Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2005. szeptember

Címoldal
Soha nem késõ
Megérkezett a gáz Moholra
Munkaerõ-átképzés
Újabb lépés a fejlõdés felé
Szeressük egymást, gyerekek!
Profitorientált gazda
Kékkeresztes fiatalok Norvégiában
Adára és Moholra látogatott a Karaðorðeviæ házaspár
Egyre több Ifixes program
Hódít a gitár és a fuvola
A Második Helyi Közösség utat aszfaltozott
Aranykapu-vásár, esõvel
Református istentisztelet Adán
Hírek
Rendõrségi hírek
Nyelvi figyelõ
Zöld levél
Fiatalok tollából
Olvasóink tollából
Télen-nyáron: uborka
UEFA-focisuli Adán és Óbecsén
Ha nyerhet, õ nyer
Péter Pán, a pálya ördöge
A Mlinproduktból Zion-City lett
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

Hírek

NYITOTT SZÍNPAD ÉPÜLT TÖRÖKFALUN

    Minden településnek van olyan épülete, ahol a lakosok összejönnek. Idesorolom a templomot, a mûvelõdési házat, az egészségházat, a boltokat és nem elfeledve a vendéglátók által nyújtott szórakozóhelyeket. Itt az emberek összejönnek, találkoznak egymással, és többek között beszélgetnek, kicserélik véleményüket.
    Törökfaluban a fentiek közül egy van, ami hiányzik, ez pedig egy mûvelõdési ház. Ehhez nagyon komoly pénzforrásra lenne szükség, hogy egy ilyen objektum felépülhessen. Valami új azért mégis van e kis településen. Ürményi Ferenc Ada község polgármesterének ajánlatára és támogatásával egy nyári színpad lett felépítve az egészségház elõtti üres téren. Az önkormányzat anyagi támogatásából júliusban elkezdõdtek a munkálatok a színpad felépítésére. A kenyérszentelõre, ami július 31-én volt megtartva, elkészült, és várta az elsõ résztvevõket, vendégeket és a hivatalos átadást, ami számára a szolgálatot jelenti. Ürményi Ferenc adai polgármester és Berze Tibor, Törökfalu Helyi Közösségének tanácselnöke aznap délután a jelenlevõk számára hivatalosan átadták a nyári színpadot. Azóta már két alkalommal igénybe vették, a helybeliek és a vendégek összegyûltek, hogy szórakozzanak.
    Azért, hogy e létesítmény elkészülhetett, köszönetet mondunk Ürményi Ferenc polgármester úrnak. A létesítmény elkészüléséhez a helyi közösség is hozzájárult anyagilag, mivel a kivitelezés többe került a tervezetnél. Sok energiát és munkát beleáldozott a helyi közösség tanácselnöke is, neki úgyszintén köszönet jár.
    A nyári színpad áll, és várja, hogy igénybe vegyék a szolgálatát és, hogy minél több alkalommal tudjanak az emberek összejönni, és jól érezni magukat.

Molnár József

ÚJ RADIÁTOROK AZ ISKOLÁBAN

    Az adai Cseh Károly Általános Iskola Törökfaluban levõ kirendeltségének új kabinet-részlege már 1997-ben felépült, viszont azóta ritkán használták a fûtési problémák miatt. Ezt most még az iskola megkezdése elõtt sikerült megoldani. A helyi hozzájárulásból 3 panel radiátort és a felszerelési költségeket fedezte a helyi közösség. Az adai iskola még két radiátorral járult hozzá, valamint a csöveket az összeszereléshez a helybeli Kombi Metal tulajdonosa, Török Jenõ ajándékozta. Az iskolakezdésre elkészültek a munkálatok, és most ezt a termet is használják a külön tagozatos diákok. A hivatalos átadása a központi fûtés most elkészült részének a helyi közösség napján fog megtörténni szeptember 25-én, vasárnap délelõtt 10,30 órakor Sziráki Mihály iskolaigazgató közremûködésével.
    Ezúttal is mindenkinek köszönetet szeretnénk mondani, hogy támogatásukkal létrejöhetett ez a nagy munka, és most már diákjaink télidõben is használhatják ezt a tantermet.

