kapcsolatban a következőket kell tudni: 1. Ha elmennek otthonról, ne hagyják bekapcsolva azokat a berendezéseket, amelyeket időnként használnak (tűzhely, mosógép, melegítők, vasaló), 2. Ha hosszabb ideig távol maradnak otthonuktól, ezeket a berendezéseket kapcsolják ki a konnektorokból, 3. A melegítőket, hőtároló kályhákat sosem hagyják bekapcsolva, ha nem tartózkodnak otthon, 4. A rezsót, vasalót csak akkor tegyék el, ha teljesen kihűlt, 5. A konyhai szagelvonót rendszeresen tisztítsák, mert a zsírral teli filter könnyen begyulladhat, 6. A villanytűzhely fölött vagy közelében ne legyen függöny, konyharuha stb. 7. A propán-bután palackkal óvatosan kell bánni, és az elzáró szelepet csak akkor szabad kinyitni, amikor használjuk a palackot. Ha gázszagot érzünk a levegőben, ne nyissuk meg a szelepet, ne használjuk a villanykapcsolót, mert a szikra robbanást idézhet elő, 8. Ha túlmelegszik a vezeték, kapcsoló, ne használjuk őket míg a szakember át nem nézi, 9. A kiégett biztosítékokat eredetivel helyettesítsük, és ne magunk javítsuk meg őket, 10. A különféle freon gázzal működő sprayek tárolása tilos a hőforrások közelében, 11. Tartsunk otthon kézi tűzoltó készüléket, és szükség esetén használjuk is, 12. A 10 éven aluli gyerekeket ne hagyjuk felügyelet nélkül, ne adjunk még játékból sem kezükbe öngyújtót, gyufát stb.
    Ha széntüzelésű kályhákat használunk melegítésre, ügyeljünk a gyakori szellőztetésre, ugyanis ezek a kályhák ajtajuk kinyitásakor szénmonoxidot engednek ki, és ez mérgező az emberre. A tömbházak lépcsőzete közelében minden emeleten kell lennie legalább egy tűzoltó készüléknek.

Bálizs Géza


Tűz és víz

    A temerini TAKT képzőművészeti és alkotótábor résztvevőinek műveiből nyílt egy kiállítás Adán a Szarvas Gábor könyvtár kiállítótermében január 31-én. Megtudtuk, hogy a tábor munkájában főleg fiatal képzőművészek vesznek részt, elsősorban Vajdaságból (Temerin, Szabadka, Topolya, Zenta, Magyarkanizsa, Nagybecskerek, Óbecse, Újvidék), de voltak Szegedről, Budapestről, Mórahalomról, sőt még Szarajevóból is. A kiállítást Tallós Zsuzsa és Papp Ágnes fiatal temerini képzőművészek nyitották meg, és ismertették a tábor munkáját. A szokatlan című kiállításon szinte minden technika képviselve volt és dominált a modern irányzat. A tárlat február elején zárult.

Bálizs Géza


Így leszünk, így vagyunk

    A Szarvas Gábor Könyvtár olvasótermében február 10-én bemutatták dr. Sági Zoltán neuropszichiáter – pszichoterapeuta tavaly megjelent. Így leszünk, így vagyunk című könyvét, melynek alcíme: Kisebbrendűségi érzéseink szigetei. Néhány szó a szerzőről: A szerbcsernyei születésű orvos Zentán fejezte be a középiskolát, majd a debreceni Orvostudományi Egyetemen orvosi diplomát, Belgrádban pedig az elme- és ideggyógyászati szakon pszihoterápiás képesítést szerzett, majd a törökkanizsai ideg- és elmegyógyászati osztály főorvosa lett. Később Szabadkára került ahol a kórház neuropszichiáteri osztály vezetője mind a mai napig.
    A könyvbemutató keretein belül a szerzővel dr. Hódi Sándor beszélgetett, és ez alkalommal feltárta a gyermekkorának érdekesebb részleteit, majd a beszélgetés a könyv tartalmára terelődött. Több szó esett a kisebbrendűségi érzésről, a szorongásról, az érzelmekről, a szülő-gyerek kapcsolatáról a stresz-helyzetekről stb. Érdekes és tanulságos est volt mindazok számára, akik részt vettek ezen a könyvbemutatón.

