Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2009. február

Címoldal
Másképp gondolkodók
Községi események
Szép vers mára
Háztűznézőben Akasztón
Sokrétű tevékenység az adai Vöröskeresztben
Sokat ígérő kezdeményezés
Új fényben az Állatorvosi Állomás
Egy viszontagságos téli tiszai átkelés
Idő, idő, időjárás!
Parkrablás és rombolás adai módra
Az adai egyházközségek története
Sikeres évet zárt a Vadvirág
Magyar Szó - Különkiadás
Ahova mindig jó belépni
Szeretnénk egy kicsit megmozgatni a nagycsaládosokat
Az időskorúak gyógykezelésének általános jellemzői
A népzene minden zene alapja
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Rendőrségi hírek
Hírek
Zöld levél
Isten veled, Gyurka!
Címeres nemeslevelek - X.
Sport
Tarka oldal
Politikai krónika
Impresszum

SOKRÉTŰ TEVÉKENYSÉG AZ ADAI VÖRÖSKERESZTBEN

    Az adai Vöröskereszt községi szervezete számos olyan tevékenységet folytat, ami a rászoruló polgárok gondjain-bajain igyekszik segíteni. Az idei tervekről, problémákról, gondokról beszélgettem el a minap Krizsán Vilmossal, a szervezet titkárával, aki a következőket emelte ki:
    – Pillanatnyilag a legégetőbb problémánk azokon a családokon segíteni, akik a létminimum alatt tengődnek és valóban segítségre van szükségük. Mi minden esetben igyekszünk segítséget nyújtani, de nagyon kevés támogatást kapunk az önkormányzattól, és másoktól, így gyakran külön kérelemmel fordulunk az említett szervhez, a helyi közösségekhez, ahonnan várhatunk valami támogatást. Nem engedhetjük meg, hogy éhezés, fagyoskodás, betegség kerítse hatalmába a polgárok egy pici részét sem, a gyerekek iskoláztatása sem tud várni. Két családnak kenyeret biztosítottunk, 65 személy tisztálkodási csomagot kapott, két esetben pedig a fagyhalál megelőzése céljából egy-egy köbméter tűzifát biztosítottunk a rászorulóknak, azzal, hogy egyik esetben egy tűzhelyet is beszereztünk és átadtuk annak a rokkant polgárunknak, akinek mindkét lábát amputálták. Itt kérném fel a polgárokat, hogy akik valamilyen módon segíteni tudnak (tüzelővel, élelemmel, stb.) jelentkezzenek a Vöröskereszt székhelyén.
    – A másik aktuális tevékenységünk a tanfolyamok szervezése. Több tanfolyamot is meghirdettünk, amelyekre a hónap végéig lehet jelentkezni, mint pl.: elsősegélynyújtás, számítógép-kezelés (kezdőknek és haladóknak), házi-ápolás, nyelvtanfolyamok (angol és szerb). Amint meglesz a megfelelő létszámú jelentkező, azonnal kezdjük a munkát.

TANFOLYAMOK INDULNAK

            A Vöröskereszt tanfolyamokat szervez Adán. Jelentkezni lehet az elsősegély-nyújtási (munkaszervezetek dolgozói számára), a számítógép-kezelői (kezdők és 2. fokozat), a házi ápolási, valamint angol és szerb nyelvtanfolyamra a Lenin utca 46. szám alatt vagy a 852-350-es telefonon.

    – A véradással kapcsolatban elmondhatom, hogy a megfelelő bizottság elemezte a tavalyi év munkáját, elkészítette az idei év tervét, különös tekintettel a még jobb eredmények elérésére. Tavaly 13 akciót szerveztünk, amire 702 véradó jelentkezett, ebből 59-et eltanácsolt az orvos. Ami örvendetes, hogy 70 fiatal is jelentkezett, ami az elmúlt tíz év alatt nem történt meg. Vajdasági viszonylatban a 25. helyen állunk, és elmondhatjuk, hogy az előző évekhez viszonyítva javult az eredményünk. Tervezzük, hogy az idén külön felkérjük a 18-25 éves fiatalokat, hogy kapcsolódjanak be a véradási akcióba, előadásokat tartunk az iskolákban a fiataloknak, de a felnőtteknek is. Kérelemmel fordulunk az Egészségházhoz, hogy a többszörös véradóknak tegyék lehetővé, hogy várakozás nélkül mehessenek be az orvoshoz. Külön kérelmet küldünk a vállalkozóknak és munkaszervezeteknek, hogy legalább a véradás napján mentsék fel a dogozóikat a munka alól, hisz a törvény szerint a véradásért két szabad nap jár, amit sajnos nem tartanak be. A véradással kapcsolatban ide tartozik még, hogy az idén még nagyobb hangsúlyt fektetünk a fiatalok bevonására, véradók ünnepségét tartunk, egy apatini kirándulást is terveztünk. Gondolkodunk egy klub megalakításán is Klub 25 elnevezéssel, amelybe a 25 év körüliek bekapcsolása esedékes, vagy legalább elérni azt, hogy 25-szörös véradókká váljanak.

    – Elkészült a Vöröskereszt idei évi eseménynaptára, amelyben különböző gyűléseken kívül véradási akciókat, versenyeket, kirándulásokat és rendezvényeket terveztünk be. Kiemelném a május 8-án megtartandó Vöröskereszt napot, amit 55 éves a Vöröskereszt Adán elnevezéssel a színházteremben tartanánk meg. Ekkor osztanánk ki az elismeréseket azoknak a személyeknek, vállalatoknak, intézményeknek, akik a legtöbbel segítették szervezetünket. Az eseménynaptárban különben napra és órára pontosan 60 eseményt láttunk elő, emellett folytatjuk a rendszeres vérnyomás-és vércukorszint mérését Adán és Moholon, Törökfalun pedig negyedévenként – fejezte be a beszélgetés Krizsán Vilmos.

Bálizs Géza

februar 2009.

Naslovna strana
Opštinski događaji
Kratka istorija Dobrovoljnog vatrogasnog društva u Adi
Humanitarna akcija
Molski dobošar
U koštac sa krizom
Vesti iz policije
Vesti
Impresum


Design by VA