Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2010. június

Címoldal
Emberek, képek, események
Önkormányzati hírek
Új bolt nyílt Törökfaluban
Vaskos volt a májusi KKT ülésanyaga
Rajta ifjak, útra fel!
Irány a gimnázium!
Újabb generáció búcsúzott a középiskolában
Világszínvonalon is megállják a helyüket
A magyarság jó hírnevének lovagja
A moholi tűzoltóság 125 éve
Tisztább környezetet
“Rá kell jönni arra, hogy mi is a svindli"
VIII. Tavaszi Vadvirág Fesztivál
50 éves osztálytalálkozó
Hírek, események
Rendőrségi hírek
Terjed a megtérés
Nyelvi figyelő
Fiatalok írják
Teológiai gondolatok
Zöld levél
25 éve működik a sporthorgász-iskola
Az eltűnt idő nyomában
Impresszum

Aktivnosti sindikata

    Dana 27. maja 2010. godine u Beogradu je održan XIV Kongres Saveza samostalnih sindikata Srbije na kojem je učešće uzeo i poverenik PSSSO Ada. Ovaj impozantni skup koji je održan u velikoj dvorani Doma sindikata uz prisustvo oko 1000 učesnika je otvoren uz zvuke himne „Bože pravde“ i „Internacionale“. Na Kongresu su osim delegata uzeli učešće i gosti iz sindikata i SSS sa teritorije, predsednik države, ministri iz Vlade RS, predstavnici poslodavaca i drugih republičkih institucija, i gosti iz sindikata drugih zemalja iz Evrope i sveta i međunarodnih sindikalnih organizacija. U Srbiji je od 2002. godine do danas svakog dana u proseku bez posla ostajalo 213 ljudi, a takav trend se i dalje nastavlja, tako da je zvanično u Srbiji sada više od 780 000 nezaposlenih. Nepovoljna ekonomska situacija uslovila je i drastičan pad standarda građana i nagli rast broja siromašnih. Minimalnu zaradu prima u proseku oko 110 000 zaposlenih mesečno, a čak 160 000 je onih koji mesečno ne primaju zarađeno. Sve ovo je dovelo do ogromnog nezadovoljstva koje je prouzrokovalo veliki broj obustava rada, protesta i štrajkova. Oblici borbe zaposlenih prevazilaze sve što je poznato u istoriji sindikalnog pokreta, kako po broju i istrajnosti učesnika, dužini trajanja, tako i po metodama otpora. Sindikat je sa pravom i blagovremeno ukazivao da je glavni izvor nedaća sa kojima smo suočeni loša i neuspešna privatizacija velikog broja preduzeća. U prilog tome govori i podatak da je 25% kupoprodajnih ugovora raskinuto, a takav trend se i dalje nastavlja, vode se sudski procesi, imovina propada, a ne mali broj preduzeća je u stečaju ili likvidiran. Sindikatu su u narednom periodu za suštinski socijalni dijalog na svim nivoima potrebni socijalno odgovorni poslodavci i njihova udruženja koja će poštovanjem zaposlenih i njihovih prava dokazati činjenicu da je najveći kapital koji imamo upravo zdrav i motivisan radnik  koji stvara dobit i profit, kao i Vlada koja će preuzeti svoju socijalnu ulogu ali i odgovornost za ukupan privredni i ekonomski ambijent. Prioritet SSS u narednom periodu jeste i biće zaključivanje i poštovanje granskih kolektivnih ugovora koji uz prošireno dejstvo predstavljaju najbolji garant prava i obaveza kako zaposlenih tako i poslodavaca.  Upravo u ovom cilju XIV Kongres, čiji je slogan bio „Stalo nam je da krene“, je između ostalog usvojio  i rezolucije o socijalnom dijalogu, kolektivnim ugovorima, radnom vremenu, i o privatizaciji. 27. april je ustanovljen za dan Saveza samostalnih sindikata Srbije pošto je tog dana 1903. godine doneta odluka da se od već postojećih sindikata osnuje Radnički savez Srbije. Ovaj najviši organ SSS Srbije odlučio je velikom većinom delegata da Savez u narednom petogodišnjem periodu predvodi Ljubisav Orbović, dosadašnji predsednik SSSS.
    Nakon što ga je Narodna Skupština izglasala, u Službenom glasniku broj 36 od 28.05.2010. godine objavljen je dugo očekivani Zakon o sprečavanju zlostavljanja na radu koji se detaljno bavi sa sprečavanjem mobinga svih vrsta na radu i u vezi sa radom, i koji do detalja reguliše ovu materiju. Isti stupa na snagu osam dana nakon objavljivanja, a primenjivaće se u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu.
    Savez samostalnih sindikata Srbije se obratio premijeru Vlade RS Mirku Cvetkoviću, sa zahtevom da se prihvate stavovi koje je sindikat podneo na tekst predloženih Izmena i dopuna Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju i da isti nipošto ne uđu u proceduru donošenja a da prethodno o njemu svoje mišljenje nije dao Socijalno-ekonomski Savet RS. Pošto je ovaj zakon podjednako važan kako za postojeće penzionere, tako i za zaposlene i buduće zaposlene, ukoliko izostane socijalni dijalog sindikati su spremni da svoje zahteve brane i najoštrijim oblicima sindikalne borbe, naročito imajući u vidu pojedina rešenja u vezi sa beneficiranim radnim stažom, nepostojanje instituta preostale radne sposobnosti, načina usklađivanja penzija, uslova za sticanje prava na starosnu penziju i drugo.

Miroslav Belančić

juni 2010.

Naslovna strana
Ljudi, slike, događaji
Vesti iz lokalne samouprave
Obiman sednični materijal SO u maju
Vesti iz policije
Samoubistva na području Severobanatskog okruga
Saopštenje
Aktivnosti sindikata
Mladi pišu
Sport
Impresum


Design by VA