Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2010. június

Címoldal
Emberek, képek, események
Önkormányzati hírek
Új bolt nyílt Törökfaluban
Vaskos volt a májusi KKT ülésanyaga
Rajta ifjak, útra fel!
Irány a gimnázium!
Újabb generáció búcsúzott a középiskolában
Világszínvonalon is megállják a helyüket
A magyarság jó hírnevének lovagja
A moholi tűzoltóság 125 éve
Tisztább környezetet
“Rá kell jönni arra, hogy mi is a svindli"
VIII. Tavaszi Vadvirág Fesztivál
50 éves osztálytalálkozó
Hírek, események
Rendőrségi hírek
Terjed a megtérés
Nyelvi figyelő
Fiatalok írják
Teológiai gondolatok
Zöld levél
25 éve működik a sporthorgász-iskola
Az eltűnt idő nyomában
Impresszum

A moholi tűzoltóság 125 éve

    A moholi Önkéntes Tűzoltó Testület fennállása 125. évfordulójának ünneplését utcai felvonulással nyitották június 12-én, szombaton délután. A jubiláló ÖTT tagjait a tűzoltózenekar és mazsorettek vezették Mohol utcáin. Az önkéntesek magyarországi és hazai vendégeikkel együtt mutatták be  régi idők és a manapság használatban levő tűzoltó eszközöket.

    Az utcai felvonulást a moholi színházteremben megtartott ünnepi közgyűlés követte. A múlt idézéséből kiderült, hogy a moholi ÖTT 1885. július 26-án alakult meg és ezen a gyűlésen  hozták meg az alapszabályzatot. Az 1886. június 3-ai harmadik jegyzőkönyvben határozott leírást kapott a ruházat. Ezen a közgyűlésen hangoztatta az akkori főparancsnok: ” Tűzvész esetén mindenki kötelességéhez híven odaadással és szorgalommal iparkodjon hivatását betölteni”. Ezek a szavak a mottójuk ma is  a moholi ÖTT tagságának.
    Világos Attila, az ÖTT elnöke elmondta, hogy levéltári irat bizonyítja, hogy 1887. január 17-én alakult meg az önkéntes tűzoltó zenekar  Müchlbach Gyula karmester vezetésével. A zenekar ma  más formában létezik.
    A tűzoltó laktanyát 1970-ben lebontották, és helyébe felépítették a művelődési otthont. A tűzoltóknak ideiglenesen kijelölték a  hármasiskola épületét, ami ma már igencsak romos állapotban van. Az adai önkormányzat ígéretet tett a lövölde épületének és a hozzá tartozó terület használati jogának átadására a moholi ÖTT javára.

    Az elnök kiemelte, hogy az utóbbi néhány évben több hölgy is betagosodott és magalakították a női csapatot. Ezek a nők első versenyükön bronzérmet szereztek. Az ÖTT junior hölgy csapata bejutott az országos versenyre, amit majd július elején tartanak Jagodinán.
    A gyűlésen jelen volt Világos Tibor, Ada község alelnöke is, aki felszólalása alkalmával átadta azt az iratot, amelyik az elkövetkező 10 évre a moholi ÖTT-nek adja a lövölde épületét a hozzá tartozó telekkel.
    A  magyarországi biharnagybajomi vendég Önkéntes Tűzoltó Egyesület küldöttsége egy tűzoltó pótkocsit hozott a vendéglátóknak, teljes felszereléssel, a szintén vendég füzesgyarmati ÖTE küldöttsége pedig rádiókészülékeket ajándékozott nekik.
    A moholiak vendége  volt még a muzslyai önkéntes tűzoltók küldöttsége is.
    A jubiláris alkalomból kitűntetéseket és köszönőleveleket adtak át:
    – A Vajdasági Tűzoltó Szövetség tűzoltóból első osztályú tűzoltóvá léptette elő Raffai Józsefet, Zsótér Mihályt pedig tisztből elsőosztályú tisztté.
    – A Szerbiai Tűzoltó Szövetség 50 éves munkásságáért emlékérmet adományozott Balog Péternek és Könyves Lajosnak.
    – A Szerbiai Tűzoltó Szövetség odaadó munkájáért és a tűzvédelemben tett fejlesztéseiért aranykereszttel tűntette ki Világos Attilát.
    – A Vajdasági Tűzoltó Szövetség a körzeti versenyen való sikeres szerepléséért, vagyis az elért első helyezésért aranyjelvénnyel jutalmazta a moholi ÖTT junior lánycsapatát. A 13 éves átlagéletkorú csapat tagjai: Lévai Sarolta, Üveges Ildikó, Szalma Éva, Teleki Anita, Kiss Gabriella, Lakatos Kinga, Pintér Valentina, Sinka Hédi ,Gulyás Réka valamint edzőjük Sípos Attila.
    – A Vajdasági Tűzoltó Szövetség aranyjelvénnyel jutalmazta az ÖTT senior női csapatát, akik a körzeti versenyen bronzérmet érdemeltek ki. A  37 és 61 év közötti csapattagok: Könyves Anna, Pintér Aranka, Szalma Margit, Üveges Erika, Telečki Elvira, Patyi Magdolna, Bújdosó Éva, Pajor Mária, Gulyás Szilvia, Gecső Márta, valamint edzőjük Könyves Kálmán.

     – A moholi ÖTT Köszönőlevelet ajándékozott az adai önkormányzatnak, a  Moholi Helyi Közösségnek, Hexagon Kft-nek, a füzesgyarmati ÖTE-nek, a biharnagybajomi ÖTE-nek, a muzslyai ÖTT-nek, az adai ÖTT-nek, az adai Községi Tűzoltó Szövetségnek, Kiss Irénnek, Kiss Lászlónak, Faragó Zoltánnak, Tubicsák Zoltánnak, Lakatos Istvánnak,Sava  Jocićnak, Lévai Pálnak, a Vénusz Táncklubnak és a Brass Dance Band fúvószenekarnak.

Szöveg és képek: Lajkó Szilvia

juni 2010.

Naslovna strana
Ljudi, slike, događaji
Vesti iz lokalne samouprave
Obiman sednični materijal SO u maju
Vesti iz policije
Samoubistva na području Severobanatskog okruga
Saopštenje
Aktivnosti sindikata
Mladi pišu
Sport
Impresum


Design by VA