M. J.

GYERMEKVÁSÁR!

    Törökfalu és Völgypart a földtagosítás után vált rendezett településsé. Az akkori idõkben a lakosok szerettek volna maguk számára is búcsút. Nálunk a búcsú mindég a templom védszentjének ünnepéhez fûzõdik. De akkor ezt itt e két településen nem lehetett ilyen néven megoldani. Így hát a búcsú elnevezés helyett gyermekvásárt szerveztek meg, amire elárusítókat és rokonokat, vendégeket vártak. Ez mind a mai napig így van, csakhogy most már az emberek közt búcsúról van szó. Az idén már ki is tudná megmondani pontosan, hányadszor van ez így, Törökfalun augusztus második, Völgyparton pedig a harmadik vasárnapján volt a búcsú. A helybeliek már idõben elkezdték a készülõdést: takarítottak, füvet nyírtak, meszeltek, sütöttek, fõztek, amivel a várva várt rokonokat és ismerõsüket megvendégelhették. Ez a nap egyszer egy évben arról szól, hogy szeretetben békésen találkozzanak vendéglátó és vendégei.
    Mindkét búcsún sok árus kirakta portékáját, és kínálta a járókelõknek, akik úgyszintén sokan összejöttek. Volt itt cukrász, ruhaárus, játékszerárus, sõt még szobanövényeket is árultak. A járókelõk nézelõdtek és ezt-azt, úgynevezett „búcsúfiát” vettek maguknak és szeretteiknek, vendéglátóiknak.
    A Völgyparti búcsúra a helybeli Szépalföld civil szervezet fiataljai és polgárok sziklakertet készítettek el a központban, ezzel is szépítve településüket. Földet és követ hoztak, amit gondosan összeraktak és közéjük különféle növényeket ültettek. Valamint a búcsú napján futball turnét szerveztek, melyen hat csapat mérte össze erejét.

Molnár József

VÍZVEZETÉK-CSERE

    A Völgyparti Vízközösség a helyi közösséggel együtt 480 méter vízvezeték hálózatot cserélt ki szeptember hónap elsõ felében. A régi vascsövek már itt-ott szétfakadoztak az elmúlt idõben, szükség volt már a kicserélésükre. A helyi hozzájárulásból vették meg az alcatan-csövet, és a régi vezeték helyére helyezték. Az elmúlt évben már 250 méter vízvezeték újítottak fel. Ezekkel a vezetékcserékkel remélhetõen javul a víz minõsége is, ugyanis az utóbbi idõben eléggé rossz volt.

M. J.

GYALOGOS ZARÁNDOKOK JÁRTAK VÖLGYPARTON

    Valamikor régen még nagyanyáink idejében, amikor még nem volt a vidékeinken semmilyen gyorsközlekedési lehetõség, az emberek gyalog tettek meg távolabbi utakat is. Ma ez „non sens” ahogy mondanák és néznének nagyot az emberek, hogy gyalog megtenni azt a hosszú távot Mohol és Doroszló között, ami 100 km egyirányban! Egy alkalommal én is végig zarándokoltam gyalog ezt az utat és nagyon pozitív élményeim és emlékeim vannak róla.
    Az idén is mint sokszor az elmúlt években elindult a gyalogos menet Moholról szeptember 6.-án egy harmincfõs csoport Ft. Szeles Oszkár plébános vezetésével. A völgyparti hívõk szeretettel fogadták mindég a településükön áthaladó zarándokokat. Most is hasonlóan várták és megvendégelték a gyalogos zarándokokat kicsiny szerény templomuk udvarában. A gyalogosoknak egy kis pihenõ a völgyparti templom, a helybelieknek pedig öröm, hogy vendégszeretetüket megoszthatják.

M. J.

septembar 2005.

Naslovna strana
Bračni par Karađorđević u poseti Adi i Molu
Osnovana zanatska zadruga u Molu
Molski Dobošar
Vesti iz policije
Plivanje
Impresum


Design by VA