Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2011. február

Címoldal
Vagy meglepődünk vagy nem
Községi hírek, események
Egytálétel a rászoruló gyerekeknek
Önkormányzati hírek
Nyíltan minden kérdésről
A Második Helyi közösség tanácsa
Megbeszélés az állatkert jövőjéről
Lehetőség
Házasság világnapja Pécsett
A hagyomány újraéled
Készülődés a méhészeti idényre
Az identitás a családban dől el
A Vadvirág óvodás furulyásai
Gyermekszínjátszóink jubíleuma - III.
Zenészek a kanadai magyar közösségben
Megasztár-koncert Adán
Szűrővizsgálattal megelőzhető
Rendőrségi hírek
Hírek
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Rendezett (lesz) a temetőnk
Szakszervezeti hírek
Zöld levél
Utcák, nevek – utcanevek - V.
Sport
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

VESTI

Cветосавски бал у Aди

    У организацији Српске Православне Црквене општине у Ади је, по устаљеној традицији, у ресторану хотела „Парк“ у Ади, 22. јануара 2011. године, одржан Светосавски бал. Балу су поред многобројних угледних и уважених становника Аде и околине присуствовали: Жарко Ракић са супругом Оливером, црквени кумови, господин Золтан Билицки, председник општине Ада, господин Тамаш Тот, народни посланик, господин Јожеф Тобијаш, покрајински посланик, жупник Миклош Сауер и капелан Данијел Мештер, свештеници сестринске Римокатоличке цркве у Ади.
    На самом почетку свечаности, парох ађански изврши чин резања славског колача и благослов кољива, поздрави присутне бираним речима, а затим се отпоје Светосавска химна. У наставку вечери буде уприличен пригодан музички део са извлачењем томболе.
    Прикупљеним новчаним средствима, од организовања светосавских балова, Српска Православна црква у Ади је, у предходних неколико година, купила 4 тоне потребног бакарног лима и за њега потрошила 2,5 милиона динара. У наредном периоду планира се генерална обнова крова и спољашње фасаде храма Вазнесења Господњег у Ади. Са израђеним пројектом за обнову храма, од стране Покрајинског завода за заштиту споменика културе, Црква је конкурисала код Фонда за капитална улагања Војводине, очекујући њихово разумевање и помоћ.
    Српска Православна црква у Ади се захваљује и благодари свим људима добре воље који помажу организовање и одржавање Светосавског бала, желећи Њима и њиховим породицама свако добро од Господа.

Протонамесник Бошко Симић
парохађански


Дрога или живот – ти бирај живот

    У организацији Полицијске станице Ада и локалне самоуправе општине Ада, 28. јануара 2011. године, у Молу одржано је предавање на тему «Дрога или живот – ти бирај живот». Реакција грађана и медија на ово предавање била је веома позитивна са жељом да оваквих предавања буде што више и у другим местима и општинама.
    На трибини су учествовали штићеници Манастира «Земља живих» из Бачког Петровог Села, Рафаи Давор – криминалистички полицајац ПС Ада, др. Хорват Арежина Ерика, Нађ Ласло, ЕН ПРОНА невладина организација и родитељ детета које је умрло од последица употребе наркотика.
    Једна од штићеница Женске куће која се налази при Манастиру ''Успења пресвете Богородице'' у Бачком Петровом Селу, Дејана Ћирлић (33) из Новог Сада, наркоманско посртање заменила је манастирским животом, који је и Дејани и њеним сестрама испуњен молитвама и вером да ће победити пошаст која им је затровала ум, душу и тело.
    Женска кућа у Бачком Петровом Селу део је заједнице „Земља живих“, коју је покренуло братство манастира Ковиљ код Новог Сада како би помогли зависницима. Право на „проверу“ - краћи одлазак кући - штићенице добијају након годину дана у заједници, где не добијају „блокаторе“, већ молитвом јачају вољу у борби против зависности.
    Тренутно се у Женској кући налази петнаест девојака из Београда, Свилајнца, Суботице, Зрењанина и других места. Једно време најмлађа штићеница имала је само 14 година, а најстарија 38.

februar 2011.

Naslovna strana
Opštinske vesti, događaji
Vesti iz lokalne samouprave
Vesti
Stanje bezbednosti
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikata
Šarena strana
Impresum


Design by VA