Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2010. június

Címoldal
Emberek, képek, események
Önkormányzati hírek
Új bolt nyílt Törökfaluban
Vaskos volt a májusi KKT ülésanyaga
Rajta ifjak, útra fel!
Irány a gimnázium!
Újabb generáció búcsúzott a középiskolában
Világszínvonalon is megállják a helyüket
A magyarság jó hírnevének lovagja
A moholi tűzoltóság 125 éve
Tisztább környezetet
“Rá kell jönni arra, hogy mi is a svindli"
VIII. Tavaszi Vadvirág Fesztivál
50 éves osztálytalálkozó
Hírek, események
Rendőrségi hírek
Terjed a megtérés
Nyelvi figyelő
Fiatalok írják
Teológiai gondolatok
Zöld levél
25 éve működik a sporthorgász-iskola
Az eltűnt idő nyomában
Impresszum

Fiatalok írják
Mladi pišu

Kirándulni voltunk

    Tegnap kirándulni voltunk Törökfaluban. A szülők és a nagyszülők vittek el bennünket. Először az iskolában álltunk meg. Megismerkedtünk az ottani másodikosokkal. Elcsodálkoznunk azon, hogy csak heten vannak az osztályban és mindegyik fiú. Kifestővel és műsorral leptük meg őket. Az udvaron fociztunk és a játszótéren játszottunk. Arra gondoltunk, hogy nekünk is jó lenne egy ilyen udvar. Elbúcsúztunk, kocsikba ültünk és elmentünk a tanyára. Ott már várt bennünket a tanító néni testvére, és az ő felesége. Ezután Jenci bácsi megmutatta nekünk a tanyán élő állatokat. Először a kiskecskékkel játszottunk, akiket alig bírtunk utolérni. Utána a bárányokat néztük meg. A disznók egy nagy ólban voltak a malacokkal együtt. A tehenekhez érve rácsodálkoztunk a két kicsi borjúra, akik kedden születtek. A baromfiudvarban egy nagy pulykát vettünk észre, aki gőgösen sétálgatott. Majd Jenci bácsi megmutatta a szántóföldeket. A hereföldön éreztük magunkat a legjobban, mert ott szabadon futkározhattunk. Amikor onnan visszaértünk, már várt bennünket a finom kifli és az üdítő. Uzsonna után lovaskocsira szálltunk, és tettünk egy kört a tanya körül. Még egy kicsit játszottunk a kiskecskékkel, megköszöntük a vendéglátást és hazaindultunk. Nagyon jól éreztem magam. Az tetszett a legjobban, hogy játszhattam a kiskecskékkel.

Tóth Ádám, 2.c osztály
Cseh Károly Általános Iskola, Ada


КУЋА МОЈИХ ПРЕДАКА

    Свуда око нас је равница. Улице узане и све налик јадна на друге, а куће и дворишта шире мириc прошлости, чистоте и среће.
    Мала кућа је на крају улице чији кров изгледа као дедин сламени шешир. Жуто смеђе боје крова преливају се на сунчевим зрацима и када је погледамо одозго цела улица је као зрели класови жита. Дебели зидови направљени су од блата и црепића који штите кућу од великих топлота и хладних зима. Мали прозори не дозвољавају да сунчеви зраци продру до собе. На средини дворишта налазе се велики смрекови пањеви који служе као сто и столице на којима су уз кафицу бака и дека ћаскали у топлим летњим данима. А у дубини дворишта налазе се ситне гребове цепанице које служе као огрев у хладним зимским данима. Када се уђе у кућу, која је налик на кућу из бајке о три прасета, налази се велики дрвени кревет који је уместо душека испуњен сламом. Када легнеш на њега чује се шуштање ситних сламчица. У једном делу собе окачен је дуги дрвени штап на којем су „пребачене“ хаљине и свечана одела. Из собе се улази у малу кухињу која на средини има три дрвена троношца и округли сто који је прекривен дибним кончаним столњаком свеће уштирканим. На зиду крај стола окачена су неколико лимених лончића који су се користили свакодневно.
    Ето тако је изгледала кућа некада која је ширила срећу и харизму мојих предака.

Јелена Арађанин 8.а.

Мárkó verse

A ló szalad,
Gyorsan halad.
Ostor pattan,
Kapuzár kattan.

Most még az ég világos,
Este meg homályos!

Szűgyi Márkó
II. osztály, Valkai sor


A Tisza

    Én egy szép folyó menti faluban lakom. Ezt a folyót Tiszának hívják, és nélküle lehet, hogy a falunk is sivárabb lenne.
    Ha lesétálunk a Tisza-partra mindig valamilyen élményben lesz részünk. Tavasszal, amikor a fák zöldellni kezdenek, szépen süt a nap, mi gyerekek vidáman zavarócskázunk, bújócskázunk a vízparton levő kiserdőben. Nyáron sokat fürdünk a Tiszában. Nagyokat játszunk kinn a parton, és néha még homokvárat is építünk. Ősszel gyönyörű színekben pompázik a Tisza környéke. Ilyenkor szívesen megyünk őszi terméseket gyűjteni. Télen, amikor nagy hó van, nagyon sokat szánkózunk a töltésen. Ilyenkor minden nagyon csendes és hófehér. Így minden évszakban más, de mindig gyönyörű a Tisza és környéke. A folyó élővilága is nagyon gazdag. Sokféle hal található benne. A horgászok bottal a kezükben szívesen elüldögélnek a parton. Sajnos néhány halfajta már kihalófélben van. Nem egyszer megtörtént, hogy néhány gyár káros anyagokat engedett a folyóba. Ez nagyon szomorú dolog, mert így előbb vagy utóbb az összes halfajta kiveszhet. Reméljük ez nem fog bekövetkezni, ha az emberek tesznek ellene valamit.
    Boldog vagyok, hogy a Tisza mellett nőhetek fel. Ha odafigyelünk, akkor még nagyon sok kisgyerek elmondhatja ezt magáról.

Mihályi Csenge 3 osztályos tanuló
Novak Radonić Általános Iskola, Mohol

juni 2010.

Naslovna strana
Ljudi, slike, događaji
Vesti iz lokalne samouprave
Obiman sednični materijal SO u maju
Vesti iz policije
Samoubistva na području Severobanatskog okruga
Saopštenje
Aktivnosti sindikata
Mladi pišu
Sport
Impresum


Design by VA