Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2009. február

Címoldal
Másképp gondolkodók
Községi események
Szép vers mára
Háztűznézőben Akasztón
Sokrétű tevékenység az adai Vöröskeresztben
Sokat ígérő kezdeményezés
Új fényben az Állatorvosi Állomás
Egy viszontagságos téli tiszai átkelés
Idő, idő, időjárás!
Parkrablás és rombolás adai módra
Az adai egyházközségek története
Sikeres évet zárt a Vadvirág
Magyar Szó - Különkiadás
Ahova mindig jó belépni
Szeretnénk egy kicsit megmozgatni a nagycsaládosokat
Az időskorúak gyógykezelésének általános jellemzői
A népzene minden zene alapja
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Rendőrségi hírek
Hírek
Zöld levél
Isten veled, Gyurka!
Címeres nemeslevelek - X.
Sport
Tarka oldal
Politikai krónika
Impresszum

Szeretnénk egy kicsit megmozgatni a nagycsaládosokat

    A napokban az adai Tiszamenti Nagycsaládosok Tűzsziget Egyesületének székházában Velez Teodórával, az egyesület titkárával beszélgettem el a gondjaikról, bajaikról, tevékenységükről, az ez évi terveikről, a tagság bővítéséről, aki készségesen számolt be az egyesület jelenlegi helyzetéről.
    - A TINCSE-ben jelenleg lázasan készülünk immár a XIV. farsangi bálra, amit az Első Helyi Közösség nagytermében tartunk február 21-én. A műsor négy részből áll, a farsangi köszöntőből, a gyermekek jelmezes felvonulásából – itt megjegyezhetem, hogy a legötletesebb és legsikeresebb jelmezt egy zsűri választja ki és jutalmazza meg, majd egy színvonalasnak ígérkező kultúrműsor lesz (szavalatok, táncok, énekesek stb.), és végén jön az attrakció, az elmaradhatatlan farsangi fánk, és a legvégén tombola mindenki részére.
    - Ugyanakkor készülünk az egyesület évi közgyűlésére, amit a Nőnappal hozunk egybe, március 7-én tartjuk. Beszámoló hangzik el a tavalyi év munkájáról, meghozzuk az idei évi tervet. Szeretnénk egy kicsit felrázni a tagságot, mivel az utóbbi hónapokban csökkent az érdeklődés az egyesület iránt. Az idén több fiatalt és gyereket szeretnénk küldeni különféle nyári táborokba, valamint arra is apellálunk, hogy tömegesebben vegyenek részt a családi vasárnapokon.
     Milyen konkrét terveket igyekeznek megvalósítani?
    - Mindenesetre megpróbáljuk a kedvezményezések körét kiszélesíteni, így kezdeményezni fogjuk fürdőmedencék belépőjegyének 20%-os árengedményét a nagycsaládosok részére, valamint a vízhasználati díj csökkentését is azoknál a családoknál, ahol öten vagy többen vannak. Tovább folytatjuk a családgondozási programot. Újabb kisgyermekes családokat látogatunk meg, tájékoztatjuk őket az egyesület működéséről, azokról a lehetőségekről melyeket az egyesület által használhatnak ki. Egyúttal felmérjük azokat a témákat is, amelyek érdeklik a szülőket, és amelyekben szakember segítségével támogatni tudjuk. Természetesen műhelymunkákat is tervezünk, amikor egy-egy foglalkozásvezető segítségével új ismereteket adhatunk át a házastársaknak, illetve válaszokat kaphatnak az őket érintő és érdeklő kérdésekre. A továbbiakban a nagycsaládos élet népszerűsítésén is dolgozunk, ahol a média segítségét is próbáljuk igénybe venni. Ezt a célt szolgálják majd azok a tablók is, melyeken fotókkal mutatjuk be a nagycsaládosok életét, rendezvényeit.
    - Bízunk benne, hogy a családgondozási programunkat helyi szinten is támogatni fogják, mert eddig elsősorban a tartományi és az anyaországi támogatásoknak köszönhetően sikerült megvalósítani a programokat. A folytatáshoz nélkülözhetetlen lesz a helyi önkormányzat, a helyi közösségek és más támogatók segítsége.
    Milyen a tagság helyzete?
    - Elmondhatom, hogy minden évben jelentkeznek új tagok. Tavaly pl. 16 új család kapcsolódott be, de sajnos legtöbbször csak a kedvezmények érdeklik őket, az aktív, cselekvő részvétel már kevésbé. Itt meg kell jegyeznem, hogy tavaly kivált tőlünk a péterrévei csoport, amely Bölcső néven önálló egyesületté vált. Munkájukat továbbra is segítsük, támogatjuk őket, így az együttműködés továbbra is szoros maradt. Reméljük még, hogy az idén sikerül rendbe tenni és berendezni egy vajdasági nagycsaládos házat, amelyben közös képzéseket, rendezvényeket szeretnénk tartani. – fejezte be Velez Teodóra.

Bálizs Géza

februar 2009.

Naslovna strana
Opštinski događaji
Kratka istorija Dobrovoljnog vatrogasnog društva u Adi
Humanitarna akcija
Molski dobošar
U koštac sa krizom
Vesti iz policije
Vesti
Impresum


Design by VA