Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2009. február

Címoldal
Másképp gondolkodók
Községi események
Szép vers mára
Háztűznézőben Akasztón
Sokrétű tevékenység az adai Vöröskeresztben
Sokat ígérő kezdeményezés
Új fényben az Állatorvosi Állomás
Egy viszontagságos téli tiszai átkelés
Idő, idő, időjárás!
Parkrablás és rombolás adai módra
Az adai egyházközségek története
Sikeres évet zárt a Vadvirág
Magyar Szó - Különkiadás
Ahova mindig jó belépni
Szeretnénk egy kicsit megmozgatni a nagycsaládosokat
Az időskorúak gyógykezelésének általános jellemzői
A népzene minden zene alapja
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Rendőrségi hírek
Hírek
Zöld levél
Isten veled, Gyurka!
Címeres nemeslevelek - X.
Sport
Tarka oldal
Politikai krónika
Impresszum

SIKERES ÉVET ZÁRT A VADVIRÁG
„Lelkünkben gyújts pici gyertyát sokat” (Babits)


    Zenészeink januárban részt vettek a Szenttamáson megrendezésre került 6. Őseink zenéje című rendezvényen, ahol Vajdaság legjobb népzenészei muzsikáltak. Nagy megtiszteltetés ért bennünket a 2008-as év februárjában, ugyanis a budapesti Honvéd együttes és vezetője Novák Ferenc Tata, valamint a Hegedős együttes a Vadvirág vendége volt. Rendkívüli történelemórát tartottak az adai színházteremben, melyen a magyar néptáncok történeti kialakulásával, történelmével, táncainak eredetével, az egyes európai tánc-divatok ezeréves múltra visszatekintő magyarországi elterjedésével foglalkoztak. Az est a Vadvirág székházában táncházzal folytatódott. Március 14-én a katolikus temetőben a magyar forradalomra emlékeztünk. Ebben a hónapban szervezték meg kézimunkázóink nagysikerű hagyományos tavaszi kézimunka kiállításukat, melyen több mint 50 húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódó díszes munka került kiállításra. Ugyanebben a hónapban zajlott a Középiskolások Művészeti Vetélkedője, melyen Raffai Anikó első, míg Varga Imola és Virág György néptánc páros harmadik díjat kapott. Ezután következetek a Szólj, síp szólj! Népzenei verseny selejtezői, melyen az Esztena népzenei együttes továbbjutott. A döntőben második helyezést értek el. Május 12-én Anyák napja címmel anyák napi műsort tartottunk a Vadvirág székházában, melyen a magyar irodalom legszebb anya ihletésű versei hangzottak el, valamint népdalok és néptáncok. Május 23-án, 24-én és 25-én tartottuk meg a Tavaszi Vadvirág Fesztivált. A házigazda a Tarsóka néptánc-együttes volt, vendégei pedig a méhkeréki Nyisztor György hagyományőrző együttes, a horgosi Bartók Béla Közművelődési Központ táncosai, a páterrévei Tisza táncegyüttes tagjai, az adai Aranykapu Művelődési Egyesület táncosai, a Vadvirág Pipacs és Iglice néptánc-együttesei valamint Égető Emese a békéscsabai Bartók Béla Művészeti Iskola népdalénekese. A fesztivál utcai felvonulással kezdődött, majd a színházteremben egy egész estét betöltő műsorral folytatódott. A rendezvény után ünnepi vacsora várta a fellépőket és a vendégeket, a táncház hajnalig tartott. Ugyanezen a szombaton zajlott a Kőketánc néptáncverseny Becsén, ahol az Iglice néptánc-együttes második helyezést ért el. A Tarsóka táncegyüttes május 31-én a tornyosi Művelődési Egyesület felkérésére Megyerre látogatott el, mely Magyarország legkisebb faluja, és ott sikeresen vendégszerepelt.

    Az idén Nagykikinda adott otthont a Durindónak és a Gyöngyösbokrétának. A Durindón a Vadvirág asszonykórusa vett részt, nagyon szép sikerrel, hiszen a zsűri beválasztotta a kórust a gálaműsorba. A Tarsóka néptánc-együttest is meghívták a Gyöngyösbokréta gálájára, ami azt jelenti, hogy a legjobb tíz táncegyüttes egyike Vajdaságban. Június 20-án a Pipacs és a Tarsóka népitánc-együttes Debrecenbe utazott a Főnix táncegyüttes meghívására. A táncosoknak felejthetetlen vendéglátásban volt részük. Kirándultak Hortobágyra. Fürödtek Hajdúszoboszlón. Felléptek a Hajdúszoboszlói Nyár című rendezvényen a város központjában. 
    21-én délelőtt játékos vetélkedő keretében ismerkedhettek Debrecen város nevezetességeivel. Délután három órától hajnalig pedig a Tűztánc fesztivál zajlott, melyen nemcsak felléptek, hanem szórakoztak is a résztvevők, hiszen a házigazdák jobbnál jobb programokról gondoskodtak. Július 4-én a Pipacs, Tarsóka és az Iglice csoportok valamint az Esztena népzenei együttes és a Füzike énekcsoport fellépett az Ada napja alkalmából megrendezett hagyományos ünnepségen.