Bálizs Géza


A Csanalas nem hagyja magát


A természet visszaveszi a magáét! A Törökfalu felé vezető út Nagypál-tanya előtti szakasza az áradástól szinte járhatatlan. Nem is csoda! Hajdanán itt volt egy természetes vizes ér, a Csanalas, ami most visszaköveteli a saját medrét!


Kábítószer vagy élet – válaszd  az életet!

    Az adai rendőrállomás és az önkormányzat közös szervezésében 2011. január 28-án Moholon a Kultúrházban előadásra került sor Kábítószer vagy élet – választd az életet! címmel . A polgárok és a média reakciója felettébb pozitív volt, kifejezve azt az óhajt, hogy a jövőben minél több községben kellene szervezni több ilyen típusú előadást.
    Az előadáson többek között részt vettek a péterrévei Élők földje kolostor védencei, Raffai Davor, az adai rendőrállomás bűnügyi nyomozója, dr. Horvát Arežina Erika, Nagy László, az EN PRONA civil szervezet képviselői és az a szülő, akinek gyermeke a narkotikum áldozata lett.
    A péterrévei Női ház kolostor egyik lakója, név szerint az újvidéki Dejana Ćirlić (33 éves) a kábítószer-élvezést a kolostori élettel váltotta fel. Dejana és nővérei hittel és imádsággal töltik ki napjaikat, azzal az eltökélt szándékkal, hogy legyőzik a rosszat, amely megfertőzte elméjüket, lelküket és testüket.
    A péterrévei Női ház része az Élők földje közösségnek, amit az Újvidék melletti kovilyi kolostor testvéri közössége indított, azzal a szándékkal, hogy segítsen a függőségben szenvedőknek. „Próbatételre” – azaz rövid otthoni látogatásra egy év benntartózkodás után kapnak lehetőséget. A kolostorban semmiféle blokkolót (azaz gyógyszert, ellenszert), nem kapnak, csupán imádsággal erősítik a függőség elleni harcukat.
    A Női házban jelenleg 15 leány tartózkodik, mégpedig Belgrádból, Svilajnacról, Szabadkáról, Nagybecskerekről és más helységekből. Volt időszak, amikor a legfiatalabb védenc 14, a legidősebb 38 éves volt.


A biblia időszerűsége

    Dr. Reisinger János budapesti irodalomtörténész ez évi előadássorozatának első részét tartotta február 16-án az adai Szarvas Gábor könyvtár olvasótermében, Rúth könyve címmel.
    A vendéget és a közönséget Hódi Éva, a könyvtár igazgatója üdvözölte, majd dr. Reisinger rátért előadásának ismertetésére, azaz Rúth könyvének, mint bibliai témakör ismertetésére került sor. A történet, amit példaként hozott fel 3200 ezelőtt játszódott le, de a bibliát olvasva, ma is időszerűnek tűnik. Az esemény úgy kezdődik, hogy egy család elhagyja hazáját és máshol, a Moabiták földjén próbál szerencsét, de a családban hárman meghalnak. Az előadó több szempontot magyarázott meg a történettel kapcsolatban. Első: a költözködés, más vidéken kezdeni új életet, második: a fájdalom az elhunytak iránt, harmadik: az anyós és a menye közötti szoros, példaértékű kapcsolat, negyedik: a munka, ötödik: a megözvegyülés utáni új házasság lehetősége, hatodik: az időskori házasság…
    Dr. Reisinger befejezésül ajánlotta, hogy olvassuk a Bibliát, mert abban mindig található valami új, tanulságos történet!

Bálizs Géza

februar 2011.

Naslovna strana
Opštinske vesti, događaji
Vesti iz lokalne samouprave
Vesti
Stanje bezbednosti
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikata
Šarena strana
Impresum


Design by VA