Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2010. június

Címoldal
Emberek, képek, események
Önkormányzati hírek
Új bolt nyílt Törökfaluban
Vaskos volt a májusi KKT ülésanyaga
Rajta ifjak, útra fel!
Irány a gimnázium!
Újabb generáció búcsúzott a középiskolában
Világszínvonalon is megállják a helyüket
A magyarság jó hírnevének lovagja
A moholi tűzoltóság 125 éve
Tisztább környezetet
“Rá kell jönni arra, hogy mi is a svindli"
VIII. Tavaszi Vadvirág Fesztivál
50 éves osztálytalálkozó
Hírek, események
Rendőrségi hírek
Terjed a megtérés
Nyelvi figyelő
Fiatalok írják
Teológiai gondolatok
Zöld levél
25 éve működik a sporthorgász-iskola
Az eltűnt idő nyomában
Impresszum

VIII. Tavaszi Vadvirág Fesztivál

    Május 29-én, szombaton délelőtt nyolcadszor kísérhettük a fesztiválozókat utcai felvonulásukon Adán. Először a piactéren, majd a nyári színpadnál álltak meg egy-két tánc erejéig.
    Az adai Vadvirág Hagyományápoló Kör tradicionális rendezvényén most is elmaradhatatlan volt a délutáni családi program a színház előtti téren,vagyis a kézműves műhely, ahol Diményi Ibolya vezette bele a gyöngyfűzés rejtelmeibe az érdeklődőket, valamint a Vadvirág HK Tarsóka tánccsoportjának tagjaival fonhattak koszorút kicsik és nagyok. Emellett a délutáni gyermek-táncházban Gazsó Tibor „Somi” és Varga Viola foglalkozott a gyerekekkel.  Az ünnep koronája azonban az esti gálaműsor volt a színházteremben.

    Idén a magyarországi Hajdúsámsonból csatlakoztak résztvevők a fesztiválra. A II Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény művészeti tagozatának helyettes igazgatója, Dobránszky Sándor óriási megtiszteltetésnek érezte, hogy eljöhettek Adára. Köszöni  Varga Lívia, a Vadvirág HK elnöke és Törökné Csécs Lenke tanárnő több éve tartó személyes kapcsolatát, aminek ez a találkozás lett az  eredménye.  Elmondta még: „A szervezés csodálatos! A nagy távolság ellenére is a gyerekek pár percen belül testvérként törődtek egymással. Megható, ahogy a nagyok babusgatják a kicsiket. Köszönetemet fejezném ki, hogy ez a nagy munka, amibe a fesztivál szervezése került, részünkről zökkenőmentesen zajlott. Szinte ittuk vendéglátóink szeretetét!
    Hiszem azt, hogy az emberi és kulturális kapcsolatok, a közös nyelv, a közös népzene nyelve nem a pénztől függ, és csak őszinte, tiszta emberi kapcsolatok révén folytatódhat. Meggyőződésem, hogy a Kárpát-medencében élő magyarok sorsa ezen emberi kapcsolatokon múlik! Csak gratulálhatok és maximális köszönetemet fejezem ki önkormányzatunk és iskolánk nevében is. Felhatalmazásom van arra, hogy keressük annak lehetőségét, hogy ezt a kapcsolatot még szorosabbra fűzzük!”

    Törökné Csécs Lenke tanárnő hozzáfűzte: „A fesztivál jó kezdeményezés, mert barátokat tudunk szerezni és esetleg családokat is összeköthetünk! Kár, hogy sokszor ezt is az anyagiak határozzák meg! Erre nagyon sokat áldozni kellene!”
    Varga Lívia elmondta, hogy ez a fesztivál létrehozása elsősorban azt a célt szolgálja, hogy összehozza  azokat, akik a népzene és a népművészet nyelvén gondolkodnak. Másodsorban pedig lehetőség arra, hogy vendégül láthassák azokat, akiknél vendégszerepeltek a Vadvirág HK tagjai. Eddig Székelyudvarhely, Bécs, Méhkerék, Tata, Debrecen, Hajdúsámson, Péterréve (több alkalommal is), Temerin, valmint Zenta vendéglátója volt Ada ennek a fesztiválnak a keretein belül.

    Az esti gálaműsort Varga Lívia köszöntője után dr. Korhecz Tamás nyitotta meg. Ez alkalomból lépett színpadra először a Vadvirág HK óvódás csoportja. Hallhattuk a Vadvirág asszonykórusát, valamint belefeledkezhettünk a magyarországi, a zentai és nem utolsósorban az adai néptáncosok előadásába, valamint Keszég Ákos hegedűmuzsikájába.
    A három napos rendezvényt végigmuzsikálta a Véka zenekar. Keszég Ákos, Polyák Dániel, Bezzeg Gyula és Gojko Alilović fáradhatatlanul húzta a talpalávalót a fesztivál kezdetétől a gálaműsort követő, hajnalig tartó táncházban is. 
    VIII. Vadvirág Tavaszi Fesztivál támogatói az adai Önkormányzat, a Tartományi Művelődési Titkárság, valamint a Szekeres László Alapítvány.

Lajkó Szilvia

juni 2010.

Naslovna strana
Ljudi, slike, događaji
Vesti iz lokalne samouprave
Obiman sednični materijal SO u maju
Vesti iz policije
Samoubistva na području Severobanatskog okruga
Saopštenje
Aktivnosti sindikata
Mladi pišu
Sport
Impresum


Design by VA