Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2009. február

Címoldal
Másképp gondolkodók
Községi események
Szép vers mára
Háztűznézőben Akasztón
Sokrétű tevékenység az adai Vöröskeresztben
Sokat ígérő kezdeményezés
Új fényben az Állatorvosi Állomás
Egy viszontagságos téli tiszai átkelés
Idő, idő, időjárás!
Parkrablás és rombolás adai módra
Az adai egyházközségek története
Sikeres évet zárt a Vadvirág
Magyar Szó - Különkiadás
Ahova mindig jó belépni
Szeretnénk egy kicsit megmozgatni a nagycsaládosokat
Az időskorúak gyógykezelésének általános jellemzői
A népzene minden zene alapja
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Rendőrségi hírek
Hírek
Zöld levél
Isten veled, Gyurka!
Címeres nemeslevelek - X.
Sport
Tarka oldal
Politikai krónika
Impresszum

Az időskorúak gyógykezelésének általános jellemzői

    Bevezető
    Az időskorú egyének gyógykezelését és egészségi állapotának megítélését – még napjainkban is – egy sajátságos megkülönböztető közhangulat árnyékolja.
    Nem ritka az idős ember panaszaira adott válasz: „Ez már a korral jár, örüljön, hogy él”. Honnan erednek ezek az előítéletek? Miben különbözik az idős beteg egy nálánál fiatalabbtól? Hogyan reagál az idős szervezet a gyógyszerek hatására, és miben különbözik az időskorú gyógyszeres terápiája a középkorú betegétől? Ezekre és még számos – az idős korral összefüggő – kérdésekre keresett és adott választ a 2008 decemberében Belgrádban tartott – a gyakorló orvosok tudásszint-fenntartó értekezletén elhangzott – előadássorozat.
    A 16 ismertetett tanulmány szerzői a belgrádi Zvezdara Klinikai Központ geriátriai osztályának vezető orvosai. Az előadók beszámolóiban részletesen feldolgozták az idős betegek gyógykezeléseinek aktuális problémáit. Az átfogó információs anyagot egy – az adai Idősek Otthonának munkaköri programmába iktatott többrészes – előadás formájában dolgoztuk fel, összevetve az egyes témakörök tartalmát Intézményünk mindennapos gyakorlatával.
    Az idősek gyógykezelését tárgyaló témák kivonatos, folytatásos ismertetésével, - tartalmukat a helyi munkaköri tapasztalatokkal kiegészítve – szeretnénk hozzájárulni az időskori betegek gondjainak jobb megértéséhez.
    Az időskorúak gyógyszeres terápiája
    Az idős kor nem betegség, ezért a megelőzésnek és a gyógyításnak a jelentősége ugyanolyan fontos, mint fiatal korban. Az időskorban történő élettani változások miatt fontos néhány tényezőt figyelembe venni. Idetartozik a máj- és a vesefunkció elégtelensége, a gyomor-nyálkahártya sorvadása, a renyhe bélműködés, a megnőtt zsírtömeg és a csökkent fehérjetartalom a vérplazmában.
    Az idős emberek gyakran - önhibájukon kívül, az orvos figyelmetlensége miatt – túl sok gyógyszert fogyasztanak. A gyógyszerek mellékhatása sokkal inkább jelen van az említett élettani változások miatt, amelyek erre a korra jellemzőek.
    Idős korban elég nagyszámban diagnosztizálhatunk több krónikus megbetegedést, ami kötelezi az orvost, hogy ezeket figyelembe véve, a lehető legmegfelelőbb módon állítsa fel a terápiát. Figyelembe kell venni, lehet-e a betegséget gyógyszerek nélkül kezelni? A terápiát mindig a lehető legkisebb dózissal kell kezdeni.
    A pácienseknél gyakran észlelhető:  hallás-, látáscsökkenés, memóriazavar.
    A kezelés előtt a túladagolás elkerülése érdekében meg kell győződni a már esetlegesen szedett gyógyszerekről. A tabletták számát a minimumra kell csökkenteni, és ha lehetséges, megfigyelni, hogy milyen rendszerességgel szedi a beteg a felirt gyógyszereket. Mellékhatások mint nem kívánatos jelenségek gyakran megfigyelhetők a vízhajtóknál, a pszichiátriai betegeknek felírt gyógyszereknél, a szíverősítőknél és a fájdalomcsillapítóknál. Megnyilvánulási formájuk pl. a zavart elmeállapot, a vérnyomás növekedése, a vizelet-visszatartási zavarok, a depressziók, az egyensúlyzavarok. Nagyon óvatosan kell bánni az antidepresszánsokkal, a cukorbetegségekre ható gyógyszerekkel és a szteroidokkal. Az úgynevezett aminoglikozid antibiotikumok gyakran okoznak hallás- és vesekárosodást. A mellékhatások általában már három héten belül jelentkeznek. Ezért fontos a jól megválasztott gyógyszer és a más gyógyszerekkel való együtthatás ismerete.
    A kezelés minden páciensnél egyénre szabottnak kell lennie. Nagyon fontos a gyógyszer szedésének alapos magyarázata, leírása. Fel kell hívni a figyelmet az esetleges mellékhatásokra.
    Minden látogatásnál figyelemmel kísérni a gyógyszer használását. Ha jelentkeznek a nemkívánatos mellékhatásokra utaló tünetek, idejében meg kell szakítani a terápiát. Új gyógyszer felírása fokozott óvatosságra int.

Dr. Kelemen Csilla

februar 2009.

Naslovna strana
Opštinski događaji
Kratka istorija Dobrovoljnog vatrogasnog društva u Adi
Humanitarna akcija
Molski dobošar
U koštac sa krizom
Vesti iz policije
Vesti
Impresum


Design by VA