Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2011. február

Címoldal
Vagy meglepődünk vagy nem
Községi hírek, események
Egytálétel a rászoruló gyerekeknek
Önkormányzati hírek
Nyíltan minden kérdésről
A Második Helyi közösség tanácsa
Megbeszélés az állatkert jövőjéről
Lehetőség
Házasság világnapja Pécsett
A hagyomány újraéled
Készülődés a méhészeti idényre
Az identitás a családban dől el
A Vadvirág óvodás furulyásai
Gyermekszínjátszóink jubíleuma - III.
Zenészek a kanadai magyar közösségben
Megasztár-koncert Adán
Szűrővizsgálattal megelőzhető
Rendőrségi hírek
Hírek
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Rendezett (lesz) a temetőnk
Szakszervezeti hírek
Zöld levél
Utcák, nevek – utcanevek - V.
Sport
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

A Második Helyi közösség tanácsa
megtartotta idei év első ülését

    A Második Helyi Közösség tanácsa az idén, már február 10-én tartotta első ülését. Napirendi pontként szerepelt a 2010-es év pénzügyi megvalósítása is. A tavalyi évben a helyi közösség 12.600.00,00 dinárból gazdálkodott.
    Egyik jelentősebb költségünk a Vuk Karadžić utca egy szakaszának aszfaltréteggel való áthúzása volt, ennek értéke 1 millió dinár. A szokásos útfoltozást is elvégeztük 350.000,00 dinár értékben.
    A nyugdíjasotthon előtti járda és a parkoló javítását is elvégeztük, valamint az esővíz elvezetését is ezen a helyen. Ugyanezek a munkálatok voltak a katolikus parókia és a Baraparti iskola előtt. Mindezek értéke 650.000,00 din volt.
    A Második Helyi Közösség területén két utca volt szilárd útburkolat nélkül, mely a községgel közösen a Nagyberuházási Alapból, pályázaton nyert pénzekből épült ki. Itt a terv dokumentációt a Második Helyi Közösség biztosította fél millió dinár értékben.


Járda és gépkocsi-parkoló javítása a baraparti iskola előtt

    A 2010-es évben a legnagyobb gondot a bőséges esővíz és a belvíz okozta. A helyi közösség részt vett a nyári időszakban a gyors intervenciókban. Besegítettünk ott ahol a polgároknak menteni kellett az ingatlanjait, mivel az esővíz elárasztotta  az udvarokat, hátsó épületeket, ólakat, istállókat, és volt olyan hely, ahol a lakóházba is behatolt.
    A Második Helyi Közösség protokollt írt alá a polgármesterrel, hogy az esővíz elvezető árkok kiásásánál a község végzi el a munkálatokat, a helyi közösség a betoncsövek beszerzését vállalta. Az árkok kiásása a Karađorđe, Svetozar Miletić, Đura Đaković, Krizsán Máté, Spang József utcában történik. A gunarasi  városrészben, mivel az utcákra nem lehet kivezetni a vizet, mert magasabban vannak, ezért az udvarokban és a kertekben kellett árkot ásni. Az önkéntes tűzoltók és a polgárok is részt vettek a víz pumpázásában, mi pedig üzemanyaggal segítettük őket. A nyílt csatornák létrehozáséhoz és a csövek beszerzéséhez a II. HK az elmúlt évben 1.750.000,00 dinárt költött. Ezeket a munkálatokat az idei évben is folytatni fogjuk.
    A zöldövezetek karbantartása, a vasút állomás melletti park és a közterületek rendezése is folyamatos volt. Minden évben megszervezzük a tavaszi lomtalanítást, tavaly is sikeres akció volt ez. A zöldövezet karbantartására  850.000,00 dinárt költöttünk.
    A közmunka programban is részt vettünk, két munkás dolgozott helyi közösségünk területén.
    A közvilágítás javítása folyamatos volt, a bejelentéstől számítva, két hétre cseréltettük a rossz égőket, és szükség szerint nagyjavítást is kellet végezni sok helyen. Ennek az értéke tavaly 700.000,00 din volt.
    A Zöld Sziget Ökológiai Mozgalom pályázatát támogattuk és kaptunk facsemetéket, és a Miroslav Antić utcában az út mentén ültettük el.
    Az Adica Üdültetési Közvállalat 3%-os  támogatást kapott a helyi járulékból 375.000,00 din értékben.


Csapadékelvezető árkok készültek a II. Helyi Közösségben

    Az iskolák megsegítésére 450.000,00 dinárt költöttünk, az általános iskola, a középiskola, a zeneiskola és a gunarasi óvoda részesültek ebből.
    A civil szervezetek, művelődési egyesületek és sportklubok 2-2%-ban részesültek a helyi járulékból, ez összesen 600.000,00 din volt.
    A II. HK támogatja a Körkép újság megjelenését, erre és a polgárok egyéb tájékoztatására 250.000,00 dinárt költöttünk.
    A polgárok megsegítése tételnél, egyéni kérelmek alapján, építőanyagban segítettük azokat a polgárokat, akiknek kidőlt a lakóházuk fala. Üzemanyagot is biztosítottunk a polgároknak a víz pumpázásához. Ezeknek a költségeknek az értéke 300.000,00 din.
    A Vajdasági brigádok és a Vuk Karadžić utca sarkán a szennyvíz átvezetéséhez tervdokumentációt készített a II. HK, ennek értéke 250.000,00 din.
    A Mezőgazdasági Titkárságnál pályázat által 600.000,00 dinárt nyert a II. HK, ezt a Budzsák  áteresztőjének a tisztítására költöttük, a zentai DTD végezte el ezeket a munkálatokat.
    A helyi járulék programja megvalósításához, a pályázatokhoz és a helyi közösség épületeinek karbantartásához és működéséhez  2.900.000,00 dinárt választottunk ki.
    Minden évben a II. HK megszervezi a télapóvárást, ahol a gyerekeknek biztosít szerény újévi csomagot, kb. 100.000,00 dináros értékben.

Varga Elfride

februar 2011.

Naslovna strana
Opštinske vesti, događaji
Vesti iz lokalne samouprave
Vesti
Stanje bezbednosti
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikata
Šarena strana
Impresum


Design by VA