Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2009. február

Címoldal
Másképp gondolkodók
Községi események
Szép vers mára
Háztűznézőben Akasztón
Sokrétű tevékenység az adai Vöröskeresztben
Sokat ígérő kezdeményezés
Új fényben az Állatorvosi Állomás
Egy viszontagságos téli tiszai átkelés
Idő, idő, időjárás!
Parkrablás és rombolás adai módra
Az adai egyházközségek története
Sikeres évet zárt a Vadvirág
Magyar Szó - Különkiadás
Ahova mindig jó belépni
Szeretnénk egy kicsit megmozgatni a nagycsaládosokat
Az időskorúak gyógykezelésének általános jellemzői
A népzene minden zene alapja
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Rendőrségi hírek
Hírek
Zöld levél
Isten veled, Gyurka!
Címeres nemeslevelek - X.
Sport
Tarka oldal
Politikai krónika
Impresszum

104. Zöld levél
VÁRJUK EGYÜTT A TAVASZ ÉRKEZÉSÉT!


    Hamarosan megérkezik a tavasz! Lapunk következő száma már a tavasz ünnepélyes „bevonulása” után jelenik meg, ezért nagyon érdekes, és nagyon figyelemre méltó dolog, hogy most minden természetbarátot, felnőttet, diákot, szülőt és tanárt környezet-megfigyelői játékra hívunk!
    A www.springalive.net internetes honlapra kattintva egy nemzetközi madármegfigyelői programot találunk – magyar nyelven is –, amelyik szerte Európában négy tavaszi madárfaj érkezésének figyelését adja feladatul.
    A programban úgy lehet részt venni, hogy a négy madárfaj tavaszi érkezésének első dátumát feljegyezzük, és e-mailben elküldjük az említett honlapon található címre. A négy kiszemelt madárfaj a fehér gólya, a füstifecske, a kakukk és a sarlós fecske. Márciusban érkeznek meg az első fehér gólyák, április folyamán a füsti fecskék és a kakukkok, míg májusban a sarlósfecskék érkeznek haza. A programban résztvevő négy madárfaj vonulása március közepétől egészen június végéig tart, míg a legészakibb országok költőhelyeit is elérik.
    Ezekkel a megfigyelésekkel tudományos ismeretekre is szert tehetnek a gyerekek! Míg a kirándulásaik során közvetlenül találkoznak a természettel és az élőlényekkel, addig a program másik részében az informatikai képességeiket fejleszthetik. Nem titkolt, és fontos eleme a programnak a társadalmi tudatosság növelése: szeretnénk felhívni a figyelmet a klímaváltozásra, mely a madarak korábbi hazaérkezésén és a vonulási útvonalak megváltozásán keresztül érezteti hatását.
    A programban úgy tudsz részt venni, hogy a négy említett madárfaj első megfigyelését regsztrálod a www.springalive.net oldalon, ahol közben nyomon követheted a többi madár és a tavasz érkezését is a honlap térképein. A legtöbb megfigyelést feltöltő gyerekek (osztályok, csoportok) ajándék karkötőket és kitűzőket kapnak a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettől. Ígéretük szerint ez vonatkozik a vajdasági jelentkezőkre is!
    Reméljük, minél többen csatlakoztok a játékos madármegfigyelő programhoz, és minél több család fog részt venni idén a madarak csodálatos vonulását figyelve. Hívjátok fel tanáraitok figyelmét is a madárlesre, amely új élményekben gazdag túrákat, és tudásotok bővítését is magában rejti!
    A honlapon már most is érdekes (letölthető) virtuális madárismereti játék található, melynek során a négy említett madár mozaikképét kell kirakni összekevert lapocskákból. Keressétek fel minél előbb a fenti honlapot, és könnyen megtörténhet, hogy ez lesz az első komoly lépés a környezetvédelmi és madárvédelmi programok megkedvelésében!
    Szükség szerint lapunk is segítséget nyújt a programhoz való csatlakozásban. Akinek nincs internete, az bátran jelentkezzen megfigyelési adataival szerkesztőségünkben, és mi a jelentkezők nevében elküldjük a megfelelő helyre!

Király János

februar 2009.

Naslovna strana
Opštinski događaji
Kratka istorija Dobrovoljnog vatrogasnog društva u Adi
Humanitarna akcija
Molski dobošar
U koštac sa krizom
Vesti iz policije
Vesti
Impresum


Design by VA