Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2011. február

Címoldal
Vagy meglepődünk vagy nem
Községi hírek, események
Egytálétel a rászoruló gyerekeknek
Önkormányzati hírek
Nyíltan minden kérdésről
A Második Helyi közösség tanácsa
Megbeszélés az állatkert jövőjéről
Lehetőség
Házasság világnapja Pécsett
A hagyomány újraéled
Készülődés a méhészeti idényre
Az identitás a családban dől el
A Vadvirág óvodás furulyásai
Gyermekszínjátszóink jubíleuma - III.
Zenészek a kanadai magyar közösségben
Megasztár-koncert Adán
Szűrővizsgálattal megelőzhető
Rendőrségi hírek
Hírek
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Rendezett (lesz) a temetőnk
Szakszervezeti hírek
Zöld levél
Utcák, nevek – utcanevek - V.
Sport
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

Zenészek a kanadai magyar közösségben

    A guelphi magyar kultúrközpont, a Kossuth ház hétvégi műsorai között közkedveltek a zenés-táncos esték, az úgynevezett bálak, amelyek, főképpen most, a kanadai zord és fagyos téli hónapok monoton egyhangúságát igyekeznek megtörni, kiszínezni. A kultúrközpont zenei életében szép számban képviseltetik magukat az Ada községből kivándorolt zenészek.
    A különféle időkben érkező bevándorló generációk más és más múlttal, háttérrel érkeznek Kanadába, és ennek megfelelően az igények a kulturális programok iránt is változnak. Így jöttek létre és alakulnak meg még ma is különféle zenekarok, zenei kezdeményezések és amatőr zenei fellépések, amelyeknek a célja az, hogy kielégítsék az itteni dinamikus magyar közösségek elvárásait, ízléseit. A néhány közkedvelt zenekar közül kettőnek a vezetője már Ada község területén is ismert zenei múlttal rendelkezik. A moholi születésű Kovács László a Festival Orchestra nevet viselő zenekarát 2002-ben alapította. A négytagú zenekar tagjai billentyűkön, basszus gitáron, ritmus gitáron és szaxofonon játszanak. A Hungária Dance Band zenekar jelentős múltra tekint vissza a kanadai magyarság körében. Volford Róbert 1993-ben társult az akkor már igen népszerű zenekarhoz, majd 2000 körül átvette a vezetését. A szintén négy tagú zenekar harmonika, szóló gitár, basszus gitár és billentyűs felállításban játszik. Mind a két együttes nagyjából egy stílusú műfajt képvisel, amely a mulatós, magyar tánczene, örökzöld slágerek zenéit foglalja össze, magyar illetve külföldi előadóktól. Ezenkívül a Hungária Dance Band évente több alkalommal vendégszerepel az Amerika Egyesült Államokban is.


Gitárparádé Kanadában

    Tavaly, november végén másodszor került sor a guelphi magyar házban a Gitárparádé nevet viselő rendezvény megszervezésére. Ez a rendezvény mögött adai kezdeményezők állnak. Bajári Imre és Varga Sándor már régóta foglalkoztak a gondolattal, hogy egy újfajta, nyitottabb, a hagyományostól eltérő zenés estével kellene színesebbé tenni a Kossuth ház művelődési programajánlatát. Mivel mindketten már tinédzser koruk óta foglalkoztak zenéléssel, miután letelepedtek Kanadában, itt is meg szerették volna teremteni azt a zenei világot, amiben ők nőttek fel. Így olyan amatőr zenészek után kutattak, akik partnerként csatlakoznának hozzájuk. Így alakítottak zenekart Fáy (Cservenyák) Melinda és Tamás gitárkíséretével.
    Ugyanezen a rendezvényen a fiatalabb generáció, A Királyok nevet viselő zenekarral képviseltette magát melynek tagjai közül hárman is adai születésűek. Igor Stupavski tizenhárom évesen települt ki szüleivel Kanadába, csakúgy, mint Bajári Szabolcs. Gitározni tanultak és a hasonló korabeli barátokkal akik ugyancsak érdeklődtek a zene iránt 2003-ban zenekart alapítottak. Az ugyancsak adai születésű Horváth Csaba is csatlakozott hozzájuk és keyboard kíséretet biztosít a zenekar számára. Egészen 2009-ig kizárólag angol számokat játszottak, saját szerzeményeikkel is felléptek és albumot is adtak ki. A tavalyi évtől kezdtek el csak magyar zenét is játszani, és így újabb zenekarral gazdagodott a guelphi magyar közösség.
    Nekünk akik távol élünk szülőhazánktól ezek a magyar zenészek, zenekarok teszik lehetővé, hogy a jól ismert dallamokon keresztül szórakozhassunk és emlékezhessünk a „régi szép időkre”.

Volford Tünde

februar 2011.

Naslovna strana
Opštinske vesti, događaji
Vesti iz lokalne samouprave
Vesti
Stanje bezbednosti
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikata
Šarena strana
Impresum


Design by VA