    Július 6-a és 12-e között tartottuk meg a XIV. Vadvirág népitánc-tábort. A korábbi évektől eltérően, idén a Vadvirág székházában bonyolítottuk le az oktatást. A vendégek családoknál voltak elszállásolva. Rendkívül színvonalas oktatásban volt részük a táborozóknak. Gömöri táncokat tanított Kovács Henrik százhalombattai táncoktató és a felvidéki Juhász Eszter.
    Július derekán az Iglice táncegyüttes és az Esztena népzenei együttes Völgyparton vendégszerepelt a falu napján.
    A Tarsóka népitánc-együttes a temerini Szirmai Károly Művelődési Egyesület táncosaival együtt meghívást kaptak a VII. Interetno fesztivál keretein belül megrendezésre került Vajdasági Magyar Táncegyüttesek Bemutatójára, ahol 5 tagú zsűri értékelte és díjazta a látottakat. A két együttes közös produkciója harmadik díjat érdemelt ki ezen a rangos rendezvényen. A közös táncolásnak már több előzménye volt ebben az évben, hiszen júliusban együtt vendégszerepeltek Mórahalmon és Temerinben is az Illés napi ünnepségen.
    A Vadvirág asszonykórusa szeptember elején részt vett a Csókán megrendezésre kerülő II. Magyar Nemzeti Kórustalálkozón, melyen arany minősítést érdemelt ki.
    Október 3-án tisztújító közgyűlést tartottunk és meghatároztuk a Vadvirág Hagyományápoló Kör további működésének feltételeit. A tagság egyöntetű véleménye volt az, hogy a Vadvirág székházának belső terét fel kell újítani, át kell festeni, vidámabbá, otthonosabbá kell tenni. Az asszonykórus részt vett a Törökbecsén megrendezésre került Durindó gálaműsorán.
    A kézimunkázó szakkör Varga Erzsébet emlékére kiállítást rendezett a Szarvas Gábor Könyvtár kiállítótermében, ezen a vidékünkön fellelhető paraszti hímzés gyönyörű darabjai voltak láthatóak. 
    Október utolsó hetében a Cseh Károly Általános Iskola mindkét épületében néptáncos bemutatót tartottak a Vadvirág táncosai és népzenészei. A következő héten, mintegy kétszáz óvodást láttunk vendégül a Vadvirág székházában. Ennek a programnak a célja az volt, hogy a magyar népi kultúra kincseit: néptáncot, népzenét, népi hangszereket, népviseletet stb. közelebbről is megismertessük a gyerekekkel.
    November 8-án Márton-napi táncházat tartottunk a Vadvirág székházában. Alkalomhoz illő, hangulatos díszlettel láttuk el a termet, ahol délutántól kézműves foglalkozást tartottunk a több mint félszáz óvodás és kisiskolás gyermek részére. 
    Ezután este nyolcig ropták a táncot a gyerkőcök szakavatott népitánc-oktatók vezetésével, a talpalávalót a Véka népzenei együttes húzta. A felnőtt táncház csak ezután vette kezdetét. Vajdaság egész területéről érkeztek táncosok és zenészek. A mulatság reggelig tartott. E rendezvényünk után kezdtük meg a terem felújításának munkálatait. Szerencsére olyan jól haladt, hogy közben a próbákat nem kellett elhalasztani és november 20-ára be is fejeződött.
    December 5-én Mikulás-napi ünnepséget szerveztünk az Iglice táncosai részére. 13-án Luca-napi kézműves kirakodóvásárt tartottunk a Vadvirág székházában, ugyanezen a napon a Tarsóka néptánc-együttes tagjai Temerinben vendégszerepeltek. Vadvirágos ifjak évről évre betlehemezni indulnak a karácsonyt megelőző időszakban. Ezt tették idén is. Örömet vittek adai otthonokba, jókívánságaikkal elárasztották a családokat, felelevenítve ezzel a régi szép szokást. December 19-én hagyományos karácsonyi műsort szerveztünk az adai színházteremben. Babits Mihály: Karácsonyi ének című versét választottuk ünnepségünk mottójául: „Lelkünkben gyújts pici gyertyát sokat...”
    Rendezvényünket jelenlétével megtisztelte: Tóth Tamás, a Szerb Köztársaság képviselője, ifj. Tóbiás József, a Vajdasági Képviselőház küldötte, Világos Tibor, Ada község elnökhelyettese, Gruber Ferenc, a községi tanács tagja. Jó alkalom volt ez arra is, hogy a Vadvirág Hagyományápoló Kör nevében megköszönjük a székház felújításhoz nyújtott községi támogatást. A rendezvény a hagyományokhoz híven meghitt, bensőséges karácsonyi ünnepet varázsolt a nézőközönség számára.

Varga Lívia

februar 2009.

Naslovna strana
Opštinski događaji
Kratka istorija Dobrovoljnog vatrogasnog društva u Adi
Humanitarna akcija
Molski dobošar
U koštac sa krizom
Vesti iz policije
Vesti
Impresum


Design by VA